Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2


04.06.2020 | Șerban PÂSLARU, Mihai ANGHEL
Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React, Dreptul muncii, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Șerban Pâslaru

Șerban Pâslaru

Mihai Anghel

Mihai Anghel

În data de 29 mai 2020, în Monitorul Oficial al României Partea I s-a publicat Ordonanța de urgență nr. 92/2020 pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru modificarea unor acte normative („OUG nr. 92/2020”), care reglementează o serie de măsuri de sprijin a angajatorilor.

1. Decontarea unei părți din salariu

Beneficiari:

(a) Angajatorii ai căror angajați au avut contractele individuale de muncă suspendate în baza prevederilor art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii și au beneficiat de indemnizația de șomaj în baza prevederilor art. XI din Ordonanța de urgență nr. 30/2020, în perioada stării de urgență sau a stării de alertă; și

(b) Angajatorii ai căror angajați au avut contractele individuale de muncă suspendate în baza prevederilor art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii și care nu au beneficiat de indemnizația de șomaj prevăzută la art. XI din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020, în perioada stării de urgență sau alertă.

Limite decontare:

Angajatorii eligibili vor beneficia de decontarea a 41,5% din salariul de bază brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

Durata măsurii:

Măsura se aplică pe o durată de 3 luni (iunie-august 2020).

Condiții:

(a) Angajații pentru care se cere decontarea au avut contractul de muncă suspendat cel puțin 15 zile pe durata stării de urgență sau a stării de alertă și au beneficiat de indemnizația de șomaj prevăzută de art. XI din OUG nr. 30/2020 ori de indemnizația pentru șomaj tehnic prevăzută la art. 53 din Codul Muncii;

(b) Angajatorii mențin raporturile de muncă cu angajații menționați până la 31 decembrie 2020, cu excepția lucrătorilor sezonieri și a contractelor de muncă încetate din motive neimputabile angajatorului;

(c) Sumele astfel acordate pentru decontarea unei părți din salariu nu se vor cumula cu subvențiile acordate angajaților pentru angajatorii care au încheiat cu agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă contracte sau convenții în baza art. 80, art. 85 și 934 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă; și

(d) Angajatorii care au mai multe obiecte de activitate, dintre care cel puțin unul se află sub incidența restricțiilor stabilite prin acte ale autorităților competente, optează fie pentru decontarea unei părți din salariul angajaților, fie pentru indemnizația de șomaj prevăzute la art. XI din OUG nr. 30/2020, a cărei aplicare se prelungește și după data de 31 mai 2020, până la ridicarea acestor restricții.

Procedură:

Pentru decontarea sumelor menționate mai sus, angajatorii suportă integral contravaloarea salariilor angajaților și, ulterior, începând cu data de întâi până la data de 25 a lunii următoare perioadei de raportare căreia îi sunt aferente veniturile, vor depune prin mijloace electronice, la agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă în raza căreia își au sediul social (respectiv, la agenția pentru ocuparea forței de muncă a Municipiului București) următoarele documente:
a) O cerere semnată și datată de reprezentantul legal;
b) O declarație pe proprie răspundere și lista persoanelor care urmează să beneficieze de această sumă, asumată de reprezentantul legal al angajatorului, conform modelului care va fi aprobat prin ordin al președintelui Agenției Naționale pentru Ocupare Forței de Muncă.

Angajatorii își asumă răspunderea pentru corectitudinea și veridicitatea datelor înscrise în documentele mai sus menționate.

Decontarea sumelor din bugetul asigurărilor pentru șomaj se efectuează în termen de cel mult 10 zile de la data îndeplinirii de către angajatori, potrivit legii, a obligațiilor declarative și de plată aferente veniturilor din salarii și asimilate salariilor din perioada de raportare pentru care se face solicitarea.

Plata sumelor se va face prin virament, în conturile deschise de angajatori la instituțiile de credit, după verificarea de către agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă județene/ agenția pentru ocuparea forței de muncă a Municipiului București a îndeplinirii condițiilor prevăzute mai sus.

2. Indemnizație pentru angajarea de personal

Beneficiari:

Angajatorii care încadrează în muncă, în perioada 1 iunie – 31 decembrie 2020, pe perioadă nedeterminată și cu normă întreagă:
(a) Persoane cu vârsta de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor, în perioada stării de urgență sau a stării de alertă, înregistrați ca șomeri în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București;
(b) Persoane cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani înregistrați ca șomeri în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București; și/sau
(c) Cetățeni români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini aflate în derulare pe teritoriul altor state, din motive neimputabile lor, prin concediere.

Limite indemnizație:

Angajatorii primesc lunar, pentru fiecare persoană angajată din categoriile menționate, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.

Durată măsură:

Măsura se aplică pe o perioadă de 12 luni de la data angajării.

Condiții:
(a) Angajatorii mențin raporturile de muncă pentru o perioadă de cel puțin 12 luni de la împlinirea termenului de 12 luni pentru care se acordă indemnizația;
(b) Indemnizația se acordă pentru plata salariului proporțional cu timpul efectiv lucrat de salariat;
(c) Indemnizația nu se cumulează, pentru același angajat, cu subvențiile acordate angajatorilor care au încheiat cu agențiile județene pentru ocupare forței de muncă contracte sau convenții în baza art. 80, art. 85 și 934 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și simularea ocupării forței de muncă.

Procedură:

Pentru obținerea sumelor de bani, angajatorii vor depune o cerere, prin mijloace electronice, la agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă județene în raza căreia își au sediul social (după caz, agenția Municipiului București). Procedura de acordare a sumelor de bani se va stabili prin ordin al președintelui Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

3. Sancțiuni

Angajatorii care încetează contractele individuale de muncă ale salariaților anterior termenelor menționate în secțiunile 1 și 2 de mai sus sunt obligați să restituie, în totalitate, agențiilor pentru ocuparea forței de muncă sumele încasate pentru fiecare persoană pentru care a încetat raportul de muncă anterior termenului menționat, plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României în vigoare la data încetării contractelor individuale de muncă, dacă încetarea acestora a avut loc:
a) Ca urmare a acordului părților, la data convenită de acestea;
b) Ca urmare a constatării nulității absolute a contractului individual de muncă, de la data la care nulitatea a fost constatată prin acordul părților sau prin hotărâre judecătorească definitivă;
c) Ca urmare a admiterii cererii de reintegrare în funcția ocupată de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neîntemeiate, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de reintegrare;
d) Pentru motive care nu țin de persoana salariatului, ca urmare a desființării locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.

Șerban Pâslaru, Partner ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII
Mihai Anghel, Managing Associate ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII

:: English version

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro