Secţiuni » Interviuri
Interviuri

Andreea Banu: Cea mai grea încercare a concursului de admitere la INM nu ține atât de examenele propriu-zise, cât de o anumită anduranță
02.06.2020 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Andreea Banu

Andreea Banu

Alina Matei: Mulțumesc, Andreea, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Felicitări pentru reuşita la examenul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii! Şi pentru că succesul depinde de pregătiri făcute dinainte (Confucius), pe acestea o să insistăm cu precădere. Cum şi când ai luat decizia de a deveni magistrat?

Andreea Banu: Vă mulțumesc și eu pentru felicitări și pentru invitație! Eu am dat admiterea la facultatea de drept cu ideea fermă că vreau să devin avocat. Încă din primul an de facultate, am avut parte de un stagiu de practică foarte instructiv, care mi-a permis să observ îndeaproape avocatura, pe care am îndrăgit-o foarte mult. Am început să explorez și posibilitatea de a deveni magistrat în al doilea an de facultate, iar studiul procedurii civile din anul al patrulea m-a ajutat să decid că mai curând mi s-ar potrivi acest rol în sistemul judiciar.

Alina Matei: Cum ai realizat amploarea timpului pe care trebuie să-l aloci pentru învăţat?

Andreea Banu: Concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii are o reputație bine clădită în timp cu privire la volumul de cunoștințe juridice necesare promovării. Totuși, deși am avut în minte abstract încă din timpul facultății că va trebui să învăț serios și într-un regim bine organizat, mi-am dat seama cu adevărat de acest lucru abia după ce nu am reușit să trec de proba juridică la o săptămână distanță după reușita admiterii în profesia de avocat.

Alina Matei: Ai terminat Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti în anul 2017.  Este prima încercare la INM?

Andreea Banu: Nu este prima încercare și mă bucur că mi-ați adresat această întrebare, care cred că ar merita o discuție mai amplă, însă aș vrea să ating măcar un aspect esențial. Aproape imediat după ce am hotărât să dau admiterea la INM, m-am lăsat convinsă de ideea comună că trebuie să capăt o anumită maturitate înainte de a deveni magistrat, având în vedere responsabilitatea enormă a profesiei. Astfel, în mod paradoxal, deși singură am hotărât să dau admiterea, tot singură m-am asigurat că nu o iau. Nu regret că lucrurile s-au întâmplat astfel, pentru că am dobândit experiență profesională valoroasă ca avocat în acest timp. Am, în schimb, îndoieli că așteptarea trecerii timpului în vederea maturizării este cea mai înțeleaptă strategie. I-aș sfătui, deci, pe cei interesați să nu facă o confuzie între vârstă și maturitate și să susțină admiterea imediat după absolvirea facultății, dacă ei sunt convinși că sunt pregătiți.

Alina Matei: Care a fost planul tău de învăţat pentru INM?

Andreea Banu: În acest sens m-a ajutat mult experiența studiului pentru admiterea în barou. Procesul meu de învățare a fost unul destul de simplu: am încercat să înțeleg cât mai bine fiecare instituție juridică, citind atent codurile și ajutându-mă de doctrină și de jurisprudență. Nu aș putea să ofer un model de plan de învățat, cred că important este ca fiecare să își găsească un ritm și o metodă proprii și să demonstreze consecvență în studiu.

Alina Matei: Culorile, markerele au fost prietenele tale sau nu eşti genul care colorează codurile?

Andreea Banu: Nu am folosit culori în procesul de învățare, pentru că nu mă ajută în mod deosebit, însă am făcut adnotări cu creionul pe marginea unor texte de lege, ceea ce s-a dovedit a fi foarte util pentru probele juridice din cadrul concursului.

Alina Matei: Care dintre memorii – vizuală sau auditivă – îţi este mai apropiată?

Andreea Banu: Categoric mă folosesc mai mult de memoria vizuală, dar am urmărit în timpul pregătirii conferințe pe diverse teme de drept la care au participat inclusiv formatori INM și am rămas cu informații importante și de acolo.

Alina Matei: Cum ai alternat recapitularea cu facerea testelor?

Andreea Banu: Am ales să fac doar câteva dintre testele date la concursurile anterioare cu puțin timp înainte de probe. Cred că ele sunt utile pentru familiarizarea cu formatul subiectelor de examen, dar nu sunt convinsă că ar trebui să aibă o pondere importantă în vreun moment al pregătirii. Recapitularea a constat în recitirea dispozițiilor legale din coduri, pe care le-am adnotat eu însămi cu doctrină și jurisprudență.

Alina Matei: La cursuri speciale, care pregătesc candidaţii pentru INM ai fost?

Andreea Banu: Nu am fost. Știu că există astfel de cursuri, dar eu nu le-am perceput ca fiindu-mi necesare sau utile. De altfel, dreptul se studiază, până la urmă, individual, iar doctrina și jurisprudența oferă explicații numeroase aproape tuturor problemelor din tematica pentru admitere. Înțeleg, însă, că unii candidați vor să-și lămurească imediat și prin viu grai anumite chestiuni mai dificile și atunci pot concepe cum aceste cursuri vin în întâmpinarea acestei nevoi.

Alina Matei: Ce erori se pot face pe parcursul învăţării şi pregătirii pentru un astfel de examen: că sunt suficiente codurile, că nu sunt relevante testele de până acum întrucât nu se vor da tot aceleaşi?

Andreea Banu: Aș vrea să revin la discuția legată de planul de pregătire pe care fiecare trebuie să și-l construiască în funcție de stilul propriu de învățare. Nu aș putea să spun ce erori sunt mai întâlnite sau mai grave decât altele, însă, în ceea ce mă privește, eroarea esențială pe care am făcut-o în trecut a fost aceea de a ști că examenul juridic este unul foarte dificil și de a nu-mi adapta pregătirea la nivelul de dificultate așteptat.

