Secţiuni » Comunicare profesională » Comunicate profesionişti
Comunicate profesionişti
Publicare comunicate şi informări profesionale

Viorel Dinu, Partener Bondoc și Asociații, participă la London International Disputes Week 2023


18 mai 2023 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Viorel Dinu, partener coordonator al practicii de litigii al Bondoc și Asociații, participă la London International Disputes Week, o serie de conferințe și seminarii axate pe dezbaterea problemelor de actualitate ale practicii internaționale de litigii și arbitraj, privite din perspectiva actorilor care acționează în acest domeniu în Londra, unul dintre cele mai importante centre de soluționare a disputelor pentru comerțul internațional.

Tema conferinței principale din acest an a fost “Adaptarea la o lume în schimbare”, având ca prim subiect dezvoltarea tehnologiilor informaționale și impactul acestora asupra procedurilor judiciare și a activității avocaților, experților, judecătorilor din toate jurisdicțiile, aspect ce suscită o maximă atenție și preocupare. Până unde va fi lăsată inteligența artificială să lucreze în locul avocaților în litigiile pe care le gestionează este o întrebare care preocupa iar uneori îngrijorează comunitatea juridică. În timp ce nimeni nu ar putea nega ajutorul pe care inteligența artificială îl poate da pentru activități de cercetare juridică, procesare și condensare de informații, pregătirea documentelor sau alte activități care ar presupune zile și chiar luni de munca umană, ideea unui computer adjudication system, a unui calculator care să aibă putere de decizie în litigiile dintre oameni, asemeni unui judecător, este privită cu mare rezervă, dar, surprinzător sau nu, nici nu este respinsă la modul absolut.

Este cert însă că inteligența artificială, în plin proces de formare, dezvoltare și reglementare, va invada inclusiv domeniul juridic, iar acest lucru nu trebuie să sperie și nici să determine avocații să creadă că vor rămâne fără obiectul muncii lor. În schimb, preluarea rolului de judecător de inteligența artificială ar ridica probleme principiale esențiale, de asumare a răspunderii și asigurare a preeminenței dreptului, implicând și o acceptabilitate publică ce nu pare a exista la acest moment.

O tema specifică pentru practicienii europeni o reprezintă intrarea în curând în vigoare, în luna iunie 2023, a Directivei (UE) 2020/1828 privind acțiunile în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor, care stabilește la nivel comunitar obligativitatea unei proceduri colective de judecată în dreptul consumatorilor, pornind de la modelul american de “acțiune de clasă” (class action). Ariile de interes deja testate în domeniul acțiunilor colective, care este de așteptat să dobândească o mai mare amploare, privesc potențiale acțiuni de dreptul mediului, al domeniului comunicațiilor și social media.

:: English version

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii