Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Consiliul Uniunii Europene. Concluzii ref. unele aspecte-cheie ale politicii fiscale a UE
03.06.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 2 iunie 2020, Consiliul Uniunii Europene a informat că a aprobat concluzii care stabilesc orientările și prioritățile politice în vederea continuării reformelor în două domenii-cheie ale politicii fiscale a UE:
– evoluția viitoare a cooperării administrative în UE;
– structura și ratele accizelor aplicate tutunului prelucrat.

Evoluția viitoare a cooperării administrative în UE

Cooperarea administrativă ajută autoritățile fiscale naționale să colecteze și să protejeze veniturile fiscale. O cooperare strânsă între aceste organisme este de asemenea esențială pentru detectarea și reducerea fraudei fiscale.

Prima Directivă privind cooperarea administrativă (DAC) a fost adoptată în 2011. De atunci încoace, domeniul de aplicare al directivei a fost extins în cinci rânduri, acoperind în prezent:
– schimbul de informații dintre autoritățile naționale privind informații referitoare la conturile financiare,
– deciziile fiscale anticipate cu aplicare transfrontalieră și acordurile prealabile privind prețul de transfer,
– rapoartele de țară care furnizează anumite informații financiare privind cele mai mari corporații multinaționale,
– accesul la informațiile privind beneficiarii reali,
– informațiile privind modalitățile transfrontaliere de planificare fiscală potențial agresivă.

Concluziile subliniază că eforturile de îmbunătățire a cooperării administrative pentru combaterea fraudei fiscale și a evaziunii fiscale sunt deosebit de relevante în contextul nevoii de redresare în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19.

Accizele aplicate tutunului

Accizele reprezintă taxe indirecte pe vânzarea sau utilizarea anumitor produse, cum ar fi alcoolul, tutunul și energia.

Începând cu 2011, legislația UE stabilește norme comune pentru impozitarea tutunului prelucrat, inclusiv categorii de produse, rate minime și structuri care urmează să fie aplicate. Tutunul prelucrat face de asemenea obiectul dispozițiilor comune aplicabile produselor accizabile în temeiul legislației UE.

Concluziile evidențiază în special că normele aplicabile au devenit mai puțin eficiente, întrucât acestea fie nu mai sunt suficiente, fie sunt prea restrânse pentru a răspunde provocărilor actuale și viitoare legate de anumite produse, cum ar fi lichidele pentru țigaretele electronice, produsele din tutun încălzit și alte tipuri de produse de nouă generație care pătrund pe piață.

:: Concluziile

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti