Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Articole Opinii SELECTED

Țeapă dublă pentru bucureșteni! Prețul imobilelor s-a „racordat” la RADET

29 august 2022 | Dragoș DRAGOTEANU
Dragoş Dragoteanu

Dragoş Dragoteanu

Acest articol este inspirat din viata reala a capitalei, din secolul 21. Ai apa calda vara sau caldura iarna? Daca nu depinzi de Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti esti un proprietar fericit. Daca depinzi, merita sa citesti in continuare.

De la RADET pleaca noile provocari pe segmentul secondary market, adica a apartamentelor mai vechi, scoase la vanzare sau inchiriere. Eu le numesc generic ”imobile comune”, intrucat sunt cu miile disponibile la vanzare si inchiriere. Paradoxal, mai nou, diferenta de pret la aceasta categorie de imobile o face apa calda sau temperatura caloriferelor, in functie de sezon.

Nu as fi scris acest articol daca un client nu ar fi conditionat vizionarea unui apartament in aceasta vara, numai dupa ce a avut confirmarea ca acel imobil este fericitul „posesor” de apa calda. Initial am crezut ca face misto, dar nu era cazul. Potentialul cumparator a marturisit ulterior vizionarii ca are 2 copii mici si ca de 3 saptamani nu are apa calda.

Asta a ajuns sa fie nivelul pietei imobiliare bucurestene, in anumite zone „rau famate”. Nu, nu vorbim de droguri, prostitutie, talharii sau rapiri. Nu e cazul sa chemati politia daca veti locui sau locuiti in astfel de zone. Ingrijorarea unor locuitori din capitala noastra europeana este existenta apei calde vara si a unui mimim confort termic iarna. Vorba aceea, „ca daca n-ar fi, nu s-ar povesti „…

Ce locatie, ce etaj!… Nu conteaza nici anul constructiei, facilitatile din zona sau infrastructura de transport. Daca ai cele doua utilitati de baza (apa calda si caldura), poti sa consideri deja ca ai un imobil „premium”! Ar fi de ras, dar e atat de trist si adevarat. Foarte multi oameni au suferit cu adevarat din cauza problemelor RADET, incat acum „sufla si in iaurt”. Mai degraba se roaga sa aiba apa calda si caldura, decat o scoala buna in apropiere. Cu educatia o mai scoti la capat daca ai motivatie, dar daca ajungi sa „mirosi” a RADET toata lumea te va ocoli.

Asa se scrie istoria pietei imobiliare din secolul nostru, in orasul lui Bucur. Altfel nu-mi explic cum sunt preturile mai mari in Cluj, decat pe malurile Dambovitei. Au facut ardelenii ce au facut si cred ca au gasit o solutie sa aiba cum sa se spele civilizat si sa nu inghete de frig in casa. Ar mai fi si diferenta dintre calitatea si priceperea primarilor, dar nu dezbatem teme politice aici, ca nu are rost.

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Problema multor bucuresteni nu este suspendarea PUZ-lor la sectoare, blocajul dezbaterilor in Consiliul General pe teme de urbanism, inexistenta unui PUG (Plan Urbanistic General), mizeria din anumite zone ale capitalei, retragerea unor investitori straini din zona de real estate sau ineficienta utilizarii banilor publici la nivelul administratiei publice centrale. Cea mai grava problema se pare ca tine de RADET.

Asadar, cand vreti sa cumparati vreun bun imobiliar, dar mai ales atunci cand vreti sa vindeti sau sa inchiriati ceva, sa nu fiti socati daca agentul sau potentialul client va intreaba daca aveti apa calda printre facilitatile dorite. Si, daca va prinde iarna fara sa gasiti un chirias sau cumparator pentru casa dvs. sper sa aveti o „relatie” buna la RADET, ca sa va sporiti sansele unui afaceri imobiliare bune.

In concluzie, RADET nu este numai o imensa gaura neagra pentru bugetul PMB, ci a devenit si un factor de influenta negativa al preturilor pentru o parte din apartamentele din Bucuresti. Daca ne gandim si la faptul ca aceasta regie factureaza cat vrea si livreaza cand si cat poate, cel mai bine este sa nu depinzi de serviciile acesteia. Altfel, RADET da o teapa dubla bucurestenilor, atat prin subventiile incasate, cat si prin scaderea valorii apartamentelor proprietarilor care platesc fara sa beneficieze de serviciile regiei.

Dragos Dragoteanu
Certified International Property Specialist

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership