Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Judecătoria Baia Mare. Polițiști agresați


19 mai 2023 | Andrei PINTILIE

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Andrei-Ioan Pintilie

Andrei-Ioan Pintilie

În fapt, în data de 25.07.2009, fiind de serviciu la Poliția comunală, părțile vătămate, agent de poliție, respectiv polițist comunitar, au fost sesizate prin intermediul serviciului de urgență 112 cu privire la faptul că în localitatea Mocira numitul este amenințat cu acte de violență. Ajungând la magazinul alimentar SRL din localitatea Mocira, părțile vătămate l-au identificat pe martor care i-a indicat pe inculpați ca fiind persoanele care l-au amenințat. Agentul de poliție și-a declinat identitatea și i-a solicitat inculpatului să se legitimeze  însă acesta a refuzat în mod repetat, motiv pentru care partea vătămată i-a adus la cunoștință inculpatului că va trebui să-l însoțească la sediul poliției în vederea identificării. Inculpatul a refuzat și a adresat amenințări cu acte de violență părții vătămate. Frații inculpatului au intervenit în apărarea celui dintâi și au sărit asupra părții vătămate trăgând-o de haine, prinzând-o de mâini și aducându-i amenințări. În acest context a intervenit polițistul comunitar, partea vătămată, însă în ciuda acestei intervenții, inculpații au exercitat acte de violență asupra părții vătămate aplicându-i lovituri și rupându-i cămașa. Partea vătămată a sunat la serviciul de urgență 112, timp în care inculpații au încercat să părăsească locul faptei încercând să urce într-un autoturism care nu a pornit. Partea vătămată a fost lovită la rândul său de inculpați și amenințat cu acte de violență. Ulterior inculpații au fost conduși la sediul Poliției Comunale. Incidentul a avut loc în fața magazinului alimentar din localitatea Mocira în prezența mai multor persoane care nu au intervenit.

În drept, faptele inculpaților care, în timp ce se aflau în fața magazinului alimentar în prezența mai multor persoane au adresat amenințări și au aplicat lovituri agentului de poliție și polițistului comunitar aflați în exercițiul funcțiunii, prin manifestările avute aducând atingere bunelor moravuri și tulburând liniștea și ordinea publică, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de ultraj prev. de art. 239 alin. 1, 2 și 5 Cod penal și ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice prev. de art. 321 alin. 1 Cod penal.

Pedepse aplicate: 1 ani și 6 luni pentru fiecare inculpat

Sentința penală nr. 1364/2012, disponibilă aici.

Andrei Pintilie
Student – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

 

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii