Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Articole Business Opinii SELECTED

Consumul estimat, un jaf organizat! Povești cu afaceri reale

23 septembrie 2022 | Dragoș DRAGOTEANU
Dragoş Dragoteanu

Dragoş Dragoteanu

Pandemia ne-a tinut in casa, ca intr-un arest la domiciliu. Din cand in cand, aveam voie sa iesim, cu declaratie pe propria raspundere. Orice militian putea sa ne opreasca si sa interpreteze situatiile in care puteam sa ne deplasam pe strada. Frica indusa in viata cotidiana a permis guvernului sa comande milioane de doze de vaccin. Toate au fost cumparate din banii nostri. Multe au ramas nefolosite si au expirat. Altele au fost donate. De ochii lumii sau din interes national. Consumul estimat a fost eronat. Acum, cand pandemia s-a sfarsit, nimeni nu mai calculeaza pierderile. Responsabili ioc. Bucuria libertatii sterge memoria tuturor!

Vrei sa faci o casa. Daca lucrezi legal, o firma iti face un deviz estimativ, cu vrute si nevrute. Oferta include si un consum estimat de materiale de constructie, plus cheltuieli indirecte. Na, doar lucrezi cu niste ”profesionisti”, care stiu sa faca un normativ corect. Corect ramai doar tu, in calitate de beneficiar, pentru ca platesti si astepti sa vezi rezultatul final. Nimeni nu stie exact cat se pierde/strica/arunca, cat se fura, etc. Nici macar antreprenorul general (daca exista!) nu poate sa cuantifice exact consumul estimat. Cel mai bine constati asta atunci cand ti se spune ca mai trebuie sa-i dai niste bani in plus pentru ”neprevazute”. Si nu putini!

Te duci la un magazin care vinde ceva usor perisabil. Poate nu stiti, dar sunt sanse mari ca un consum estimat al vanzatorilor/patronilor sa nu se potriveasca cu consumul real. Credeti ca tot ce a expirat se arunca? Uneori, ce se mai poate vinde din estimarea gresita se mai tine pe raft sau se amesteca cu o noua transa de produse proaspete. ”Nimic nu se pierde, totul se recicleaza” este o vorba care, din pacate, in multe cazuri ramane valabila, mai ales la produsele alimentare care se amesteca si au cerere permanenta. Si in acest caz, consumul estimat este o chestiune mult prea relativa!

O tara condusa de lideri intelepti nu-si vinde niciodata companiile care livreaza materii prime catre populatie. Consumul acestor produse de baza este vital in orice imobil, intrucat se folosesc zilnic. Bomboana de pe ”coliva” afacerilor girate de stat este in directa legatura cu consumul estimat. Astfel, o firma privata care a preluat de la stat o afacere cu materii prime poate sa estimeze consumul pe multe luni in avans, cum numai ea stie si poate sa o faca. Nu conteaza daca, in final, regularizarea demonstreaza ca ai platit enorm anticipat, doar ca sa fie. Important este ca noi, in calitate de beneficiari, suntem obligati sa ne supunem estimarilor ”specialistilor” si ulterior vedem care-i consumul real. Sa-i spunem:”ghinion”!

Pentru cei care se intreaba care este afacerea cu consumul estimat in acest gen de situatii, va supun atentiei faptul ca se incaseaza multe miliarde de lei in avans si aceste sume raman luni de zile in conturile companiilor, exclusiv in baza consumului estimat…gresit. Banii respectivi produc dobanzi si, cand e vorba de sume colosale, acestea sunt maxime. O plus-valoare doar din tinerea banilor in banci, de la cateva milioane de utilizatori, inseamna un castig fabulos, pe spatele cetatenilor/beneficiarilor pusi in fata unei situatii fara iesire.

Un ziarist bun ar putea sa fie mai curios decat mine si sa descopere cate milioane de euro se castiga, exclusiv din dobanzile aferente banilor incasati in baza consumurilor estimate, la nivel national. Doar nu se asteapta cineva ca statul roman sa ne dea aceasta informatie, dupa ce s-a ”debarasat” de materiile prime. Nimic nu e intamplator intr-o firma care regleaza piata dupa bunul plac!

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Dragos Dragoteanu, Manager Euroest Invest

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership