Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Cosmin-Răzvan Mihăilă, Preşedinte Curtea de Apel Galaţi: Curtea de Apel Galați își dorește să fie un promotor al digitalizării justiției
26.05.2020 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Cosmin-Răzvan Mihăilă

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule judecător dr. Cosmin-Răzvan Mihăilă, președintele Curții de Apel Galați, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Cum au fost cele două luni în care a fost instituită starea de urgență, care a atras după sine suspendarea judecății cauzelor, pentru judecătorii, grefierii și întreg personalul Curții de Apel Galați?

Cosmin-Răzvan Mihăilă: Mulțumesc din nou pentru propunerea de interviu pe care mi-ați făcut-o.

Perioada în care am fost în stare de urgență a fost, fără doar și poate, o piatră de încercare, atât pentru mine ca președinte, cât și pentru întreg personalul Curții de Apel Galați.

Pe noi toți – colectivitatea instanțelor din raza Curții de Apel Galați – pandemia ne-a pus în fața unei situații pe care nimeni nu a mai întâlnit-o.

Activitatea Curții de Apel Galați, în această perioadă, a fost una concentrată pe prevenția răspândirii epidemiei. Oamenii au luptat cu propriile temeri și au continuat să vină la serviciu, unde și-au făcut treaba cu simț de răspundere, așa cum au făcut-o mereu.

Judecătorii, asistenții judiciari și grefierii au fost prezenți la instanțe numai dacă au fost implicați în activități judiciare sau administrative (ședințe de judecată, pronunțări, redactări și tehnoredactări hotărâri și alte documente etc.). Aceștia au fost informați asupra mijloacelor de studiere la distanță a dosarelor instanțelor în formă electronică, ei având acces la toate dosarele care îi privesc prin intermediul paginii de internet http://cagl.ro.

Am făcut eforturi considerabile și am reușit ca, în decursul unei singure săptămâni, să fie implementată în totalitate și să devină o practică uzitată, la nivelul tuturor celor 14 instanțe din raza Curții de Apel Galați (o instanță, Judecătoria Însurăței are activitatea suspendată), audierea prin videoconferință a persoanelor private de libertate din penitenciarele și centrele de reținere și arestare preventivă din aria de competență a Curții de Apel Galați. Modalitatea de audiere va continua să fie folosită și după încetarea epidemiei COVID-19.

Am dorit ca cererile adresate centrelor de relații cu publicul, arhivelor și registraturilor să fie transmise cu precădere pe cale electronică (prin e-mail sau fax). De aceea, am lansat formularul „cerere unică de arhivă” (http://portal.just.ro/44/SitePages/bine.aspx?id_inst=44#formulare), răspunsul compartimentului urmând a fi scanat și transmis solicitantului pe cale electronică, în măsura posibilului.

Totodată, publicului i s-a oferit posibilitatea de a consulta dosarele instanțelor în formă electronică, prin intermediul paginii de internet http://cagl.ro, conform instrucțiunilor disponibile la adresa http://portal.just.ro/44/SitePages/contact.aspx?id_inst=44.

Avocații din cadrul Baroului Galați s-au mobilizat și, într-un gest exemplar de unitate, au achiziționat un tunel dezinfectant pe care l-am montat la intrarea publicului în Palatul Justiției Galați. Am achiziționat din fonduri proprii dozatoare cu substanțe dezinfectante și le-am montat în dreptul fiecărei săli de ședință, precum și echipamente de protecție (măști de protecție facială, mănuși, combinezoane).

Alina Matei: S-a lipit de cineva de la Curtea de Apel Galați virusul?

Cosmin-Răzvan Mihăilă: Din informațiile pe care le am, niciun angajat al vreunei instanțe din circumscripția Curții de Apel Galați – care cuprinde județele Galați, Brăila și Vrancea – nu s-a îmbolnăvit și nici măcar nu a fost considerat suspect. Ne dorim ca, pe viitor, să rămânem toți sănătoși.

Alina Matei: A fost o întreagă brambureală, aș spune, cu tipul de cauze care s-au judecat în starea de urgență, plecând chiar de la Consiliul Superior al Magistraturii. Cu greu și târziu s-a ajuns la ce anume tipuri de cauze trebuie judecate, iar asta s-a întâmplat când prelungirea stării de urgență se apropia de sfârșit. Nu a părut cumva că Justiția este lipsită de ea însăși?

Cosmin-Răzvan Mihăilă: Fiind o situație inedită, o situație cu care nimeni nu s-a mai întâlnit, atât CSM cât și instanțele și-au dorit ca în perioada stării de urgență să fie luate cele mai bune hotărâri cu privire la activitatea desfășurată de instanțe, poate de aici impresia unei fervori a schimbării.

În ceea ce ne privește, în data de 25 martie 2020, la mai puțin de 10 zile de la declararea stării de urgență (16 martie), am stabilit tipurile de cauze care se judecă în timpul stării de urgență, lista fiind păstrată în proporție de peste 95% până la sfârșitul stării de urgență.

Alina Matei: Mi se pare că măsurile pentru starea de alertă au fost luate cu mai multă rapiditate de instanțe decât cele din starea de urgență. Instanțele s-au mișcat mai repede. Prima consecință a fost reluarea tuturor proceselor. Dar, înainte de a vorbi despre condițiile de reluare a proceselor, o să vă rog să ne spuneți cum se vede prin ochii unui judecător, președinte al unei curți de apel, perioada de protest al judecătorilor, care a determinat o diminuare a judecării cauzelor, urmată de venirea numitului Coronavirus. Printre puținele instanțe din țară, Curtea de Apel Galați a suspendat activitatea doar 2 ore/zi.

Cosmin-Răzvan Mihăilă: În starea de alertă a fost mai ușor pentru că știam ce avem de făcut, reveneam la starea de dinainte, adică urmau să se judece toate tipurile de cauze și activitatea instanței să fie reluată.

În perioada protestului am avut grijă ca interesele justițiabililor să fie cât mai puțin afectate. De aceea, după o foarte scurtă perioadă de protest mai intens, am trecut la această formă cu suspendarea activității timp de 2 ore pe zi, între orele 8 și 10, care nu este atât de deranjantă având în vedere că ședințele de judecată încep, în general, la ora 9.

Alina Matei: Încă din 13 mai 2020, Curtea de Apel Galați a luat o serie de măsuri pentru noua situație ce bătea la orizont: judecarea cauzelor în starea de alertă. Cum ați făcut balansul între continuarea proceselor și atenția pentru sănătate?

Cosmin-Răzvan Mihăilă: Înainte de toate, am decis, pentru toate instanțele din raza Curții de Apel Galați, ca, în interiorul sediilor instanțelor, purtarea măștii de protecție facială de către toate persoanele din afara instituției, inclusiv de către avocați, să fie obligatorie, atât în afara cât și înăuntrul sălilor de judecată. Dispozitivele de jandarmi care asigură paza sunt însărcinate să nu permită accesul în sediul instanței persoanelor care nu poartă mască de protecție facială.

Totuși, pentru justițiabilii care nu sunt grijulii, posturile de acces în instanță operate de jandarmi, precum și grefierii în timpul ședințelor de judecată, sunt dotați cu un număr de măști de protecție facială, pe care le pun la dispoziția persoanelor care nu dețin astfel de măști, în situații excepționale.

Posturile de acces în instanță sunt dotate cu termometre cu infraroșu și nu vor permite accesul în sediul instanței persoanelor care au febră sau alte simptome specifice COVID-19.

În interiorul sediilor instanțelor, prezența publicului este permisă numai în situația în care persoanele sunt implicate în dosare de pe rolul instanței respective sau au activități administrative la compartimentele instanțelor ori baroului. În acest caz, prezența în sediu este permisă strict pe perioada desfășurării respectivei activități.

Accesul justițiabililor, avocaților, reprezentanților, experților, interpreților și publicului în sediul instanței pentru participarea la ședințele de judecată este permis cu 20 minute înainte de ora la care este anunțată cauza, cu verificarea listei de ședință de la fiecare sală de judecată.

Am înțeles că suntem curtea de apel cu măsurile cele mai ușoare față de avocați. Aceștia nu trebuie să completeze declarații pe proprie răspundere că sunt sănătoși, iar accesul lor în sediul instanțelor este permis fără verificarea listelor de ședință.

Se vor judeca toate tipurile de cauze. Cât despre modalitatea de judecare, am decis că se vor stabili ore separate pentru judecarea câte unui lot de 6-10 dosare în materie civilă, respectiv 3-4 dosare în materie penală, ora de strigare a cauzei urmând a fi menționată pe citațiile emise. Vom ține, totuși, cont de solicitările părților și reprezentanților referitoare la ora de strigare a cauzei. Numărul de dosare care se vor judeca în lotul respectiv are caracter de recomandare și va fi stabilit de fiecare complet de judecată astfel încât, în cazul ședințelor mari, să nu se ajungă la un timp foarte lung de desfășurare a ședinței.

Am achiziționat camere web și televizoare cu stativ mobil pentru toate sălile de judecată, deoarece dorim să implementăm audierea prin videoconferință și în materie non-penală (civilă). Vom putea audia prin videoconferință, atât în materie civilă cât și în materie penală, părțile, reprezentanții (avocați, consilieri juridici ș.a.), martorii, experții, interpreții și ceilalți participanți care își dau acordul în acest sens. Părțile care doresc să participe la ședință prin videoconferință vor aduce acest lucru la cunoștința instanței printr-o cerere formulată cu cel puțin 1-2 zile înainte de data ședinței de judecată.

De asemenea, am implementat pagina de programări online https://cagl.ro/programari pentru consultarea dosarelor, depunerea actelor sau pentru orice alte cereri adresate arhivelor, registraturilor și centrelor de relații cu publicul din cadrul tuturor instanțelor din circumscripție.

Ne-am gândit astfel la nevoia cetățenilor de a beneficia de un serviciul public de calitate, dar și la starea de sănătate a angajaților și a justițiabililor, măsurile luate în acest sens, gândim noi, că sunt dintre cele mai bune.

Desigur, perfecțiunea nu este atinsă, lăsăm loc posibilității îmbunătățirii măsurilor luate.

Alina Matei: În contextul epidemiei coronavirus, povestiți-ne despre aplicațiile de inteligență artificială dezvoltate de Curtea de Apel Galați și despre parteneriatul cu universitatea de stat gălățeană.

Cosmin-Răzvan Mihăilă: În această perioadă dificilă, dar și ulterior, Curtea de Apel Galați își dorește să fie un promotor al digitalizării justiției.

Drept urmare, ne-am asociat cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și am semnat, în data de 11 mai 2020, un acord de parteneriat, prin care ne propunem dezvoltarea unor proiecte comune de cercetare, valorificarea potențialului de dezvoltare și inovare și susținerea aspirației către excelență în educație și cercetare prin asocierea cu parteneri internaționali renumiți.

Principalele proiecte pe care se axează, la acest moment, cooperarea dintre noi și universitatea de stat gălățeană vizează:

– aplicații de inteligență artificială (rețele neuronale) în domeniul procesării limbajului natural (natural language processing) – specializate pe limba română și alte limbi est-europene – care să clasifice și să extragă informațiile relevante (număr dosar, numele părții autoare, tipul de act procesual) din documentele instituției, cum sunt, de exemplu, cele depuse la registratura ori arhiva instanțelor; aceste date vor permite urcarea automată a documentelor în baza de date a instanțelor;

– aplicații de inteligență artificială (rețele neuronale) în domeniul recunoașterii vocale (speech recognition) – specializate pe limba română și alte limbi est-europene – care să transcrie înregistrările audio existente, cum sunt, de exemplu, cele realizate în cadrul ședințelor de judecată ale instanțelor; aceste date vor permite redactarea ușoară de către grefieri a documentelor procesuale, cum sunt încheierile de ședință sau declarațiile martorilor;

– folosirea centrului de calcul de înaltă performanță (high performance computing – https://hpc.ugal.ro ) al Universității, precum și cloud-urile Microsoft/Google/Amazon pentru antrenarea rețelelor neuronale și pentru alte aplicații care au nevoie de putere de calcul ridicată;

– dezvoltarea roboților software UiPath și a altor aplicații realizate de către Curtea de Apel Galați;

– selectarea jurisprudenței instanțelor din circumscripția Curții de Apel Galați și publicarea acesteia în volume periodice;

– efectuare de stagii de practică în cadrul Curții de Apel Galați de către studenții Facultății de Științe Juridice, Sociale și Politice și de către studenții Facultății de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică din cadrul Universității;

– valorificarea competențelor doctoranzilor și masteranzilor celor două facultăți.

Alina Matei: În legătură cu aplicaţia online de programare consultare doare dezvoltată la Curtea de Apel Galați, această măsură luată face dovada că o instanță se poate ”autoguverna” singură, cu condiția să fie dorință și disponibilitatea pentru a fi utili?

Cosmin-Răzvan Mihăilă: Da. Este o măsură care oferă un serviciu civilizat și de calitate justițiabililor și este o măsură de prevenire a răspândirii epidemiei COVID-19. Adresa aplicației de programări online este https://cagl.ro/programari.

Noi recomandăm, totuși, justițiabililor, avocaților, consilierilor juridici să nu se prezinte personal la compartimentele instanței, ci să apeleze la dosarul electronic și să depună documentele la instanțe prin mijloace electronice (în special prin e-mail – este suficient să scaneze documentul semnat și să îl trimită atașat unui mesaj e-mail). Intenționăm să reducem treptat programul de lucru cu publicul al instanțelor, pentru a stimula trecerea justițiabililor și profesioniștilor dreptului în mediul online.

În perioada 15 mai – 31 august 2020, compartimentele instanțelor lucrează cu publicul în baza unei programări online sau telefonice, prezentarea la compartimente fără programare fiind permisă doar cu titlu excepțional.

Ne dorim să păstrăm aplicația web de programări și după data de 1 septembrie 2020. Aceasta nu înseamnă că nu sunt primite persoanele fără programare, ci doar că, la ora respectivă, vor avea prioritate cele care au făcut programare online.

Aplicația web se adaptează singură pe dispozitive mobile (telefoane, tablete), este open source și are interfața în limbile română și engleză.

În cazuri urgente (de exemplu, termene care expiră în ziua respectivă), precum și în perioada epidemiei coronavirus (COVID-19), justițiabilii pot trimite instanței documentele prin e-mail, fax, poștă sau servicii de curierat.

Alina Matei: Legat de faptul că interfața aplicației este și în limba engleză, nu o să duc în derizoriu întrebarea în sensul că de ce până acum nu a fost creată o astfel de aplicație, iar acum este și în engleză, întrucât voi pune accentul pe faptă. Au fost solicitări în limba engleză?

Cosmin-Răzvan Mihăilă: Nu, deocamdată nu prin intermediul aplicației de programări online. Cunoaștem, însă, că, de-a lungul timpului, au existat persoane care s-au prezentat la registraturile instanțelor și au vorbit în limba engleză cu personalul. Cererile lor au vizat, de regulă, depunerea unor documente la dosar. Consultarea dosarelor, care sunt conform legii doar în limba română, pare greu de făcut de o persoană care nu stăpânește această limbă.

Alina Matei: În ultima comunicare publică se arată disponibilitatea Curții de Apel Galați în vederea implementării unui program de lucru al compartimentelor special pentru avocați. Este o inițiativă proprie sau urmare a solicitărilor avocaților, Baroului Galați?

Cosmin-Răzvan Mihăilă: Este o inițiativă proprie, dar anticipativă. Suntem siguri că și avocații s-au gândit la așa ceva. Vom evalua situația în perioada următoare, dar vă spun cu toată sinceritatea că mi-aș dori ca majoritatea avocaților să treacă la comunicarea electronică cu instanțele și consultarea dosarelor pe cale electronică, evitând astfel prezența fizică la compartimentele instanțelor.

Alina Matei: La ce să se aștepte avocații?

Cosmin-Răzvan Mihăilă: La o îmbunătățire a relației avocat-instanță, la o bună cooperare cu conducerile barourilor din circumscripție, la un tratament modern, civilizat, european din partea angajaților instanțelor.

Alina Matei: Am auzit în ultima vreme expresia că magistrații sunt ”slujbașii legi”. Doamna procuror Elena Hach nu ezită să folosească această expresie. Este aceasta o limitare pentru magistrați?

Cosmin-Răzvan Mihăilă: Nu, dimpotrivă, este garanția faptului că legile sunt respectate în România și că judecătorii nu au dreptul să depășească, în deciziile lor, limitele legii.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Cosmin-Răzvan Mihăilă: Cititorilor dumneavoastră le mulțumesc pentru solidaritatea de care au dat dovadă între ei și cu lucrătorii din cadrul instanțelor în această perioadă dificilă și îi asigur de înțelegerea și buna noastră cooperare în continuare.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Cosmin-Răzvan Mihăilă: Și eu vă mulțumesc!

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.