Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Propuneri pentru reforma vamală a UE


17 mai 2023 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Noutăți legislative, Proiecte legislative

Miercuri, 17 mai 2023, Comisia Europeană a prezentat propuneri pentru reforma vamală a UE, potrivit unui comunicat.

Măsurile propuse pentru vămile UE prezintă o viziune de prim rang la nivel mondial, bazată pe date, care va simplifica masiv procedurile vamale pentru întreprinderi, în special pentru comercianții cei mai fiabili. Adoptând transformarea digitală, reforma va reduce procedurile vamale greoaie, înlocuind declarațiile tradiționale cu o abordare mai ingenioasă și bazată pe date în materie de supraveghere a importurilor. În același timp, autoritățile vamale vor dispune de instrumentele și resursele de care au nevoie pentru a evalua și a opri în mod corespunzător importurile care prezintă riscuri reale pentru UE, pentru cetățenii și economia sa.

Reforma răspunde presiunilor actuale cu care se confruntă activitatea vămilor din UE, inclusiv o creștere masivă a volumului schimburilor comerciale, în special a comerțului electronic, multiplicarea rapidă a standardelor UE care trebuie să facă obiectul controalelor la frontieră, precum și evoluția situației geopolitice, punctată de crize. Reforma va pregăti cadrul vamal pentru o eră mai verde și mai digitală și va contribui la o piață unică mai sigură și mai competitivă. Reforma simplifică și raționalizează cerințele de raportare vamală pentru comercianți, de exemplu prin reducerea timpului necesar pentru finalizarea procedurilor de import și prin asigurarea unei interfețe unice la nivelul UE, precum și prin facilitarea reutilizării datelor. Astfel, reforma contribuie la îndeplinirea obiectivului stabilit de președinta von der Leyen de a reduce cu 25 % astfel de sarcini administrative, fără a submina obiectivele de politică conexe.

Măsurile propuse vizează:
– o nouă autoritate vamală a UE;
– un nou parteneriat cu întreprinderile;
– o abordare mai bine gândită a controalelor vamale;
– o abordare mai modernă a comerțului electronic.

Propunerile legislative vor fi transmise Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene pentru un acord, precum și Comitetului Economic și Social European spre consultare.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică
 

© 2003-2023  J  JURIDICE.ro
Despre noi  Secţiuni  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri