« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CEDO. Cauza Rădulescu împotriva României. Condamnarea statului român pentru încălcarea art. 6 din Convenție – dreptul la un proces echitabil
26.05.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

La data de 26 mai 2020, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Rădulescu c. României, constatând, cu unanimitate de voturi, că a existat o încălcare a art. 6 paragraful 1 din Convenție. Hotărârea a fost pronunțată în legătură cu încălcarea, de către statul roman, a duratei rezonabile a urmării penale, respectiv, condamnarea dispusă direct de către instanța de apel, fără administrarea de probe noi. 

Cronologia evenimentelor, pe scurt, este următoarea:

La data de 16 septembrie 2004, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a început urmărirea penală împotriva reclamantului, Rădulescu Ștefan, un cunoscut om de afaceri, pentru presupusa delapidare a unei societăți comerciale pe care o administra. În cursul urmăririi penale, au fost audiați martori și a fost administrată o expertiză contabilă, care a susținut poziția acuzării. Ulterior, încadrarea juridică a fost schimbată în abuz de bunurile societății, iar la data de 11 noiembrie 2011, a dispus trimiterea în judecată, sub această acuzație. După administrarea unei probe cu expertiza contabilă, și audierea a 25 de martori, prima instanță a dispus achitarea reclamantului, la data de 24.04.2012.

În apelul declarat de Ministerul Public, însă, instanța de control judiciar a desființat, la data de 16.10.2012, sentința de achitare și, pe fond, a dispus condamnarea reclamantului la pedeapsa închisorii de 5 ani. Pentru a decide astfel, instanța de apel a înlăturat toate probele administrate în fața primei instanțe și s-a întemeiat exclusiv pe probele administrate în cursul urmăririi penale.

Astfel, întregul proces a durat peste 8 ani, dintre care aproximativ 7 ani au reprezentat numai urmărirea penală, durată pe care Curtea de la Strasbourg a apreciat-o drept excesivă în raport de complexitatea cauzei.

De asemenea, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a sancționat omisiunea instanței de ultimă jurisdicție de a administra nemijlocit, în condiții de contradictorialitate, probele testimoniale din cadrul urmării penale, pe care și-a fundamentat soluția de condamnare. Astfel, Curtea a calificat condamnarea reclamantului drept rezultatul unui proces în care acesta nu a beneficiat de drepturile și garanțiile prevăzute de Convenție.

Plângerea adresată Curții Europene a Drepturilor Omului a fost formulată în numele omului de afaceri, Ștefan Rădulescu, de av. Ovidiu Ion Budușan.

:: Hotărârea (în limba franceză)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Secţiuni/categorii: CEDO, Drept penal, JURISPRUDENȚĂ, SELECTED TOP LEGAL, _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD