« Flux noutăţi
JURIDICE.ro
JURIDICE

Emilian Stănișor: Admiterea la INM/Magistratură 2020 vine cu noi provocări
03.06.2020 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Emilian STĂNIȘOR

Emilian Stănișor

Alina Matei: Cum a apărut Cursul de Admitere în Magistratură și Avocatură și cui se adresează?

Emilian Stănișor: Prima sesiune a cursului de pregătire pentru participanții la concursul de admitere în INM am oganizat-o în anul 2011. Am venit astfel în întâmpinarea nevoilor candidaților care doreau să facă pregătire într-un cadru organizat, unde să se lucreze direct pe grile și unde să fie acoperite toate disciplinele de concurs. Am apelat atunci la un model internațional de studiu, aplicat de mai multă vreme în țările occidentale, care a fost adaptat contextului și cerințelor legislative din România. De la prima ediție au participat absolvenți și studenți la drept, cu rezultate deosebite la facultate, dar care simțeau nevoia să lucreze în mod practic cu informațiile juridice acumulate în anii de studiu. Nevoia lor de pregătire s-a dovedit a fi una reală, pentru care era nevoie de o soluție adaptată scopului admiterii la concurs. De altfel, întreaga filozofie și organizare a cursului ține cont de acest scop – admiterea în profesia de magistrat.

Alina Matei: De ce ar avea nevoie de un asemenea curs un absolvent care a studiat deja 4 ani la facultate la drept?

Emilian Stănișor: La prima vedere, pare să nu existe această nevoie. Anii de facultate sunt ani de acumulare, analiză, reflecție, sunt cei mai importanți ani pentru orice profesie. Facultatea te introduce în fascinantul univers juridic și îti deschide numeroase perspective de dezvoltare profesională. Pentru un absolvent de drept, posibilitățile profesionale sunt multiple. Fiind totuși un domeniu vast, pregătirea pentru accesul în profesiile juridice devine în mod necesar și una specifică. Sesiunile de studiu, precum și ritmul de pregătire trebuie adaptate tipurilor de profesii, dar mai ales cerințelor de concurs. Pentru profesiile de vârf, unde și interesul este din ce în ce mai mare, candidații se prezintă tot mai bine pregătiți. În aceste condiții, apare, în mod evident, nevoia de a opta pentru un anumit tip de pregătire – organizată, structurată, permanent monitorizată și adaptată obiectivelor. Din momentul în care ți-ai propus să te prezinți la concursul de admitere, fiecare oră contează, chiar și cea rezervată pentru odihnă.

Alina Matei: După 9 ani de pregătire continuă, ce considerați că asigură reușita la concurs?

Emilian Stănișor: În primii ani de pregătire aș fi spus disciplina. Acum spun strategia. Pentru început, consider că este nevoie de puțină detașare. Te ajută să vezi lucrurile în mod obiectiv. Nu poți porni nicio bătălie fără să te organizezi, cel mai bine în etape – buna cunoaștere a cerințelor de concurs, colectarea carților și a materialelor necesare pregătirii, estimarea realistă a resurselor de timp, identificarea subiectelor principale de concurs, a celor complexe, lista subiectelor secundare, distribuirea în planner, organizarea grilelor, a spețelor, a exemplelor. Pregătirea poate începe imediat ce toate aceste lucruri au fost stabilite. Le poți face singur, sau poți apela la un cadru de pregătire specializat, unde găsești toate răspunsurile privind modul în care trebuie să te organizezi și unde ai minimum 100 de ore de pregătire intensivă în care înveți eficient.  Progresul se vede imediat. Primul lucru care se schimbă este modul în care cauți și asimilezi informația. Nu te mai simți copleșit, ci îți găsești calmul și răbdarea de a selecta, pe rând, doar informațiile de care ai nevoie. În timp, constați că ai parcurs materia obligatorie fără efort și că ai ajuns să îți însușești concepte pe care le folosești cu ușurință în argumentarea juridică. Din acel moment, începi să te bucuri de rezultate în rezolvarea grilelor de concurs.

Alina Matei: Cui recomandați să se îndrepte înspre cariera de magistrat? Există un anumit profil al magistratului?

Emilian Stănișor: Cu siguranță există un profil al magistratului. Tocmai de aceea avem și concursuri de admitere, pentru a-i identifica pe cei care răspund cel mai bine cerințelor profesiei de magistrat. Este important de știut că acest profil se poate construi și perfecționa cu organizare și timp. În comisia de interviu sunt persoane experimentate, care caută personalități, nu doar candidați bine pregătiți profesional, ci un anumit model uman, moral, care să poată face față rigorilor profesiei. Fiecare vine cu personalitatea lui, și este bine că oamenii sunt diferiți, aici nu putem vorbi despre un șablon. Scopul însă nu este să-ți ascunzi personalitatea, ci să o pui in valoare. De aceea, la orele de pregătire pentru interviu, punem accent pe autocunoaștere și pe autovalorizare. Încrederea vine odată cu schimbarea modului în care te percepi. Facem acest lucru cu psihologi experimentați, care îndeplinesc această misiune dificilă, dar cu rezultate deosebite în fiecare an.

Alina Matei: Cei interesați trebuie să aibă un anumit nivel de cunoștințe pentru a participa la curs?

Emilian Stănișor: Nu ai nevoie de un anumit nivel de cunoștințe pentru a începe pregătirea sau pentru a te înscrie la curs. Poți să începi de la orice nivel. Ca dovadă că de câțiva ani vin la cursuri și studenți care sunt încă în anul 3 de facultate. Importante sunt organizarea și perseverența. Fiecare vine cu bagajul lui de cunoștințe, dar pe durata cursului majoritatea participanților reușesc să-și lămurească neclaritățile legate de anumite instituții juridice. Printre participanți se află juriști, care vor mai mult de la viața profesională, avocați, care doresc să facă o schimbare profesională majoră, grefieri, care au acumulat experiență practică și doresc să facă un salt în carieră, sau studenți din ultimii ani de studiu, mulți foarte mobilizați, care consideră că menirea lor profesională este cariera de magistrat. În atingerea obiectivului final, toți aceștia se află în competiție, dar, pe parcursul pregătirii, reușesc să facă echipă de fiecare dată. Participanții încheie cursul cu un nivel superior de cunoștințe, de abilități practice, necesare pentru a judeca și a lua decizii juridice corecte. Evaluatorii caută oameni care au o asemenea capacitate, iar pentru acest lucru este nevoie de o pregătire juridică superioară, dar și de o conduită exemplară.

Alina Matei: Ce face eficientă pregătirea pentru admitere? Mai multă memorare, sau mai mult exercițiu?

Emilian Stănișor: Fructificăm experiența practică și aducem în discuție exemple relevante pentru dezbaterile teoretice. În drept, nu putem avea teorie fără practică, iar concursurile pun un mare accent pe îmbinarea celor două, prin modul în care sunt gândite grilele. Într-un astfel de curs, cel mai important lucru este că înveți cum trebuie să înveți. Informația juridică trebuie să fie acompaniată de logica juridică și de experiența juridică. Acestea sunt ingredientele de bază care transformă procesul de pregătire dintr-un proces greoi, uneori ostil, într-unul facil, clar, coerent. Includem în pregătire întreaga noastră experiență practică dobândită de-a lungul carierei profesionale. La „Curs Admitere INM/Magistratură” nu se predă în maniera tradițională, ci dezbaterile sunt esențiale și sunt susținute de exemple concrete din practică. Grilele și spețele sunt elaborate de echipa de lectori, în baza Codurilor, reflectând, de cele mai multe ori, situații reale pe care le-am întâlnit de-a lungul carierei profesionale. Până la finalul cursului, reușim să acoperim toate temele obligatorii pentru concurs: mecanismul este similar unui laborator în care, în esență, promovarea concursului este doar un obiectiv imediat, dar noi ne propunem să pregătim profesioniști care vor lua decizii importante, cu impact esențial asupra societății. Folosim informațiile și cunoștințele teoretice pentru a da sens si logică unor decizii juridice. Când vorbim despre magistrați, trebuie să ne gândim la profesioniștii pe care ne bazăm și la care apelăm cu încredere în situații de viață speciale sau dificile. Acesta este și rămâne obiectivul nostru! Odată atins, admiterea devine posibilă.

Alina Matei: Ce înseamnă o pregătire eficientă?

Emilian Stănișor: Sunt esențiale mobilizarea și capacitatea de renunțare de care trebuie să dea dovadă fiecare candidat. Nu poți face față unei asemenea concurențe fără să te dedici pregătirii. În general, la cursul nostru, se înscriu persoane hotărâte să se expună unei perioade de forță. Această forță implică, în primul rând, detașare de la toate activitățile care consumă din energia mobilizatoare, absolut necesară pregătirii. Scopul nu este să iei nota 7, ci să fii mai bun decât cel puțin alte 7-8 persoane care se prezintă la concurs alături de tine, pentru același loc. Noi organizăm materia și le oferim sprjin cursanților prin explicații, analize, dezbateri, feedback. Structurăm timpul de lucru și îi ținem în priză. Nu există o rețetă secretă, ci este vorba despre multă muncă, dar acompaniată și organizată corect. Pentru echipa de lectori, pregătirea corectă, eficientă  și eficace a candidaților nu mai are niciun mister. Fiecare curs reprezintă o experiență valoroasă și pentru noi. Expertiza pe care o avem în pregătirea candidaților este rodul a 9 ani de pregătire consistentă, intensivă, însemnând atât pregătirea noastră individuală, cu spețe și grile noi la fiecare curs, dar constand și în miile de analize și dezbateri realizate împreună cu participanții noștri, pe toate subiectele tematicii de concurs. La această experiență vastă a contribuit fiecare participant în parte, prin implicare, pregătire asiduă și, mai ales, rezultate pozitive.

Alina Matei: Când trebuie candidatul să înceapă pregătirea intensivă pentru admitere?

Emilian Stănișor: Candidatul trebuie să înceapă pregătirea încă din momentul în care a luat decizia de a participa la concursul de admitere în profesie. Așa cum am mai spus, studenții încep tot mai devreme să se pregătească, chiar și din primii ani de studiu. Cei mai mulți concentrează pregătirea intensivă în anii trei și patru. Contextul este unul ideal, fiind deja orientati spre profesie și având mai mult timp de pregătire.

Alina Matei: Cum se desfășoară pregătirea? Individual sau în grup?

Emilian Stănișor: În principal, pregătirea se desfășoară în grup, dar suntem atenți la evoluția fiecărui cursant în parte. Trăim emoția concursurilor alături de fiecare candidat și ne mândrim că, în fiecare an, absolvenții noștri se regăsesc pe lista admișilor. Într-o pregătire intensivă, cea mai importantă resursă este timpul. Lectura si exercițiile practice trebuie îmbinate pentru atingerea obiectivului stabilit. Doar așa te poți aștepta la rezultate excepționale. La curs, se înscriu și persoane care au parăsit de mai mulți ani domeniul juridic, dar vor să revină. Pregătirea de grup îi ajută să își actualizeze mai ușor informațiile, cu sprijinul generațiilor mai tinere. Unii dintre ei reușesc de multe ori să înregistreze progrese seminficative și să surprindă la admitere, prin ambiția și deteminarea de care dau dovadă. Așadar, nu contează de unde pleci, ci unde ajungi.

Alina Matei: Cum se desfășoară cursurile în condiții de pandemie?

Emilian Stănișor: Am început deja instruirea pe platforme online. Mediul de predare este 100% interactiv, la fel de concentrat și de focusat pe identificarea soluțiilor. Ne-am adaptat cu toții, și lectori, și cursanți, iar dupa prima luna de predat, doar online, putem afirma că, în termeni de eficiență a procesului de pregătire nu există diferență între sală și online. Deja ne pregătim să trecem la alt nivel de utilizare a tehnologiei, prin care se elimină inconvenientele generate de transferul de documente pe email și li se facilitează accesul cursanților direct la bazele de date, unde sunt disponibile materialele de studiu, suporturile de pregătire, grilele, spețele, știri și alte informații utile. Ne dorim să avem absolvenți cât mai bine pregătiți și cu rezultate cât mai bune, iar acesta este un pas important și un efort consistent, dar care răspunde în mod direct nevoii de pregătire a cursanților.

* Pentru mai multe infornații despre cursurile susținute de Emilian Stănișor a se vedea eurobestteam.

 
Secţiuni: Content, Interviuri, JURIDICE.ro, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD