Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Tu ești eligibil să primești tichete culturale de la angajator?


16 august 2022 | Luiza-Gabriela MOCANU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Luiza-Gabriela Mocanu

Luiza-Gabriela Mocanu

Probabil cu toții am auzit de bonuri de masă sau vouchere de vacanță, dar de tichete culturale ai auzit? Aici vei găsi câteva informații care cu siguranță te vor face să vrei și tu un tichet cultural.

CADRUL LEGAL

Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare ( în continuare “Lege”), art. 21-23.

CE REPREZINTĂ TICHETELE CULTURALE?

În sensul prezentei legi, biletele de valoare care pot fi acordate sunt:
– tichete de masă,
– tichete cadou,
– tichete de creşă,
– tichete culturale,
– vouchere de vacanţă.

Conform art. 21 din Lege, tichetele culturale sunt bilete de valoare acordate angajaţilor, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri şi servicii culturale. Prin urmare, este vorba despre un tichet folosit pe post de monedă, doar în anumite scopuri, și anume, culturale.

FORMA TICHETULUI

Dacă ne-am obișnuit să lucrăm cu hârtia și pixul, de data aceasta lucrurile se schimbă. Tichetele culturale sunt emise doar pe suport electronic, chiar pe un card, foarte asemănător cardurilor bancare. Așadar, se observă o evoluție și se urmărește o digitalizare completă a serviciilor care permit acest lucru, bineînțeles.

CE ACHIZIȚIONĂM CU TICHETUL CULTURAL?

Conform art. 21 (2) din Lege, bunurile şi serviciile culturale pot fi:
a) abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiecţii cinematografice, muzee, festivaluri, târguri şi expoziţii, permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor;
b) cărţi, manuale şcolare, albume muzicale, filme, în orice format.

VALOAREA TICHETULUI CULTURAL

Conform art. 22 din Lege, nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor culturale nu poate depăşi suma de 150 de lei pentru tichetele acordate lunar, respectiv suma de 300 de lei/ eveniment, pentru cele acordate ocazional.
De menționat este că valoarea nominală a unui tichet cultural este de 10 lei sau un multiplu de 10, dar nu mai mare de 50 lei.

CONDIȚII

Conform art. 23 din Lege, fiecare tichet cultural este valabil numai dacă are înscrise pe suportul electronic următoarele menţiuni:
a) numele şi adresa emitentului;
b) perioada de valabilitate a utilizării tichetului;
c) interdicţia de a fi utilizat pentru achiziţionarea de alte bunuri/servicii decât cele prevăzute de lege;
d) numele, prenumele şi codul numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul cultural.

BENEFICIARII TICHETELOR CULTURALE

Conform art. 3 din Lege, pot beneficia de tichete culturale:
a) instituţiile publice centrale şi locale;
b) operatorii economici;
c) regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale, societăţile, indiferent de forma juridică de organizare şi de forma de proprietate;
d) instituţiile financiare şi instituţiile de credit;
e) organizaţiile cooperatiste, societăţile agricole şi alte forme de asociere agricolă cu personalitate juridică;
f) organizaţiile nonprofit, precum şi orice altă entitate care are statutul legai de persoană juridică constituită potrivit legislaţiei române.

În cazul în care ești angajat, esențial este să contactezi angajatorul și să îi comunici posibilitatea acordării unui tichet cultural.

ARE AVANTAJE TICHETUL CULTURAL?

Cu siguranță, da. Tichetul cultural este avantajos pentru angajați, dar și pentru angajatori.

AVANTAJELE angajaților:

– Neplata contribuțiilor salariale obligatorii;
– Diversitatea opțiunilor de petrecere a timpului liber;
– Alegerea liberă a serviciului pe care și-l doresc;
– Sporirea culturii generale.

AVANTAJELE angajatorilor:

– Angajatorul are un avantaj (chiar decisiv pentru unii) în procesul de recrutare a viitorilor angajați;
– Încurajarea activităților culturale;
– Numeroase facilități din punct de fiscal.

PROBABIL VĂ ÎNTREBAȚI DE CE AȚI ALEGE UN TICHET CULTURAL SUB FORMĂ DE CARD?

Pentru că de multe ori ne propunem “Mâine merg la teatru, mâine îmi cumpăr o carte” și tot felul de activități culturale. Problema e că “mâine” trece și invocăm tot felul de scuze de tipul ”Nu mai am bani, aștept până la salariu, etc… ”. Tichetul va rezolva această problemă și te va ”obliga”, practic, să îl folosești în scop cultural. Beneficiarii sunt protejați prin tranzacții care sunt securizate prin CIP, cod PIN și bandă magnetică. De asemenea, siguranța sumelor de bani te va face să vrei un tichet cultural deoarece cardul poate fi blocat atunci când l-ai pierdut, a fost furat sau alte asemenea situații. Așadar, tichetul cultural functionează precum un card bancar, cu diferența că poți achiziționa doar servicii CULTURALE.

CONCLUZIE

Tichetul cultural îți satisface setea de a te dezvolta din punct de vedere intelectual, de a pătrunde prin filele cărților care încropesc capodopere nemuritoare, de a privi adevărate spectacole, piese de teatru și o gamă vastă de orice activități se potrivesc intelectului tău. Dacă legea permite un asemenea beneficiu, de ce să nu profităm de el?!

Consilier juridic Luiza-Gabriela Mocanu, Teatrul Elisabeta București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii