Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Consiliul Uniunii Europene. Raport privind accesul public la documente
04.06.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 3 iunie 2020, Consiliul Uniunii Europene a aprobat raportul său anual privind punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1049/2001 privind accesul public la documente, potrivit unui comunicat.

Raportul arată că registrul public cuprindea peste 420.000 de documente în limba originală la 31 decembrie 2019. Dintre aceste documente, peste 70% sunt publice și disponibile pentru descărcare.

În 2019, în registru au fost adăugate peste 23 000 de documente în limba originală, dintre care 71% sunt publice. Registrul public al Consiliului a fost consultat de aproximativ 435.350 de ori.

Oricine poate solicita acces la documentele care figurează în registrul public, dar care nu sunt încă publice. Accesul poate fi refuzat numai în temeiul uneia dintre excepțiile prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1049/2001. Acestea includ, printre altele, necesitatea de a proteja procesul decizional al instituției și interesul public, din perspectiva apărării și a chestiunilor militare și a relațiilor internaționale. În cazul în care se refuză accesul în etapa inițială, se poate depune o cerere de confirmare.

În 2019, Consiliul a primit 2567 de cereri inițiale de acces la documente și 40 de cereri de confirmare, fapt care a necesitat analiza a 8222 de documente. În etapa inițială, s-a acordat accesul integral la 6145 de documente (aproape 75%) și accesul parțial la 470 documente (aproape 6 %). În urma cererilor de confirmare, s-a acordat accesul integral la 61 de documente și accesul parțial la 50 de documente.

Documentele solicitate se refereau la o serie de domenii de politică, în special domeniul justiției și afacerilor interne (18%), al relațiilor externe (15%) și al politicii economice și monetare (10%).

Peste 35% din cereri au provenit din mediul academic și aproape 26% au fost formulate de reprezentanți ai diferitelor organizații ale societății civile și ale sectorului privat.

:: Raportul

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti