« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Întrebare preliminară cu privire la puterea discreționară a instanței naționale în numele eficienței dreptului UE (medicamente). UPDATE: Hotărârea CJUE
18.03.2021 | Mihaela MAZILU-BABEL

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

18 martie 2021: Curtea declară:

Articolul 288 TFUE trebuie interpretat în sensul că se opune ca o instanță națională care, în cadrul unei proceduri prevăzute în acest scop de dreptul intern, constată că statul membru de care aparține nu și‑a îndeplinit obligația de a transpune în mod corect Directiva 2001/82/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 6 noiembrie 2001 de instituire a unui cod comunitar cu privire la produsele medicamentoase veterinare, astfel cum a fost modificată prin Directiva 2004/28/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 31 martie 2004, să refuze să adopte, pentru motivul că legislația națională îi pare conformă cu Regulamentul (UE) 2019/6 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind produsele medicinale veterinare și de abrogare a Directivei 2001/82/CE, care abrogă această directivă și va fi aplicabil începând de la 28 ianuarie 2022, o declarație jurisdicțională potrivit căreia acest stat membru nu a transpus în mod corect directiva menționată și este obligat să remedieze această situație.

:: hotărârea CJUE

***

05 iunie 2020: Judecătorul irlandez se întreabă cu privire la puterea discreționară a instanței naționale în numele eficienței dreptului UE (C-64/20 An tAire Talmhaíochta Bia agus Mara, Éire agus an tArd-Aighne).

Situația de fapt:
1. materii UE incidente:
– apropierea legislațiilor
– sănătate publică
2. necesitatea de a afla dacă instanța națională dispune de puterea discreționară de a refuza acordarea unor măsuri, în condițiile în care constată că dreptul național nu a pus în aplicare un anumit aspect al unei directive a Uniunii Europene (UE)
3. dacă da, necesitatea de a afla:
3.1. care sunt elementele adecvate care ar trebui să fie luate în considerare în ceea ce privește puterea discreționară
3.2. și/sau dacă instanța națională este îndreptățită să ia în considerare aceleași elemente pe care le ar lua în considerare dacă ar examina o încălcare a dreptului național
4. în plus, necesitatea de a afla dacă principiul efectului direct al dreptului Uniunii ar fi încălcat dacă instanța națională ar refuza acordarea unor măsuri în speță, ca urmare a intrării în vigoare a articolului 7 din Regulamentul (UE) 2019/61 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2018 (care urmează să fie aplicat de la 28 ianuarie 2022), în pofida faptului că instanța națională a stabilit că dreptul național nu a pus în aplicare obligația prevăzută la articolul 61 alineatul (1), la articolul 58 alineatul (4) și la articolul 59 alineatul (3) din Directiva 2001/82/CE, respectiv obligația ca ambalajul și eticheta produselor medicamentoase veterinare să fie prezentate în limbile oficiale ale statului membru, mai precis, în Irlanda, atât în limba irlandeză, cât și în limba engleză
5. pentru întregul cuprins al cererii de decizie preliminară, în limba română tradus, a se vedea aici.

Dispoziții UE invocate a fi incidente (mai precizez că oricând CJUE poate adăuga și alte norme de drept UE considerate de ea a fi incidente):
1. articolul 7 din Regulamentul (UE) 2019/61 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie
2. articolul 61 alineatul (1), articolul 58 alineatul (4) și articolul 59 alineatul (3) din Directiva 2001/82/CE.

dr. Mihaela Mazilu-Babel

 
Secţiuni: CJUE, Content, Dreptul sanatatii, Dreptul Uniunii Europene, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD