Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Inspecția Muncii. Amenzi în valoare totală de 9,2 milioane de lei în urma acțiunilor de control din domeniile construcțiilor, întreținerii și reparațiilor de autovehicule și a agenților de plasare a forței de muncă în străinătate


28.05.2020 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Dreptul muncii
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 27 mai 2020, Inspecția Muncii a informat că, pentru a verifica situația cetățenilor români care doresc să muncească în străinătate, a organizat, în luna mai 2020, o campanie națională pentru verificarea agenților de plasare a forței de muncă în străinătate, potrivit unui comunicat.

De asemenea, întrucât activitatea în domeniile construcții și întreținere și reparații autovehicule nu a fost întreruptă în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19, Inspecția Muncii a mai organizat acțiuni de control la nivel național în domeniile de activitate construcții și întreținere și reparații autovehicule, acțiuni care au vizat, în principal, identificarea muncii nedeclarate precum și verificarea respectării condițiilor de securitate și sănătate în muncă.

În perioada 11-22.05.2020, Inspecția Muncii a desfășurat Campania națională de verificare a agenților de plasare a forței de munca în străinătate, a căror activitate este reglementată de Legea nr. 156/2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate. În cadrul Campaniei, inspectorii de muncă au verificat atât cei 287 de agenți de plasare a forței de muncă, însumând 348 de sedii sociale și puncte de lucru, cât și societăți comerciale care au ca obiect principal de activitate cod CAEN 7810 “activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă”, rezultând un total de 444 de acțiuni de control. Ca urmare a deficiențelor constatate, au fost aplicate amenzi în valoare de 235.000 lei și au fost dispuse măsuri pentru remedierea deficiențelor.

Cele mai frecvente deficiențe identificate și sancționate de inspectorii de muncă au fost neincluderea tuturor elementelor obligatorii prevăzute în contractul de mediere şi în contractul individual de muncă și netransmiterea trimestrială, la inspectoratul teritorial de muncă, a situaţiei privind contractele de mediere încheiate cu solicitanții locurilor de muncă şi persoanele angajate în străinătate.

În perioada 18 – 23.05.2020, au fost desfășurate acțiunile de control în construcții și întreținerea și repararea autovehiculelor.

În domeniul relațiilor de muncă, au fost efectuate 2.307 acțiuni de control, inspectorii de muncă constatând că 235 de angajatori au utilizat muncă nedeclarată, fiind descoperite 454 de persoane care desfășurau muncă fără forme legale. Dintre acestea, 77 erau salariați care, deși aveau contractele de muncă suspendate, au fost identificați desfășurând activitate.

Au fost aplicate amenzi în valoare de 8.380.000 lei, iar pentru neconformitățile constatate au fost dispuse 2.066 de măsuri.

În domeniul securității și sănătății în muncă, inspectorii de muncă au efectuat 1.705 acțiuni de control identificând 3.292 de deficiențe, pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de 838.500 lei și au dispus măsuri de remediere.

De asemenea, pentru trei angajatori, inspectorii de muncă au dispus sistarea activității, în 23 de situații s-a dispus oprirea lucrului, iar în alte 7 cazuri s-a solicitat oprirea echipamentelor de muncă.

Cele mai frecvente deficiențe în domeniul securității și sănătății în muncă au constat în exploatarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă electrice, neasigurarea echipamentelor individuale de protecție și lipsa controlului utilizării acestuia, precum și neasigurarea unor sisteme de protecție colectivă la lucrările de construcții.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro