Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti

Adesea părinții uită de interesul superior al copilului


22 mai 2023 | Iuliana PETRUȘCHIEVICI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Iuliana Petrușchevici

Iuliana Petrușchevici

În ceea ce privește interesul superior al copilului, părinții uită, adesea, de interesul superior al copilului în caz de divorț sau separare.

Practic, trebuie să avem în vedere și cazurile hibride sau mixte de alienare parentală în care se observă o combinație de comportamente parentale alienatoare, adică atât din partea părintelui așa-zis alienator, cât și poate diverse carențe parentale ale părintelui respins.

Nu putem considera copilul că nu are niciun fel de emoții și nu are nicio părere personală. Firește nu vorbim de copiii foarte mici, ci de cei mai mari. Sunt mai multe motive care pot duce la o rezistență din partea copilului și rolul judecătorul este unul foarte dificil, de a face distincția dintre un copil alienat sau un copil care s-a înstrăinat în mod justificat, poate din motive de loialitate față de părintele cu care rămâne și pe care simte nevoia să-l protejeze. De aceea ambii părinți, practic, pot contribui la dezvoltarea alienării parentale. Părintele preferat poate utiliza comportamente alienatoare în combinație cu oferirea condiționată a suportului. Își poate retrage afecțiunea, de exemplu, sau chiar să mituiască copilul, cum se întâmplă de foarte multe ori în practică.

Pe de altă parte, și părintele respins, dacă nu este un mega-luptător, poate ajunge să fie mai puțin implicat, astfel cum poate a fost și în trecut, și tocmai din acest motiv nu are o relație atât de bună cu copilul. Deci trebuie văzut întregul context. Sunt factori multipli care sunt implicați în alinarea parentală și nu putem să ne rezumăm strict la comportamentele alienatoare. Doar în cazuri severe, atunci când într-adevăr, în ciuda tuturor eforturilor, mama sau tatăl nu acordă accesul celuilalt părinte la copil.

Av. Iuliana Petrușchevici
Associate Lawyer DOMOKOS PARTNERS

* Idei expuse în cadrul dezbaterii Încă alienată de lege: alienarea părintească, 22 iunie 2022. Înregistrarea video integrală este disponibilă aici.

** Transcript automatizat: Vatis Tech

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii