Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

CEDO. Năstase c. România. Respingere ca vădit inadmisibilă. Echitatea procesului penal


4 octombrie 2022 | Cornel PREDA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Cornel Preda

Cornel Preda

În Hotărârea sa în cauza Năstase v. România (cererile nr. 46/15 și 744/15), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat, în unanimitate, că cererile sunt inadmisibile.

Cauza se referă la procedurile penale împotriva doamnei Daniela Năstase și a domnului Adrian Năstase, ce au fost acuzați de importul ilegal de bunuri în România pentru uz propriu, între 2002 și 2004, prin intermediul companiilor conduse de oficiali de rang înalt din guvern la acea vreme, când dl Năstase a avut calitatea de prim-ministru.

Curtea a constatat, în ceea ce privește fiecare plângere, următoarele:

Completul de cinci judecători a Înaltei Curți de Casație și Justiție („Înalta Curte”) a fost constituit în conformitate cu normele interne și aplicarea lor nu a avut consecințe care ar fi putut fi incompatibile cu obiectul și scopul dreptului la „un tribunal instituit prin lege” în sensul convenției.

Îndoielile reclamanților cu privire la imparțialitatea completului de judecată nu au fost justificate nici din motive subiective, nici obiective.

Rigorile unui proces echitabil nu au impus o nouă examinare a tuturor martorilor care nu fuseseră examinați de către completul de judecată care a judecat apelul, astfel încât principiul nemijlocirii să fi fost încălcat.

Nu a existat nici o aparență de încălcare a articolului 6 (dreptul la un proces echitabil) din Convenție în ceea ce privește presupusa utilizare provocării polițienești.

În cele din urmă, statul pârât nu a eșuat în obligațiile care îi revin în temeiul articolului 34 (dreptul la o cerere individuală) sau al articolului 38 (examinarea contradictorie a cazului) din Convenție. Curtea a concluzionat că plângerile reclamanților au fost vădit nefondate și au trebuit să fie respinse în temeiul articolului 35 §§ 3 și 4 din Convenție.

Av. Cornel Preda, Bradu, Neagu & Associates

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 

© 2003-2023  J  JURIDICE.ro
Despre noi  Secţiuni  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri