Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Curtea de Apel Cluj. Declararea nereală în scopul achitării unui impozit nu constituie infracțiunea de fals în declarații
02.06.2020 | Smaranda POPESCU

JURIDICE - In Law We Trust
Smaranda Popescu

Smaranda Popescu

Curtea de Apel Cluj a desființat în întregime sentința primei instanțe, considerând că prima instanță a apreciat în mod greșit întrunirea elementelor de tipicitate ale infracțiunii de fals în declarații prevăzută de art. 326 Cod Penal. În fapt, inculpatul a completat o declarație fiscală pentru stabilirea impozitului pe clădiri, declarație ce a fost depusă la Primărie, relatând în mod nereal că este proprietarul unei construcții cu suprafața de 88 mp împreună cu soția sa. Prima instanță a considerat că prin completarea și depunerea declarației s-a creat o aparență de proprietate, întrucât a fost plătit un impozit, declarația fiind aptă să ducă la producerea unor consecințe juridice, respectiv dobândirea dreptului de proprietate asupra construcției, astfel că sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de fals în declarații prevăzută de art. 326 Cod Penal.

Curtea de Apel arată că nu sunt întrunite elementele de tipicitate din cuprinsul normei de incriminare, reamintind că „în literatura de specialitate s-a reținut în mod constant că astfel cum rezultă din dispozițiile art. 326 C.p., pentru existența infracțiunii este necesar ca simpla declarație făcută în fata organului competent să producă consecințe juridice”. Se consideră că prin simplul fapt al declărării trebuie să se creeze aptitudinea declarației de a servi la producerea unor consecințe juridice, astfel că „se exclude necesitatea folosirii ei ulterioare” în vederea producerii respectivelor efectejuridice. Declarația dată în cauză nu este generatoare de efecte juridice, astfel că nu se poate ajunge la reținerea infracțiunii, deoarece oricum declarația este supusă unei verificări ulterioare obligatorii în ceea ce privește conținutul său pentru a se considera că respectivii contribuabili sunt cu adevărat proprietarii corpului. De asemenea, Curtea de Apel adaugă că pentru existența acestei infracțiuni „este necesar ca declarația să nu fie supusă unei reglementări speciale cu privire la veridicitatea ei, cum este cazul, de exemplu, în cazul declarațiilor vamale”. Instanța subliniază și o altă condiție esențială atașată elementului material: declarația trebuie să fie aptă să producă consecințe juridice potrivit legii (de exemplu, declarațiile de stare civilă) sau împrejurărilor.

În cauză, completarea declarației fiscale prin care se atesta în mod nereal că inculpații sunt proprietarii unei construcții pentru stabilirea impozitului pe clădiri urmată de depunerea ei la Primărie a fost de natură să conducă la plata impozitului de către inculpați și nu s-a realizat transferul dreptului de proprietate, ci eventual dobândirea calității de contribuabil, nefiind întrunite  elementele constitutive ale infracțiunii de fals în declarații prevăzută de art. 326 Cod Penal. (Decizia Penală nr. 1055/A/2019 din 08 octombrie 2019, pronunțată de Curtea de Apel Cluj)

Smaranda Popescu
Student, Facultatea de Drept – Universitatea din București

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.