Alina Matei: Capitolul stres, emoţii, plâns cum l-ai gestionat înainte de examen?

Andreea Banu: Merită spus că, în general, încerc și, de cele mai multe ori, reușesc să țin sub control stresul, însă concursul acesta este, într-adevăr, unul solicitant din punct de vedere emoțional. Totuși, am încercat să nu-mi concentrez toate gândurile și activitățile în jurul concursului, așa că am petrecut cât de mult timp am putut cu cei apropiați, am citit și alte lucruri în afară de drept și am făcut câteva excursii, ceea ce m-a ajutat să rămân echilibrată și calmă.

Alina Matei: Având în vedere că sunt mai multe probe şi nu doar una şi gata, cum ai făcut ca emoţiile să dispară, adică să apară, dar să nu zăbovească prea mult?

Andreea Banu: Așezarea probelor a fost una care a facilitat un oarecare echilibru între stările de concentrare intensă și cele de relaxare, așa încât au fost de fiecare dată treceri firești între cele două.

Alina Matei: Teama că examenul ar putea fi virusat de Coronavirus a existat?

Andreea Banu: În ultima perioadă am reușit să-mi păstrez o bună doză de optimism și au fost destul de reduse preocupările mele legate de coronavirus, inclusiv cu privire la concurs, care, oricum, s-a încheiat înainte ca acesta să genereze o situație de criză pe teritoriul țării și înaintea instituirii stării de urgență.

Alina Matei: În opinia ta, care este cea mai grea probă?

Andreea Banu: Nu cred că poate exista cu adevărat o ierarhie a probelor după dificultate, având în vedere că toate au caracter eliminatoriu. Aș face o analogie cu situația unui jucător de tenis care participă la un turneu, în care toate meciurile au aceeași importanță, în sensul că nu poate să ajungă în finală și, deci, să câștige trofeul, dacă pierde chiar și în fața unui oponent pe care îl percepe mai ușor de învins. Cred că cea mai grea încercare a acestui concurs nu ține atât de examenele propriu-zise, cât de o anumită anduranță și de capacitatea fiecăruia de a-și menține echilibrul atât în timpul pregătirii, cât și pe parcursul desfășurării probelor.

Alina Matei: Mult discutata probă a interviului: ce anume crezi că urmăresc membrii?

Andreea Banu: Îmi este dificil să spun precis, chiar și acum, ce urmăresc membrii comisiei la candidați. În opinia mea, poate că cel mai important aspect este sinceritatea, pentru că numai așa se poate preconiza dacă un candidat va fi potrivit sau nu pentru magistratură, acesta fiind scopul interviului.

Alina Matei: La interviu, ai fost întrebată de stadiul de internship de la juridice.ro?

Andreea Banu: Nu, deși ar fi fost o întrebare bună. Îmi amintesc clar și cu drag de interviul de la JURIDICE.ro din primul an de studenție. A fost ținut cu 6 membri ai Juridice.ro, printre care dumneavoastră și domnul Andrei Săvescu, care m-a pus foarte serios la încercare pe tărâmul dreptului civil, pe care doar ce îl descopeream atunci. În spirit de glumă, pot spune că interviurile care au urmat acestuia au fost destul de ușor de gestionat în plan emoțional, inclusiv cel de admitere la INM, unde sunt acum doar 5 membri în comisie.

Alina Matei: Cum ai descrie bucuria acestei reuşite?

Andreea Banu: Este interesant că această întrebare vine după ce am început deja cursurile în calitate de auditor de justiție, pentru că bucuria de acum este diferită de cea pe care am simțit-o după încheierea cu bine a concursului, când au fost dominante sentimente de relaxare. Acum această stare de bucurie este cumva mai intensă, dar și mai complexă, pentru că se manifestă în fiecare zi prin audierea atentă a cursurilor și prin studiu și este din ce în ce mai puternică și mai actuală conștientizarea responsabilității inerente profesiei.

Alina Matei: Judecător sau procuror?

Andreea Banu: Până în acest moment m-am gândit că mi-aș dori să profesez ca judecător, dar voi profita de perioada care urmează pentru a decide mai bine informat cu privire la alegerea potrivită.

Alina Matei: În opinia ta, care sunt calităţile necesare pentru un magistrat?

Andreea Banu: Mi-ar fi dificil să răspund acestei întrebări fără să folosesc mult repetatul „echilibrat” pentru a descrie însușirea esențială a magistratului, pentru că poartă multe nuanțe și răspunde profilului unei persoane chemate să înfăptuiască justiția, privită ca serviciu public. Consider și că magistrații, ca, de altfel, toți juriștii buni, trebuie să fie oameni implicați civic, interesați de societatea în care trăiesc și constant preocupați să atingă o maturitate deplină în înțelegerea ei. Cred că este vitală și modestia, atât în plan personal, cât și în exercitarea profesiei, pentru a nu aluneca în ipostaza deopotrivă ridicolă și primejdioasă a omului cu sentimente de importanță de sine aflat într-o poziție cu importanță socială deosebită.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii J.

Andreea Banu: Cititorilor care și scriu pe JURIDICE.ro le mulțumesc pentru munca valoroasă depusă! Le doresc tuturor mult spor și succes în toate!

Alina Matei: Mulţumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine!

Andreea Banu: Mulțumesc și eu pentru șansa de a oferi, poate, puțin sprijin în alegerea potrivită pentru cititorii JURIDICE.ro care iau în considerare profesia de magistrat.

Secţiuni: Content, Interviuri, Selected, Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO