Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Justiția post-izolare socială și medierea
05.06.2020 | Dana BARBU

Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React, Mediere, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Dana Barbu

Dana Barbu

Luna iunie a venit cu deschiderea totală a instanțelor în majoritatea țărilor lumii ceea ce antrenează pe tot globul o serie de probleme legate de numărul de dosare devenit uriaș după luni de suspendare a activității instanțelor.  Statele caută soluții, urmărindu-se adaptarea la nevoile propriilor societăți afectate economic și social de pandemie. Multe țări, însă, au depășit etapa de căutări punând deja în practică soluții alternative instanței de judecată, precum medierea.

Așa cum este cunoscut și în România, după 16 ani de la intrarea în vigoare a Legii nr. 192 din 2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, medierea este o procedură voluntară, fără caracter obligatoriu, confidențială și bazată pe interese. Nici o decizie nu poate fi impusă părților implicate și acestea pot fi sau nu de acord cu soluțiile negociate. Principiul confidențialității oferă siguranța că opțiunile pe care le discută părțile nu vor avea consecințe în afara procesului de mediere. Procedură bazată pe interese înseamnă că regulile stabilite pentru a ajunge la Acord nu respectă doar legea, ci pot include și considerente privind interesele financiare, de afaceri și personale. Având în vedere toate aceste caracteristici, multe din statele lumii au trecut la introducerea de măsuri pentru aplicarea procedurii de mediere cauzelor adecvate.

Există deja țări care demonstrează că întreaga societate înțelege beneficiile serviciilor alternative de soluționare a litigiilor în contextul efectelor pandemiei, având în vedere că nu doar cei implicați (stat, companii, particulari), ci toți profesioniștii dreptului urmăresc găsirea și implementarea de soluții de degrevare a instanțelor, de protejare a banului public și de susținere a bugetelor companiilor si particularilor greu încercați în aceste timpuri, prin crearea de inițiative, programe și platforme de mediere. Arătăm în continuare prin exemple concrete cum țări ca S.U.A, Singapore și India folosesc în prezent medierea pentru a atinge diverse obiective de la cele juridice la unele sociale și economice:

1) Degrevarea instanțelor

S.U.A.: Tribunalul Mecklenburg (North Carolina) va utiliza medierea pentru a evita audierile de evacuare

Deși, de la începutul acestei săptămâni, Tribunalul Mecklenburg și-a extins activitatea la capacitate totală, nu există un val de noi ordine de evacuare pentru chiriașii rămași în urmă cu chiria și asta deoarece proprietarilor și chiriașilor li se cere să negocieze în afara instanței. Tribunalul caută soluții alternative având în vedere aglomerarea instanței, încercând o pioritizare a cazurilor. Judecătorul Elizabeth Trosch, președintele tribunalului, a declarat că evacuările nu sunt o prioritate în acest moment, motiv pentru care în luna iunie tribunalul va da întâietate cazurilor mai grave, precum infracțiunile și violența în familie.

În ceea ce privește cazurile de evacuare, peste 1.800 se află în curs de soluționare în districtul Mecklenburg, fiind adăugate zilnic tot mai multe. Majoritatea chiriașilor și-au pierdut locul de muncă și veniturile în timpul pandemiei și nu au reușit să țină pasul cu chiria.

Existând îngrijorare cu privire la un vârf al evacuarilor, oficialii instanței s-au întâlnit de patru ori în ultimele săptămâni cu avocații chiriașilor și proprietarilor. Ei au elaborat un acord prin care se oferă mediere cu ajutorul programului de soluționare a disputelor al Comitetului  pentru Relatiile Comunitare. Pentru a ușura cât mai mult procedura, medierile se fac printr-un sistem de videoconferințe, precum Zoom.

2) Reducerea costurilor publice

S.U.A.: Procesul costisitor al primarului Wilmington (Delaware) împotriva trezorierului ajunge la mediere

În vara anului trecut, primarul Wilmington-ului, Mike Purzycki, l-a dat în judecată pe trezorierul orașului, Velda Jones-Potter, pentru a se stabili cine se ocupă de fondurile orașului. Procesul, în care ulterior a depus și Velda Jones-Potter propriile plângeri, a costat orașul până acum 311.000 de dolari pentru avocații privați ai ambelor părți.  Pe măsură ce cazul se prelungeste și în acest an atât de greu pentru bugetul public, cei doi  au luat hotărârea de a încerca să-și soluționeze litigiul în afara instanței.

Părțile i-au comunicat vinerea trecută judecătorului Joseph Slights că au fost de acord să meargă la mediere. Acordul cu privire la intrarea în procedura de mediere a fost făcut după o audiere telefonică înaintea judecatorului Slights, care încă din vara trecută a pus la îndoială necesitatea de a aduce cazul în fața instanței și a cerut ambelor părți să reducă costurile publice.

Această idee este susținută și de Theodore Kittila, avocatul lui Jones-Potter, acesta exprimându-și regretul cu privire la tot timpul scurs de la începutul procesului în care  orașul și primarul nu au căutat să medieze disputa, considerând că acest lucru ar fi putut economisi contribuabililor o sumă mare de bani.

3) Sprijinirea particularilor și a afacerilor

Singapore: Medieri gratuite pentru anumite dispute

Anumiti litiganți selectați de Curtea Supremă vor putea opta pentru a beneficia de mediere gratuită, în cadrul unei noi inițiative numite SGUnited care va permite instanței să identifice și să trimită cazurile adecvate către centrul de mediere din Singapore (SMC), unde un mediator va ajuta părțile în litigiu să obțină o rezoluție reciproc acceptabilă și amiabilă.

Scopul acestei inițiative este de a ajuta litiganții să termine mai repede litigiul pe fondul perturbării afacerilor și a perspectivelor economice incerte din cauza pandemiei, au declarat Curtea Supremă și SMC într-o declarație comună.

Instanța și-a exprimat speranța că, prin facilitarea de înțelegeri mediate, cei implicați vor beneficia de mai multe căi de soluționare a disputelor rapid, evitând litigiile prelungite.

Curtea a declarat că va identifica cazurile adecvate ca parte a procesului său de gestionare a cazurilor și va invita părțile să ia în considerare medierea în cadrul inițiativei. Aceasta va lua în considerare faptele și circumstanțele fiecărui caz, natura litigiului, precum și interesele de bază ale părților și relațiile lor.  Dacă părțile sunt de acord cu medierea, instanța le va transmite SMC, care va stabili apoi o dată pentru mediere și va atribui cazul mediatorilor voluntari. Doar cazurile sesizate de Curtea Supremă vor beneficia de mediere gratuită în cadrul inițiativei.

4) Evitarea litigiilor prelungite

India: Companiile din Mumbai preferă medierea înaintea procesului decât apelarea la forța majoră

Companiile din sectorul de producție, servicii și imobiliare, în special, se întorc spre mediere pentru a pune capăt litigiilor cu furnizorii, consumatorii și chiar creditorii.

Potrivit Economic Times, foarte multe corporații din Mumbai au început discuțiile despre mediere cu firmele de avocatură pentru rezolvarea mai rapidă a nerespectării contractelor de către parteneri și pentru a reduce costurile. Mulți nu mai doresc să se folosească de forța majoră, căutând, în schimb, opțiunea mai puțin costisitoare.

Potrivit Ankita Singh, partenerul fondator al societății de avocatură AAS Regina Legal, notificarea de forță majoră servește doar pentru a putea pune piciorul în prag, dar, în cele din urmă, părțile ajung sa se înțeleagă.

Promotorul unui brand național de îngrijire a pielii consideră că acestea sunt vremuri de luat decizii practice și de a reduce costurile, motiv pentru care a fost de acord cu propunerea sugerată de CFO-ul companiei de a apela la mediere.

Potrivit Vijayendra Pratap Singh, partener principal și șeful departamentului de litigii la firma de avocatură AZB & Partners, este nevoie urgentă de o platformă națională de mediere pre-judecată fiind de părere că în cazurile potrivite medierea poate elibera presiunea, ducând la rezolvarea problemelor fără a bloca instanțele.

***

Fie că este vorba de alegerea părților, de decizia instanțelor sau de poziția avocaților, medierea se dovedește a fi un instrument util extrem de practic pentru cauzele adecvate, mai ales în vremuri de incertitudine economică, instabilitate socială și aglomerare a instanțelor când timpul, nivelul de stres și bugetele alocate pentru litigii se urmăresc a fi menținute în limite suportabile.


1. A se vedea aici.
2. A se vedea aici.
3. A se vedea aici.
4. A se vedea aici.


Mediator Dana Barbu

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti