Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Sondaj PwC România: 82% dintre respondenți au debite restante la buget și pot aplica pentru amnistia fiscală


26.05.2020 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Fiscalitate, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Marea majoritate (82%) a respondenților la sondajul realizat de PwC România au accesorii nestinse aferente obligațiilor bugetare principale scadente la 31 martie și se califică să aplice pentru amnistia fiscală reglementată de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 69/2020. Sondajul a fost efectuat în cadrul unui eveniment online la care au participat 104 reprezentanți ai unor companii.

Întrebați dacă au obligații bugetare accesorii nestinse aferente unor obligații bugetare principale scadente la 31 martie 2020, cei chestionați au răspuns astfel: 32% au astfel de obligații pe care le-au declarat și încă nu le-au stins, 32% au astfel de obligații stabilite prin decizie de impunere comunicată până la 31 martie 2020, 18% au aceste obligații stabilite prin declarație rectificativă depusă de la 1 aprilie 2020 până în prezent și tot 18% au obligații stinse până la acea dată, dar cu întârziere față de scadență.

Daniel Anghel, Partener coordonator servicii fiscale și juridice, PwC România: ”Noutatea actualei amnistii fiscale este aceea că vizează, în principiu, toți contribuabilii, persoane fizice sau juridice, precum și accesoriile nestinse pentru toate tipurile de obligații fiscale și bugetare. Sperăm că acest mecanism va genera mai multe lichidități companiilor aflate în dificultate și va fi un imbold pentru a-și relua activitatea. În același timp, trebuie să ne asigurăm că toți contribuabilii vor avea un tratament fiscal echitabil și, din acest motiv, există consultări cu MFP și ANAF care lucrează în prezent la un document de clarificare a modului cum va fi pusă în practică măsura.”

În consecință se preconizează că vor beneficia de anularea accesoriilor în principal cei care vor depune cererea de anulare până la 15 decembrie 2020 și vor stinge atât obligațiile fiscale principale restanțe la 31 martie 2020, cât și obligațiile fiscale principale și accesorii cu scadența cuprinsă între 1 aprilie 2020 și data depunerii cererii de anulare. De asemenea, se anulează și accesoriile aferente diferențelor de obligații fiscale principale scadente la 31 martie 2020 și care sunt impuse prin decizie de impunere comunicată urmare a unei inspecții fiscale în derulare la data intrării în vigoare a actului normativ. Condiția este ca aceste diferențe să fie stinse până la termenul legal de plată, iar cererea de anulare să fie depusă în 90 de zile de la comunicarea deciziei de impunere.

Dan Dascălu, Partener coordonator litigii fiscale, D&B David și Baias: ”Această ordonanță este o șansă și pentru cei care nu au reușit să inițieze și/sau finalizeze cu succes amnistia anterioară și față de timpul și energia pe care le implică a fi consumate, este preferabilă preluarea noii variante decât inițierea unei dispute juridice, chiar dacă este una pentru o soluție dreaptă. Experiența vechii reglementări, însă, dovedește că procedura de aplicare a amnistiei, deși pare simplă, poate genera probleme, astfel încât se poate întâmpla ca necorelări între declarații și plăți chiar în privința unor sume mici să compromită aplicarea sa. Din acest motiv se impune o analiză foarte atentă.”

El a precizat că un aspect important care a generat dezbateri vizează răspunsul la întrebarea ce anume are în vedere ipoteza depunerii declarațiilor rectificative în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a OUG nr.69/2020 pentru contribuabilii care ar urma să fie supuși după această dată unei  inspecții fiscale.

Dan Dascălu”A fost exprimată recent opinia că această ipoteză ar viza orice inspecții fiscale inițiate după intrarea în vigoare a ordonanței, ceea  ce ar lipsi practic de orice efecte juridice declarațiile rectificative depuse de contribuabilii la o dată când încă nu sunt supuși unei inspecții fiscale. De aceea, vom discuta în continuare cu autoritățile fiscale care în acest moment pregătesc un act de aplicare a ordonanței, pentru a clarifica aceste aspecte și a elimina riscurile unei asemenea interpretări eronate, care ar putea compromite astfel scopul ordonanței.”

În cadrul sondajului, 53% dintre respondenți au spus că au creanțe scadente aferente perioadei de până la 31 martie pentru care intenționează să depună declarații rectificative sau declarații fiscale.

Totodată, 92% se așteaptă la stabilirea unor diferențe de obligații fiscale suplimentare anterioare perioadei de până la 31 martie 2020 într-o inspecție fiscală sau de verificare a situației personale.

Ruxandra Târlescu, Partener servicii fiscale, PwC România: „Vedem că sunt controale în curs, inclusiv controale demarate pe perioada stării de urgență și de alertă și ne așteptăm ca și în perioada următoare să fie inițiat un val intens de controale. Trebuie avut în vedere faptul că abordarea autorităților este diferită față de acum cinci ani. Din acest motiv, este importantă revizuirea perioadelor trecute, analiza schimbărilor la nivelul modelului de business – pentru că practica arată că modul de operare a companiilor s-a modificat de-a lungul timpului, inclusiv în timpul pandemiei și aceste modificări pot atrage riscuri fiscale -, evaluarea politicilor prețurilor de transfer, etc. De asemenea, este necesară o radiografie a tratamentelor fiscale aplicate în ultimii ani și, acolo unde este cazul, ar trebui să aibă loc corecții și, eventual, să fie solicitată amnistia fiscală. Astfel, poate fi diminuat riscul fiscal în cazul unei inspecții viitoare.”

Sondajul a fost realizat în cadrul evenimentului online „Amnistia fiscală reglementată de OUG nr. 69/2020″ organizat de PwC România, pe 22 mai.

Despre PwC România

Misiunea PwC este de a construi încredere în cadrul societății și de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din rețeaua PwC ajută oamenii și organizațiile să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. Suntem o rețea de firme prezentă în 158 de țări cu mai mult de 276.000 de profesioniști ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanței fiscale și consultanței pentru afaceri. Spuneți-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastră și descoperiți mai multe informații despre noi vizitând site-ul www.pwc.ro.

:: English version

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti