« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti

AMR, UNJR și AJADO salută decizia CCR prin care s-a constatat că OUG pentru modificarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizițiilor publice este neconstituțională în ansamblul său
04.06.2020 | JURIDICE.ro

Drept Timisoara
Secţiuni: Achiziții publice, CCR, Content, Jurisprudență, Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 3 iunie 2020, Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) au informat ca saluta decizia Curtii Constitutionale din data de 2 iunie 2020, prin care s-a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului si s-a constatat ca Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achizitiilor publice este neconstitutionala in ansamblul sau, potrivit unui comunicat.

Decizia Curtii Constitutionale vine in urma demersului facut de AMR, UNJR si AJADO in data de 21 februarie 2020, cand, printr-o cerere adresata Avocatului Poporului, cele trei asociatii profesionale au solicitat sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei cu privire la unele dispozitii din OUG 23/2020 ce incalca independenta judecatorilor si dreptul partilor la un proces echitabil.

In sustinerea sesizarii adresate Avocatului Poporului asociatiile de magistrati au invocat faptul ca nu este motivata situatia extraordinara care ar fi impus Guvernului adoptarea ordonantei de urgenta, ca lipseste avizul Consiliului Superior al Magistraturii si ca sunt aduse atingere drepturilor fundamentale ale persoanelor.

In cuprinsul cererii a fost semnalata o problema de o gravitate extraordinara, si anume ca: „Prin textul criticat al ordonantei de urgenta se instituie o noua abatere disciplinara pentru judecatori, modificandu-se, practic, statutul judecatorilor, o componenta esentiala a sferei de relatii sociale privitoare la justitie, afectandu-se independenta judecatorilor, chemati sa aleaga intre obligativitatea respectarii termenelor prevazute de ordonanta,, sub spectrul sanctionarii disciplinare, si obligativitatea respectarii dreptului fundamental la un proces echitabil al oricarui cetatean, o componenta esentiala a acestuia fiind dreptul la aparare in fata unei instante independente prevazute de lege.”

AMR, UNJR, AJADO au subliniat in sesizare ca „gravitatea instituirii unei abateri disciplinare noi printr-o ordonanta de urgenta, fara avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, este fara precedent. (…) Lipsa avizului Consiliului Superior al Magistraturii reprezinta un viciu de natura a atrage neconstitutionalitatea actului normativ, fiind incalcate flagrant prevederile art. 134 alin. 4 din Constitutie”.

De asemenea, asociatiile au aratat ca dispozitiile ordonantei incalca regulile fundamentale ale statului de drept care statueaza suprematia legii, independenta justitiei si dreptul la un proces echitabil.

„Prin dispozitiile criticate se incalca prevederile art. 115 alin. 6 din Constitutie si ale art. 125 alin. 2 din Constitutie, cetatenii fiind invitati, practic, sa se adreseze unei instante a carei independenta este fundamental afectata prin instituirea unei abateri disciplinare ce impune judecatorilor sa solutioneze cauza in termenele extrem de scurte prevazute de actul normativ, cu ignorarea dreptului fundamental la un proces echitabil si a dreptului la aparare. In acest mod, accesul la instanta si procesul echitabil devin forme fara fond”, au atras atentia asociatiile profesionale semnatare.

Prin decizia pronuntata marti, 2 iunie 2020, Curtea Constitutionala a lipsit de efecte normele profund neconstitutionale si nocive pentru independenta sistemului judiciar, indeplinindu-si rolul de garant al respectarii Constitutiei.

AMR, UNJR si AJADO vor face, in continuare – asa cum au declarat si pe 21 februarie 2020 – toate demersurile legale necesare atat pentru apararea independentei justitiei, in toate componentele sale, cat si pentru garantarea si protejarea drepturilor fundamentale ale persoanelor.

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.