Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Comunicarea prin poștă electronică cu instanțele judecătorești trebuie să devină regula
01.06.2020 | Daniel MOREANU

JURIDICE - In Law We Trust
Daniel Moreanu

Daniel Moreanu

Pandemia pe care o trăim de peste 2 luni şi jumătate reprezintă o problemă globală. De aceea este esenţial ca în stabilirea strategiilor pe termen mediu şi lung să fim atenţi la experienţa şi perspectivele altor state.

Aşteptarea ca după data de 14 mai 2020, când a expirat prima prelungire a stării de urgenţă dispusă prin Decretul Preşedintelui României nr. 240 / 14.04.2020, modul de viaţă personală şi profesională se va reîntoarce brusc la normal este nerealistă şi neinformată.

Este rezonabil însă să ne aşteptăm, ascultând şi ce spun liderii de opinie externi, că va exista cel mai probabil o perioadă de tranzație pe termen mediu dictată de evoluţia impredictibilă a epidemediei, după redeschiderea unor sectoare economice şi a unei libertăţi de circulaţie mai relaxată.

În acest context, mediul juridic ar trebui să îşi utilizeze toate resursele de gândire şi know-how de care dispune pentru găsirea urgentă a celor mai bune soluţii care să fie aplicate pentru că sistemul judiciar să nu rămână încremenit în acest status quo pe termen mediu.

Efectul bulgărelui de zăpada va afecta modul de soluţionare a stocului existent de dosare suspendate prin efectul Decretului Preşedintelui României nr. 195/2020, la care se va adauga stocul nou de dosare, ceea ce, în practicaultimelor 2 săptămâni s-a manifestat prin termene de judecată acordate spre finalul lunii iunie şi începutul lunii iulie, la care adăugându-se perioada de inactivitate de la începutul anului 2020 se traduce în fapt în drepturi iluzorii pentru justiţiabilii persoane fizice sau juridice.

În concret, un dosar depus în luna decembrie 2019 al cărui prin termen a fost stabilit pentru finalul lunii ianuarie 2020, amânat pentru jumătatea lunii martie 2020 din cauza grevei de la începutul anului curent a sistemului judiciar, iar ulterior suspendat ca urmare a stării de urgenţă şi care, astfel, beneficiază de un prim termen de judecata la începutul lunii iulie 2020, adică după aproximativ 8 luni de la data la care dosarul a fost depus la instanţă, constituie în fapt o întârziere inacceptabilă în furnizarea serviciului public al justiţiei statale.

Scopul prezentului scurt articol este de a sublinia existenţa unor mijloace procesuale care se află reglementate în Codul de Procedura Civilă şi care pot contribui la scurtarea termenelor de judecată.

Astfel, conform art. 14 – Contradictorialitatea din Codul de Procedură Civilă: „(2) Părţile trebuie să îşi facă cunoscute reciproc şi în timp util, direct sau prin intermediul instanţei, după caz, motivele de fapt şi de drept pe care îşi întemeiază pretenţiile şi apărările, precum şi mijloacele de probă de care înţeleg să se folosească, astfel încât fiecare dintre ele să îşi poată organiza apărarea.

Aşadar, Codul de Procedură Civilă permite şi încurajează părţile să îşi comunice în mod direct actele procedurale. Spre exemplu, comunicarea directă de la pârât către reclamant prin corespondenţa electronică a întâmpinării depuse, şi depunerea la instanţă a dovezii comunicării poate contribui în mod substanţial la reducerea perioadei de timp necesare pentru ca respectivul act procedural să ajungă la instanţa de judecată, să fie procesat, comunicat către reclamant şi primită confirmarea de primire, perioadă pe care o estimam în practică la minimum 3-4 săptămâni.

Atât deciziile emise de către instanţele judecătoreşti o dată cu reluarea activităţii acestora la data de 15 mai 2020, cât şi dispoziţiile deja existente în Codul de Procedură Civilă [e.g., art. 148 alin. (1), art. 149 alin. (4), art. 154 alin. (6), art. 199 alin. (1), art. 241 alin. (3)] permit şi încurajează comunicarea actelor de procedură prin corespondenţă electronică.

Din experienţa noastră, instanţele judecătorești s-au adaptat foarte bine acestui mijloc de comunicare care contribuie şi la facilitatea procesului de încărcare a inscrisurilor în dosarul electronic. Recomandăm însă implementarea la nivelul instanţelor de judecată a unor măsuri prin care o dată cu recepţionarea prin corespondenţă electronică a inscrisurilor să fie comunicat expeditorului în mod obligatoriu un email de confirmare şi numărul de înregistrare al înscrisului depus, astfel încât persoana care comunică prin mijloace electronice respectivul înscris să aibă confirmată recepţionarea acestuia de către instanţa de judecată.

Prin urmare, nu am identificat niciun motiv ca în cele mai multe cazuri comunicarea inscrisurilor prin corespondenţăelectronică în atenția instanţelor de judecată şi în mod direct către partea(ile) adverse să devină regula, aceasta constituind o procedură simplă care aduce avantaje în planul eficienţei, reducerii costurilor şi a soluţionării dosarului în termenul optim şi previzibil garantat de art. 6 din Codul de Procedură Civilă.

Av. dr. Daniel Moreanu
MOREANU Law

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.