Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Emanciparea minorului care a împlinit 16 ani. Recunoașterea capacității de exercițiu anticipată


19 mai 2023 | Andreea MARCA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Andreea Mârcă

Andreea Marca

”Pentru motive temeinice, instanța de tutelă poate recunoaște minorului care a împlinit vârsta de 16 ani capacitatea deplină de exercițiu. În acest scop, vor fi ascultați și părinții sau tutorele minorului, luându-se, când este cazul, și avizul consiliului de familie ( art. 40 C. civ.).

Potrivit legii române, capacitatea de exercițiu deplină începe la data când persoana devine majoră (art. 38 C. civ.).

Într-o cerere adresată instanței de tutelă, în calitate de reclamant, va figura minorul care a împlinit vârsta de 16 ani și care, pentru motive temeinice, dorește acordarea capacității depline de exercițiu anticipate. În cazul în care există acordul ocrotitorului legal, minorul va formula cererea persona , asistat de aceștia. Problema apare în cazul în care ocrotitorii legali se opun, ceea ce determină ca părintele/tutorele să figureze în cerere ca intimat, solicitarea îmbrăcând un caracter contencios. În acest caz, se va solicita instanței desemnarea unui curator special care să apere interesele minorului (art. 150 C. civ.).

De regulă, procedura recunoașterii capacității de exercițiu anticipată este reglementată de Cartea a III-a a Codului, procedura necontencioasă judiciară (art. 527 C. proc. civ. – 537 C. proc. civ.), dar în situația prezentată mai sus, întrucât între ocrotitorul legal (părinte/tutore) se ivesc interese contrare și implică dezbateri publice, orale și contradictorii, se aplică procedura contencioasă, care va soluționa litigiul apărut între minorul de 16 ani și ocrotitorul legal.

Situația de fapt, pentru a se admite o astfel de cerere privitoare la dobândirea capacității de exercițiu sub vârsta majoratului, va trebui să cuprindă motivele temeinice cerute de legiuitor în dispozițiile art. 40 alin. 1 C. civ.

Aspectele esențiale pentru soluționarea cauzei vor fi prezentate în descrierea situației de fapt și pot fi considerate motive temeinice pentru care se solicită acordarea capacității depline de exercițiu următoarele: părinții minorului nu țin legătura cu acesta, minorul este încadrat în muncă și își poate asigura întreținerea prin mijloace proprii, minorul dorește să urmeze o formă de pregătire profesională  care în mod normal ar necesita încuviințarea ocrotitorilor legali etc.

O situație deosebită este cea a minorului asupra căruia există instituită măsura de protecție specială de tipul plasamentului. În acest caz, minorul poate solicita emanciparea sa în cazul în care se încadrează în muncă, își găsește o locuință și dorește să părăsească sistemul de protecție.

Instanța de tutelă va aprecia în mod suveran temeinicia motivelor arătate și dacă ele justifică acordarea capacității depline de exercițiu în mod anticipat, va admite cererea.

Avocat Andreea Marca, Baroul Bacău

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii