Secţiuni » Top Legal
Top Legal
Publicare
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Comunicare profesională Energie SELECTED Top Legal

CITR face un pas important în salvarea Electrocentrale Constanța SA de la faliment și creează premisele investițiilor în dezvoltarea ei către producția energetică, acum când piața are nevoie de energie

29 septembrie 2022 | JURIDICE.ro
  • Planul de reorganizare propus de CITR pentru Electrocentrale Constanța SA a fost confirmat de către Tribunalul Constanța
  • Acesta vizează salvarea CET Palas și evitarea scenariului deschiderii unei proceduri de faliment asupra societății care ar duce la oprirea producției agentului termic și privarea Municipiului Constanța și rezidenților acestuia (instituții publice, spitale, școli, consumatori casnici, companii private) de apă caldă și căldură.

Planul de reorganizare propus de CITR pentru societatea Electrocentrale Constanța SA aflată în insolvență a fost confirmat de către judecătorul sindic în data de 27 septembrie, acesta fiind aprobat în prealabil de creditorii companiei în procent de peste 98%. Acest angajament declarat de a implementa măsurile este un pas esențial pentru atingerea obiectivului procesului de restructurare a Electrocentrale Constanța, anume asigurarea viabilității economice pe termen lung și menținerea furnizării serviciilor de apă caldă și căldură pentru populația Municipiului Constanța.

Florin Constantin, Partener CITR, în calitate de Manager de caz CET Constanța: „CITR a propus o soluție inovativă de redresare, care nu a mai fost implementată până în prezent. Strategia propusă de echipa CITR prin acest plan deschide calea pentru Primăria Constanța de a accesa fonduri europene necesare pentru a realiza investiții în sistemul de distribuție a energiei termice la nivel local, vechimea și ineficiența acestora fiind cauza principală a pierderilor agentului termic și a insolvabilității societății Electrocentrale Constanța. Mai mult, strategia creează premisele dezvoltării societății și către producția de energie electrică, într-un moment în care România are mare nevoie de energie. Proiectul se derulează cu sprijinul permanent al Ministerului Energiei.”.

Pentru asigurarea continuității activității de producție de energie termică, CITR a propus integrarea termocentralei CET Palas  în Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET Constanța) și implementarea procedurii de transfer a activului industrial funcțional CET Palas în proprietatea statului român, pentru a putea fi realizat transferul acestuia ulterior în administrarea UAT Constanța prin Primăria Municipiului Constanța.

Următorul pas în procedură este implementarea mecanismului de transfer al activului industrial funcțional CET Palas în proprietatea publică a statului conform prevederilor OUG nr. 60/2019, în strânsă colaborare cu autoritățile române. În același timp,  CITR va lucra la valorificarea activelor neutilizate în activitatea curentă de producție a energiei termice, precum și la recuperarea creanțelor înregistrate față de terți. Realizarea planului se va desfășura pe o perioadă de trei ani, iar implementarea mecanismului de transfer a CET Palas către stat este estimată la o perioadă de cel puțin opt luni.

Domnul Vergil Chițac, Primarul Municipiului Constanta a menționat: „Salutam acest nou pas în eliberarea CET de povara trecutului îndepărtat. Municipiul Constanța are nevoie de CET iar Primăria face pașii necesari pentru a ni-l aduce. Continuam astfel construcția unei infrastructuri energetice moderne.”

Electrocentrale Constanța SA  a intrat în insolvență în data de 24.05.2019 din cauza pierderilor majore pe lanțul de furnizare a energiei termice. Principalii creditori ai CET Constanța sunt: S.N.G.N. Romgaz , S.N.T.G.N. Transgaz, RAJA  Constanța, Tinmar Energy, Electrica Furnizare, Electrocentrale București și ANAF.

Despre Electrocentrale Constanța

Societatea Electrocentrale Constanța SA este unicul producător de energie termică sub formă de apă fierbinte (peste 95%) necesară încălzirii și preparării apei calde menajere, ce furnizează agent termic pentru sistemul de alimentare centralizată cu energie termică al consumatorilor din Municipiul Constanța. Societatea deține termocentrala CET Palas, pusă în funcțiune în anul 1970. Combustibilul utilizat pentru producerea energiei termice este gazul natural.

Societatea Electrocentrale Constanța SA a fost înființată în 2014, ca urmare a divizării Electrocentrale București S.A., având ca obiect de activitate producerea de energie electrică în cogenerare, producerea și transportul energiei termice sub formă de apă fierbinte.

Electrocentrale Constanța SA este încadrată în categoria infrastructurilor critice naționale (ICN), aflându-se sub protecția și reglementarea specială asigurată de O.U.G nr. 98/2010 privind identificarea, desemnarea și protecția infrastructurilor critice.

Despre CITR

CITR este liderul pieței de insolvență și restructurare din România încă din 2008. Cu o experiență de peste 20 de ani pe piața insolvenței și aproape 1000 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR administrează anual un patrimoniu de 1 miliard de euro și distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile românești de impact.

CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viața unei companii, cu scopul de a crea un impact pozitiv în economie.

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership