Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură penală
Procedură penală
DezbateriCărţiProfesionişti

Textul de lege care prevede că judecătorul de supraveghere a privării de libertate își desfășoară activitatea în penitenciar, atacat la CCR


30 august 2022 | Zsolt-Csaba ERLI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Zsolt-Csaba Erli

Zsolt-Csaba Erli

Excepția de neconstituționalitate vizează, printre altele, prevederile art. 9. Activitatea judecătorului de supraveghere a privării de libertate, alin. (6) din Legea nr. 254/2013:

„(6) Administrația penitenciarului sau, după caz, a centrului de reținere și arestare preventivă, centrului de arestare preventivă, centrului educativ și centrului de detenție pune la dispoziția judecătorului un spațiu amenajat. Ministerul Justiției asigură dotarea spațiului cu mijloace materiale necesare desfășurării în bune condiții a activității acestuia.”

Prin Sentința penală nr. 917 din 23.06.2022, Judecătoria Oradea, secția penală, a admis cererea formulată și a dispus sesizarea Curții Constituționale a României. Criticile de neconstituționalitate au fost formulate în raport de prevederile art.21 și art.124 alin. (3) din Constituție.

Totodată, excepția vizează și prevederile art. 475 C.P.P, articolul normează modalitatea și condițiile de sesizare a Înaltei Curți de Casație și Justiție- Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală.

Pe de o parte, în materia contenciosului penitenciar, toate litigiile se soluționează definitiv la nivelul judecătoriilor în a căror rază teritorială se regăsesc penitenciarele (art. 39-40 – regimul de executare a pedepsei, art. 56 drepturile persoanelor condamnate și art. 103-104 – procedura disciplinară). Pe de altă parte, actuala formă a textului de lege din cuprinsul art. 475 C.P.P. nu permite judecătoriei să sesizeze ÎCCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală.

Zsolt-Csaba Erli
Student – Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
În executarea unei pedepse privative de libertate de 30 de ani, pentru infracțiuni de evaziune fiscală și înșelăciune, încarcerat în Penitenciarul Oradea

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii