Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Modificarea Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2020/466 în ceea ce privește utilizarea unei documentații electronice pentru efectuarea controalelor oficiale și a altor activități oficiale și în ceea ce privește perioada de aplicare a măsurilor temporare
05.06.2020 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu 

În Jurnalul Oficial al uniunii europene, seria L 167/6 din 29 mai 2020, a fost publicat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/714 al Comisiei din 28 mai 2020 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2020/466 în ceea ce privește utilizarea unei documentații electronice pentru efectuarea controalelor oficiale și a altor activități oficiale și în ceea ce privește perioada de aplicare a măsurilor temporare.

Regulamentul (UE) 2017/625 stabilește norme privind, printre altele, efectuarea controalelor oficiale și a altor activități oficiale de către autoritățile competente ale statelor membre. De asemenea, el abilitează Comisia să adopte, prin intermediul unui act de punere în aplicare, măsurile temporare adecvate necesare în scopul limitării riscurilor pentru sănătatea umană, a animalelor și a plantelor și pentru bunăstarea animalelor, în cazul în care dispune de dovezi privind o perturbare gravă a sistemului de control al unui stat membru.

Pentru a aborda circumstanțele specifice cauzate de criza actuală legată de boala provocată de coronavirusul SARS-CoV-2 (COVID-19), Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/466 al Comisiei permite statelor membre să aplice măsuri temporare în ceea ce privește controalele oficiale și alte activități oficiale. În temeiul regulamentului de punere în aplicare menționat, controalele oficiale și alte activități oficiale vizând certificatele oficiale și atestatele oficiale pot fi efectuate, în anumite condiții, pe baza unei copii electronice a acestor certificate sau atestate.

Pentru a se asigura buna desfășurare a schimburilor comerciale, trebuie clarificat faptul că se pot efectua controale oficiale și alte activități oficiale pe baza unei copii a certificatelor sau a atestatelor originale, care a fost furnizată prin anumite mijloace electronice. În plus, trebuie clarificat faptul că obligația de a furniza originalul acestor documente de îndată ce acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic nu se aplică în cazul în care controalele oficiale și alte activități oficiale sunt efectuate pe baza datelor electronice produse și transmise în Sistemul de control al comerțului și de expertiză (TRACES).

Anumite state membre au informat Comisia și celelalte state membre că perturbările grave ale funcționării sistemelor lor de control în contextul crizei legate de pandemia de COVID-19 și al dificultăților în ceea ce privește efectuarea controalelor oficiale și a altor activități oficiale vor persista după data de 1 iunie 2020. Pentru a atenua aceste perturbări grave și a facilita planificarea și efectuarea controalelor oficiale și a altor activități oficiale în timpul crizei legate de pandemia de COVID-19, perioada de aplicare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2020/466 trebuie să fie prelungită până la 1 august 2020.

Prin urmare, este necesar ca Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/466 să fie modificat în consecință. Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale.

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/466 se modifică după cum urmează:

1. Articolul 4 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 4

(1) În mod excepțional, controalele oficiale și alte activități oficiale vizând certificatele oficiale și atestatele oficiale pot fi efectuate:
(a) pe baza unei copii a originalului acestor certificate sau atestate, pusă la dispoziție pe cale electronică, cu condiția ca persoana responsabilă cu prezentarea certificatului oficial sau a atestatului oficial să prezinte autorității competente o declarație care să menționeze faptul că originalul certificatului oficial sau al atestatului oficial va fi transmis de îndată ce acest lucru va fi posibil din punct de vedere tehnic, sau
(b) pe baza datelor electronice provenite din aceste certificate sau atestate, în cazul în care datele respective au fost produse și transmise în TRACES de către autoritatea competentă.

(2) Atunci când efectuează controale oficiale și alte activități oficiale menționate la alineatul (1) al prezentului articol, autoritatea competentă ia în considerare riscul de neconformitate a animalelor și a mărfurilor în cauză, antecedentele operatorilor în ceea ce privește rezultatele controalelor oficiale efectuate asupra lor și conformitatea acestora cu normele menționate la articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2017/625.”

2. La articolul 6, al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Se aplică până la 1 august 2020.”

Prezentul regulament intră în vigoare la 2 iunie 2020.

Consilier juridic Elena Albu

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.