Secţiuni » Materii / Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Dreptul penal al afacerilor
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Articole Drept penal Drepturile omului Opinii SELECTED

Un copil cu multe moașe… abuzul sexual asupra copiilor

22 august 2022 | Marian TRUŞCĂ
Marian Trușcă

Marian Trușcă

Disclaimer: În România există mii de ONG-uri cu activitate și rezultate remarcabile în care acționează oameni competenți, animați de cele mai generoase scopuri. Acest text se referă doar la acele ONG-uri și instituții publice inutile, îmbâcsite de ignoranță și superficialitate…

Buna seara domnule procuror, se aude în telefon, dinspre un număr necunoscut, o voce feminină îndrăzneață și plăcută. Sunt Cristina[1] de la Centrul de Advocacy Nuștiucare, am numărul dvs. de la o cunoștință comună (persoană importantă, desigur) și aș vrea să discutăm 5 minute, dacă se poate. Deși e vineri seara și sunt acasă accept gândindu-mă că ONG-iștii lucrează după ora Europei de vest de unde în general își iau lumină. Noi suntem un ONG specializat pe minori și derulăm un proiect privind traficul de minori și am vrea să ne extindem și pe abuzul sexual asupra minorilor. Voiam să vorbesc mai demult cu dvs. și să vă propun o colaborare pe două chestiuni. Ok, vă ascult, zic!

În primul rând am dori să constituim un grup de lucru cu specialiști care să propună un pachet legislativ în acest domeniu. Îmi vinde deja să râd auzind din nou placa cu grupul de lucru și pachetul legislativ. Însă doar zâmbesc iar interlocutoarea nu are cum să știe și continuă. În al doilea rând, am dori să organizăm cursuri de formare profesională pentru magistrați… știu că dumneavoastră etc., etc. urmează câteva chestii pe care le-a auzit despre mine de pe net sau din gură în gură.

Deja zâmbetul meu s-a transformat într-o grimasă pe care inconștient o afișez când mă confrunt cu ignoranța și superficialitatea și care, pentru un observator care nu mă cunoaște, mă face să par arogant.

Totuși, chiar nu vreau să fiu arogant și să plec de la niște prejudecăți față de proiectul amabilei mele interlocutoare, mai ales că știu că există proiecte reușite ale unor ONG-uri, însă nu așa de multe cum vor ei să credem.

Mulțumesc, sunt onorat că v-ați gândit la mine însă aveți idee cam câte astfel de proiecte există? Aveți idee câte astfel de grupuri de lucru există? Cunoașteți că legislația din domeniul asta se modifică mai frecvent decât putem noi citi? Aveți idee câtă formare se face în acest domeniu și cât de eficientă este ea? Luată pe nepregătite distinsa domnișoară purtătoare de proiect european nu mi-a răspuns dar sunt convins că nu o poate face nici până la sfârșitul implementării proiectului său generos.

Evenimente programate
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
16 septembrieAccidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrieȘcoala Superioară de Cadre
19 septembrieImpactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrieFraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrieNoutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrieJURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrieAvocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrieStart Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrieDacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrieImpactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrieAbilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrieJURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrieFraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrieSocial Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrieStart Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrieJURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025The Congress / The biggest legal event

În general eu sunt foarte direct, am adăugat, am și eu micile mele proiecte din care sper să iasă niște lucruri bune. Nu prea cred în proiecte ca cel despre care îmi vorbiți așa că sunt nevoit să vă refuz.

Am înțeles! Vă mulțumesc! La revedere!

Cum? Doar atât? Nu a încercat nici măcar o secundă să îmi spună mai multe, să mă convingă de faptul că de data asta va fi altfel, că lucrurile vor fi duse până la capăt iar la finalul proiectului vom avea rezultate concrete, cu adevărat „sustenabile” așa cum le place lor să spună, că măcar un singur lucru concret se va îmbunătăți?

Nu a încercat pentru că nici de data asta nu va fi altfel. Zeci de proiecte cu finanțări care mai de care mai generoase au fost „implementate în beneficiul victimelor” de toate felurile în ultimii ani. Atât de bine au fost implementate încât toată lumea a aflat de ele, mai puțin victimele.

De când anticorupția s-a fâsâit în sute de achitări răsunătoare iar corupția nu mai ucide pentru că a fost înlocuită de Covid, cohorte de ONG-uri s-au năpustit din nou înfometate (la propriu) asupra unei teme la modă în România, pe care o scot de la naftalină după ce în urmă cu mulți ani mai fusese rezolvată – copiii abuzați sexual. Experți apăruți nu se știe de unde, precum „experții anticorupție” de odinioară, încearcă să ne vorbească din nou de gravitatea cazului și de necesitatea abordării ”interinstituționale și multidisciplinare” a fenomenului.

ONG-iștilor li se adaugă și instituții care mai de care mai inutile care încearcă să își justifice existența aplicând pentru proiecte similare, urmărind să salveze victimele violurilor fără să fi văzut vreodată vreuna. Aproape întotdeauna proiectele sfârșesc lamentabil prin crearea unor metodologii de care nu știe nimeni sau care sunt inaplicabile sau a unor centre care, după ce politicienii se înghesuie să taie panglici, se dovedesc complet nefuncționale.[2]

Sunt convins că domnișoara de la Centrul de Advocacy Numaiștiucare va găsi cu ușurință „experți” dispuși să participe la grupul de lucru sau să ”formeze” magistrați sau cine știe ce alți specialiști. Proiectul va fi unul de succes ducând poate la schimbarea unor modificări de legislație sau chiar la crearea unor noi instituții sau funcții publice precum inutilul post de Avocat al poporului pentru drepturile copilului. Seminare și mese rotunde se vor organiza poate la un hotel de lux din centrul Capitalei unde neapărat presa va fi invitată pentru că așa va fi prevăzut în fișa de proiect iar bugetul va cuprinde sumele necesare. Bannere și pliante, mape și pixuri, genți și diplome, poate și diurne vor fi distribuite participanților care vor zâmbi frumos în poza de grup de la final.

Alte ONG-uri îi vor urma exemplul și vor aplica la generoasele finanțări externe producând nimic altceva decât zgomot și maculatură până când subiectul copiilor abuzați va fi iarăși rezolvat și atenția se va îndrepta spre alte lucruri ce vor trebui salvate în România.

Realitatea rămâne nu cu mult diferită de acum 20 de ani. Cel puțin în domeniul tratării abuzurilor sexuale asupra copiilor România este la un nivel jalnic în raport cu standardele adevărate, cazurile a mii de copii abuzați sexual anual fiind abordate cu aceeași indiferență și incompetență de statul român.[3] Promotorii acestor proiecte ar trebui să știe asta dar, în general, nu îi interesează decât aparențele, fee-urile și pateurile din pauzele de cafea.


[1] Numele este fictiv.
[2] https://www.libertatea.ro/stiri/de-ce-a-fost-incuiat-imediat-dupa-inaugurare-centrul-pentru-victimele-violentei-sexuale-de-la-spitalul-universitar-de-urgenta-3564112a
[3] https://www.juridice.ro/713797/abuzul-sexual-asupra-copiilor-intre-indiferenta-si-incompetenta-statului.html


Proc. Marian Trușcă, Parchetul de pe lângă Tribunalul București

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice