Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Comisia Europeană. Consultare publică ref. actul legislativ privind serviciile digitale. UPDATE: Consiliul și Parlamentul European ajung la un acord provizoriu
26.04.2022 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Sâmbătă, 23 aprilie 2022, a fost făcut un pas important în tranziția digitală a Uniunii prin acordul politic provizoriu dintre președinția Consiliului și Parlamentul European referitor la Actul legislativ privind serviciile digitale, potrivit unui comunicat.

Actul legislativ privind serviciile digitale permite consacrarea principiului conform căruia ceea ce este ilegal offline trebuie să fie ilegal și online. Scopul său este de a proteja spațiul digital împotriva difuzării de bunuri, conținut și servicii ilegale și de a asigura protecția drepturilor fundamentale ale utilizatorilor.

Actul legislativ privind serviciile digitale se aplică tuturor intermediarilor online care furnizează servicii în Uniune. Obligațiile impuse sunt proporționale cu natura și amploarea impactului intermediarului în cauză, în special în funcție de numărul de utilizatori care utilizează serviciul. Platformele foarte mari sau motoarele de căutare foarte mari vor avea astfel obligații mai stricte, având în vedere numărul de utilizatori care utilizează serviciile lor.

:: Propunerea Comisiei Europene referitoare la un Act legislativ privind serviciile digitale
:: Abordarea generală a Consiliului
:: Poziția Parlamentului European
:: Pachetul legislativ privind serviciile digitale (context)

***

Marți, 2 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat o consultare publică referitoare la actul legislativ privind serviciile digitale, un pachet legislativ esențial anunțat de președinta Ursula von der Leyen în orientările sale politice și în Comunicarea Comisiei intitulată „Conturarea viitorului digital al Europei”, prezentată la 19 februarie, potrivit unui comunicat.

Obiectivul consultării este de a colecta opinii, elemente concrete și date de la cetățeni, întreprinderi, platforme online, mediul academic, societatea civilă și toate părțile interesate, care să contribuie la conturarea viitorului cadru de reglementare pentru serviciile digitale. Consultarea, deschisă până la 8 septembrie, vizează aspecte cum ar fi siguranța online, libertatea de exprimare, corectitudinea și condițiile de concurență echitabile în economia digitală.

Consultarea vizează cele două domenii de activitate anunțate de Comisie în cadrul pachetului legislativ privind serviciile digitale.

Primul set de norme ar avea ca obiect elementele fundamentale ale Directivei privind comerțul electronic, în special libertatea de a presta servicii digitale pe piața unică a UE, în conformitate cu normele privind locul de stabilire, și o limitare generală a răspunderii pentru conținutul creat de utilizatori. Pornind de la aceste principii, intenționăm să instituim norme mai clare și moderne privind rolul și obligațiile intermediarilor online, inclusiv ale celor din afara UE care își desfășoară activitatea în UE, precum și un sistem de guvernanță mai eficace pentru a ne asigura că aceste de norme sunt puse în aplicare în mod corect în întreaga piață unică a UE, garantând totodată respectarea drepturilor fundamentale.

Cea de a doua măsură ar viza chestiunea condițiilor de concurență echitabile pe piețele digitale europene, unde, în prezent, câteva platforme online mari acționează în calitate de controlori ai fluxului de informație. Vom examina norme menite să remedieze aceste dezechilibre ale pieței, pentru a ne asigura că oferim consumatorilor cea mai mare posibilitate de alegere și că piața unică a UE pentru serviciile digitale rămâne competitivă și deschisă inovării. Acest lucru ar putea fi realizat prin intermediul unor norme generale suplimentare pentru toate platformele de o anumită dimensiune, cum ar fi normele privind autofavorizarea, și/sau prin intermediul unor obligații de reglementare adaptate pentru controlori specifici ai fluxului de informație, cum ar fi obligațiile privind accesul la date fără caracter personal, cerințele specifice privind portabilitatea datelor cu caracter personal sau cerințele de interoperabilitate.

:: Consultarea publică

Secţiuni: Content, Cyberlaw, Dreptul Uniunii Europene | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO