WOMEN IN LAW. Viorica Bejan: Să jonglezi în paralel cu rolul de mamă/soție/iubită și cu cel de profesionist al dreptul e o adevărată măiestrie
28 octombrie 2022 | Alina MATEI
Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Viorica Bejan, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?
Viorica Bejan: Draga Alina, foarte frumoasă și binevenită inițiativa de a crea o comunitate a femeilor specialiste în drept și de a o extinde peste Prut, la noi. Vă mulțumesc, la rândul meu, pentru acest interviu și pentru întrebări bune, care m-au făcut să re-vad profesionistul din mine și din un alt unghi. Mi-a plăcut experiența.
În ce mă privește, mă bucur că am decis să îmbrățișez profesia care o simt apropiată mie și felului meu de a fi, iar după mine, acest lucru e foarte important. Or, ceea ce place iese bine fără ca eforturile să pară supra omenești. Cu siguranță, să ajung un avocat de business și specialist bun a însemnat să fi lucrat mult asupra mea, atât din punct de vedere academic, cât și profesional, participare entuziastă, neobosită și cu responsabilitate în diverse proiecte, exerciții de inginerie juridică și învățarea lecțiilor din fiecare.
Lecțiilor de succes, dar și lecțiilor despre cum pot deveni mai bună în domeniul meu. Pe lângă toate acestea, o mare doză de curaj de a ieși din zona de confort și de optimism au fost și sunt, cred, ingredientele esențiale.
Domeniul meu de specialitate (drept comercial, bancar, financiar) este unul interesant, dar și foarte complex. Tocmai din acest motiv, cred că relația cu clienții trebuie să fie una sinceră, deschisă (mai ales că semnăm NDA-uri) și de încredere reciprocă. Anume din această poziție pornesc lucrul pe un proiect, ”mă pun în papucii” clientului ca să îi simt și să îi anticipez necesitățile, propun strategii/planuri de acțiuni și începem lucrul. Lucrez împreună cu o echipă profesionistă, cu specialiști buni, repartizăm task-urile în dependență de expertiza fiecăruia, astfel încât clientul să fie ”acoperit” de toate riscurile juridice. Și da, așa ne ies rezultatele pe măsura așteptărilor.
Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Viorica Bejan: Actualmente, mai ales în timpurile noastre, cred că o persoană (indiferent de sexul acesteia) are posibilități egale de a se implica și crește profesional, atât timp cât își dorește acest lucru. Deși poate să sune a clișeu, cred că noi suntem unicii care putem decide dacă să ne (im)punem și să acceptăm anumite limite. Întru susținerea acestui gând, avem nenumărate exemple de femei care excelează în profesiile lor, care ajung în poziții manageriale, care conduc echipe de mii de oameni și o fac bine! Încă un exemplu elocvent, foarte apropiat teritoriului nostru, este chiar femeia care deține funcția de președintă a Republicii Moldova (și aici o sa mă opresc, nici gând să politizez subiectul).
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?
Viorica Bejan: Înainte de toate, cred că o femeie are rolul de a dărui dragoste, căldură și lumină. Dumnezeu ne-a înzestrat cu resurse spirituale, creativitate, intuiție și forță morală. Acasă, în familie, sau la birou, nu încetăm să fim femei.
Cu siguranță să jonglezi în paralel cu rolul de mamă/soție/iubită și cu cel de profesionist al dreptul (mai ales să o și faci bine!) e o adevărată măiestrie, dar nu e imposibil. Atât timp cât ți-o dorești, o faci fiind prezentă și în mod conștient. Instinctiv, nu îmi plac formulele ”sau/sau”, le prefer pe ”și/și”.
Consider că un rol foarte important aparține echipei de acasă. Eu sunt extrem de recunoscătoare, în acest sens, părinților mei care mi-au fost alături și m-au susținut mereu și cu încredere în (toate!) aspirațiile mele personale și profesionale. Ei sunt cea mai ”cool” echipă, iar eu sunt cea mai norocoasă ca îi am!
Dacă e să vorbim despre ”filtre”, în o lume ideală, o bună segregare a grijilor, gândurilor și a atitudinii dintre ceea ce e acasă-acasă rămâne, iar ceea ce e la birou aparține biroului – ar fi în capul listei.
Următorul ar fi investiția în calitatea timpului dedicat. Iar asta înseamnă din nou a fi ”prezent în prezent” și a te dedica cu emoții frumoase, organizare și disciplină. Nu aș vrea să creez iluzia că profesia de avocat îți permite liber și fără de remușcări să pășești din un rol în altul. În ce mă privește, am crezul că dacă în familie e armonie și susținere, îți reușește să răstorni și munții.
În experiența mea, am avut perioade când balanța a inclinat mai mult înspre carieră în detrimentul familiei (când făceam studiile la Paris 1 Sorbonne, când lucram pe proiecte mari de M&A sau de reprezentare judiciară în cazuri complexe, când eram implicată în activități cu impact ceea ce aducea la pachet și un plus de responsabilitate, etc.). La fel, am avut perioade când am fost toată dedicată familiei și celor mai iubiți dintre pământeni. Dar am avut și perioade când am reușit să echilibrez ambele roluri. Ce am simțit e că ”in the long run”, organismul le cerea și se simțea confortabil când le avea pe ambele. Sacrificiile în un rol de dragul celuilalt ajung să aducă, în timp, remușcări și poate, pe alocuri, simțul neîmplinirii. De aceea, ”echilibru” ar fi cuvântul-cheie.
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Viorica Bejan: Dacă și-au setat acest scop – da.
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Viorica Bejan: M-am prins o dată la gândul că uneori ne e frică să ne asumăm responsabilitatea pentru alegerile noastre, dintr-o convingere lăuntrică precum că responsabilitatea în mare parte este egală cu răspundere excesivă, griji în plus, etc. Responsabilitatea, de fapt, înseamnă putere. Puterea de a îți decide mersul sorții în dependență de alegerile care le faci. Iar noi alegem în fiecare zi.
Asumarea responsabilității echivalează cu asumarea controlului asupra propriei tale vieți. Or, atunci când îți asumi responsabilitatea și încetezi vechile tipare de a proiecta vinovăția asupra altora, începe cea mai frumoasă aventură: călătoria către o viață trăită conștient, călătoria către tine.
Această idee am măcinat-o mult timp după ce citisem o carte ce mi-a fost dăruită – ”Ingineria interioară” de Sadhguru. În decursul timpului, tot revin la ea și mă conving că e unul din adevărurile fundamentale ale vieții.
Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Viorica Bejan: Nu îmi amintesc să îmi fi ales vreodată anumite modele care să mă inspire. Intuiam că ceea ce pare un succes în un domeniu nu neapărat înseamnă formula fericirii în celelalte.
Când eram mică, credeam în miracole (bine, și acum cred, doar că ceva mai moderat ). Citeam cu sufletul la gură despre minunile sfinților. La un anumit moment, eram tare impresionată de Maica Teresa pentru binele care îl făcea și răspândea în lume și ajutorul oferit săracilor. Acum, când vreau să cred că am mai căpătat ceva experiență de viață și înțeleg mai multe, i-aș fi admirat nivelul de iubire pură și necondiționată care l-a atins, credința ei și puterea morală.
La facultate, am avut profesori care îi vedeam exemple pentru viitorul specialist din mine. Pe unii, chiar îi sorbeam din ochi, notam tot ce vorbeau la lecții și mi-i închipuiam cum pledau în instanță. Apoi mă imaginam pe mine cum voi pleda. Când am început să lucrez, am avut un mare noroc să fiu alături de acei pe care îi consideram drept mentori. Pot să spun ca asta te ajută mult să nu îți pierzi inspirația și motivația profesională. Dar și să ai un soi de competiție sănătoasă cu tine însuți și să lucrezi din plăcere, savurând procesul în care devii un specialist mai bun azi decât cel de ieri.
Mai recent, două figuri feminine mi s-au întipărit pe retină. Prima, Michelle Obama – care a fost și absolventă la Harvard Law School (cine din juriști nu visează să fie absolvent la Harvard?), pentru combinația armonioasă dintre profesionista și familista din ea (mamă și soție a primului președinte de culoare american; iar asta ar presupune multe provocări, putere de a le depăși, sacrificii, înțelepciune, regăsire a misiunii personale). A doua, Christine Lagarde – pentru parcursul ei profesional, după mine e cea mai elegantă combinație de inteligență, profesionalism, verticalitate și prestație publică.
Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Viorica Bejan: În acea perioadă, lucram în calitate de director al departamentului juridic din cadrul Băncii Naționale a Moldovei. Prin urmare, pandemia ”m-a prins” fiind în vâltoarea activității regulatorului bancar întru îndeplinirea obiectivului său fundamental: asigurarea și menținerea stabilității prețurilor, pe de o parte, și asigurarea stabilității și viabilității sistemului bancar pe de altă parte.
A fost o perioadă destul de intensă din punct de vedere profesional. Totodată, a fost și o perioadă în care am asistat la implementarea lucrului de la distanță la o autoritate publică. Colegii de la IT au făcut o muncă grozavă atunci! Dar și întreg personalul Băncii s-a mobilizat și adaptat rapid noilor condiții.
Probabil că această perioadă a constituit o bună premisă și a creat vlăstarii propice pentru digitalizarea proceselor de lucru: participarea în online meeting-uri/video call-uri în ședințe pe intern cât și cu partenerii externi, lucrul angajaților de la distanță, utilizarea semnăturii electronice calificate, etc. S-a demonstrat că e posibil și că poate fi eficient chiar.
Pe plan personal, îi mulțumesc Domnului că nimeni din familia mea nu a fost afectat în mod grav de acest virus. A fost o perioadă în care am petrecut mult timp acasă cu toții. Nu am avut senzația de care se vorbea pe net – sufocarea din prea-mult timp cu ai tai. Dimpotrivă, am avut diverse activități în familie, călătorii împreună prin toată Moldova, ajutat părinții, copt pâine și cozonaci la cuptor, etc. La fel, în această perioadă am trecut cursuri și webinare de dezvoltare personală, care mi-au fost de ajutor să depășesc psihologic și emoțional tot ce se petrecea pe glob.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Viorica Bejan: Îmi doresc să salut toate colegele din lumea juridică din Moldova și România, să le spun că îndrăgesc și le admir curajul de a fi ales această profesie pe cât de interesantă, pe atât de provocatoare. Le voi dori perseverență, bucurie și multiple satisfacții din lucrul care îl fac. În fiecare zi.
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Viorica Bejan: Și eu vă mulțumesc.
Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro