Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Facilitățile fiscale din construcții și sectorul agro-alimentar – ce s-a modificat din august și ce mai urmează


24 august 2022 | Cristina SĂULESCU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Cristina Săulescu

Cristina Săulescu

Condițiile în care se aplică scutirile de taxe pentru angajații din construcții și domeniul agro-alimentar s-au modificat semnificativ odată cu apariția OG nr. 16/2022, actul normativ care a adus noutăți importante în Codul fiscal. Deși facilitățile fiscale dedicate acestor industrii rămân active în continuare, aplicabilitatea lor a fost restrânsă prin măsurile luate de Guvern, o parte dintre noile reguli aplicându-se chiar din august, în timp ce alte limitări urmează să intre în vigoare din 2023.

Salariații din construcții și sectorul agro-alimentar beneficiază de un regim fiscal specific, atât ei, cât și angajatorii lor fiind scutiți în anumite condiții de o parte dintre taxele salariale. Mai exact, pentru angajații și angajatorii din aceste domenii de activitate operează următoarele facilități:

– scutirea de impozitul pe venit, în cotă de 10%;

– scutirea de contribuția la sănătate, în cotă de 10%;

– reducerea contribuției la pensii, de la 25% la 21,25%;

– reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă, de la 2,25% la 0,3375%.

Condițiile și modul în care se aplică aceste scutiri fiscale au fost modificate prin OG nr. 16/2022, ordonanță care a adus schimbări substanțiale la Codul fiscal.

A scăzut plafonul de venituri pentru care se pot aplica reducerile de taxe salariale

Începând cu veniturile aferente lunii august 2022 se reduce plafonul maxim al veniturilor din salarii și asimilate salariilor pentru care se aplică facilitățile specifice industriilor construcții, alimentară și agricolă.

Astfel, plafonul maxim de venituri pentru care se mai pot acorda reducerile de taxe salariale prevăzute pentru aceste domenii este cel de 10.000 de lei brut, față de 30.000 de lei brut până acum.

Pentru construcții, s-a modificat și modul de calcul al cifrei de afaceri pentru angajatorii eligibili

OG nr. 16/2022 a schimbat și modul de calcul a cifrei de afaceri pentru aplicarea facilităților în domeniul construcțiilor. Noua regulă, aplicabilă chiar de la momentul apariției ordonanței în Monitorul Oficial (18 iulie), stabilește că cifra de afaceri de referință pentru aplicarea facilitaților din construcții se va calcula doar pentru anul în curs, eliminându-se prevederea conform căreia facilitățile se puteau aplica și dacă în anul anterior era îndeplinită condiția de cifră de afaceri, fară a mai fi necesară validarea acesteia în cursul anului curent.

De asemenea, conform noilor reguli aplicabile, la cifra de afaceri din construcții nu vor mai fi luate în calcul și veniturile realizate din „alte activităţi specifice domeniului construcţii”.

Ordonanța mai precizează că, pentru angajatorii din construcții nou-înfiinţaţi, respectiv înregistraţi la registrul comerţului/ înregistraţi fiscal în cursul anului, cifra de afaceri se calculează cumulat de la data înregistrării, inclusiv luna în care se aplică scutirea, iar pentru angajatorii existenţi la data de 1 ianuarie a fiecărui an, cifra de afaceri se calculează cumulat pentru perioada corespunzătoare din anul curent, inclusiv luna în care se aplică scutirea.

Pentru determinarea ponderii cifrei de afaceri realizată efectiv din activitatea de construcții în cifra de afaceri totală, indicatorul cifra de afaceri realizată efectiv din activitatea de construcții va cuprinde numai veniturile din activitatea desfășurată pe teritoriul României, iar indicatorul cifra de afaceri totală va cuprinde atât veniturile din activitatea desfășurată pe teritoriul României, cât și în afara României

Facilitățile se vor aplica exclusiv raporturilor de muncă, nu și celor similare

O altă modificare importantă, care va intra în vigoare începând de anul următor, este aceea că reducerile de taxe vor fi acordate exclusiv contractelor de muncă, nu și altor raporturi similare.

Cu alte cuvinte, de la 1 ianuarie 2023, se elimină posibilitatea ca angajatorii să calculeze reduceri de taxe și pentru alte tipuri de contracte, asimilate celor de muncă, cum ar fi cele de management, de administrare, de internship ori ucenicie.

Cristina Săulescu, Partener Cabot Transfer Pricing

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii