Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Decizia (PESC) a Consiliului în sprijinul mecanismului secretarului general al ONU de anchetă a utilizării prezumate a armelor chimice și biologice sau cu toxine
05.06.2020 | Elena ALBU

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu 

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria LI 172/5 din 3 iunie 2020, a fost publicată Decizia (PESC) 2020/732 a Consiliului din 2 iunie 2020 în sprijinul mecanismului secretarului general al ONU de anchetă a utilizării prezumate a armelor chimice și biologice sau cu toxine.

La 12 decembrie 2003, Consiliul European a adoptat Strategia UE împotriva proliferării armelor de distrugere în masă (denumită în continuare „Strategia UE”), care conține în capitolul III o listă de măsuri de combatere a acestei proliferări.

Uniunea pune în aplicare în mod activ Strategia UE și transpune în practică măsurile prevăzute în lista din capitolul III, în special măsurile referitoare la consolidarea, punerea în aplicare și universalizarea Convenției privind armele biologice și cu toxine (BTWC).

Mecanismul secretarului general al Organizației Națiunilor Unite (ONU) de anchetă a utilizării prezumate a armelor chimice și biologice sau cu toxine (MSG) face trimitere la competența acordată secretarului general al ONU prin Rezoluția A/RES/42/37C a Adunării Generale a ONU. Această competență de a desfășura o anchetă, ca urmare a unor informații care pot fi aduse la cunoștința secretarului general al ONU de către orice stat membru al ONU, în scopul stabilirii faptelor legate de utilizarea prezumată a unor astfel de arme, a fost confirmată prin Rezoluția 620 (1988) a Consiliului de Securitate al ONU.

La 27 februarie 2006, Consiliul a adoptat Acțiunea comună 2006/184/PESC în sprijinul BTWC, în cadrul Strategiei UE.

La 20 martie 2006, Consiliul a adoptat Planul de acțiune al UE privind armele biologice și toxice, complementar Acțiunii comune 2006/184/PESC în sprijinul BTWC. Planul de acțiune respectiv asigură utilizarea eficientă a măsurilor de consolidare a încrederii (denumite în continuare „CBM”) și a Mecanismului secretarului general al Organizației Națiunilor Unite (ONU) de anchetă a utilizării prezumate a armelor chimice și biologice sau cu toxine (MSG).

La 10 noiembrie 2008, Consiliul a adoptat Acțiunea comună 2008/858/PESC în sprijinul BTWC, în cadrul Strategiei UE.

La 18 iulie 2011, Consiliul a adoptat Decizia 2011/429/PESC privind poziția Uniunii în cadrul celei de A șaptea conferințe de examinare a statelor părți la BTWC, inclusiv sprijinul pentru MSG.

La 23 iulie 2012, Consiliul a adoptat Decizia 2012/421/PESC în sprijinul BTWC, în cadrul Strategiei UE.

La 18 ianuarie 2016, Consiliul a adoptat Decizia (PESC) 2016/51 în sprijinul BTWC, în cadrul Strategiei UE, incluzând sprijinul pentru MSG.

În Agenda sa pentru dezarmare, intitulată „Asigurarea viitorului nostru comun”, prezentată la 24 mai 2018, secretarul general al ONU a menționat faptul că BTWC nu dispune de un organ permanent unic responsabil cu desfășurarea de anchete care să stabilească dacă au fost sau nu utilizate arme biologice cu încălcarea BTWC. Prin urmare, Agenda pentru dezarmare stabilește acțiuni care urmăresc „să contribuie la dezvoltarea unui cadru care să asigure un răspuns internațional coordonat în ceea ce privește utilizarea armelor biologice” și să instituie o „capacitate centrală permanentă de coordonare în scopul desfășurării de anchete independente privind utilizarea prezumată a armelor biologice”.

La 21 ianuarie 2019, Consiliul a adoptat Decizia (PESC) 2019/97 în sprijinul BTWC în cadrul Strategiei UE.

Prin acțiuni comune și decizii în sprijinul BTWC, Uniunea a contribuit la dezvoltarea unei capacități multilaterale de anchetă a utilizării prezumate a armelor biologice. Prezenta decizie sprijină MSG,

În scopul aplicării imediate și concrete a anumitor elemente din Strategia UE și al dezvoltării punerii în aplicare cu succes a acțiunilor comune 2006/184/PESC și 2008/858/PESC și a Deciziei 2012/421/PESC, prezenta decizie servește drept instrument operațional de politică pentru a asigura monitorizarea esențială și dinamica activităților întreprinse în perioada 2016-2019 în cadrul Deciziilor (PESC) 2016/51 și (PESC) 2019/97 în sprijinul BTWC.

Prezenta decizie este structurată pe baza următoarelor principii:
(a) valorificarea optimă a experienței dobândite prin Deciziile 2012/421/PESC și (PESC) 2016/51;
(b) luarea în considerare a învățămintelor desprinse din cea mai recentă anchetă a MSG, care a avut loc în 2013 în Siria, cu scopul de a pune în practică în continuare învățămintele respective;
(c) încurajarea în mod activ a desemnării de experți și laboratoare din sudul global în registrul MSG;
(d) încurajarea în mod activ a desemnării de experți de sex feminin în registrul MSG;
(e) formarea de parteneriate strategice cu instituții relevante;
(f) sprijinirea eforturilor statelor membre ale ONU interesate în vederea asigurării pregătirii operaționale depline a MSG;
(g) aducerea unei contribuții la punerea în aplicare a Agendei pentru dezarmare intitulată „Asigurarea viitorului nostru comun” a secretarului general al ONU.

Uniunea sprijină următoarele proiecte corespunzătoare măsurilor din Strategia UE:
(a) sprijin pentru formarea experților din registrul MSG;
(b) consolidarea capacităților laboratoarelor din țările în curs de dezvoltare;
(c) activități de informare și sensibilizare pentru a se asigura desemnarea de experți și laboratoare din sudul global în registrul MSG;
(d) sprijin pentru un exercițiu complet pe teren (exercițiul culminativ);
(e) sprijin pentru activități sau pentru ateliere de coordonare regulate, sau pentru ambele, cu organizațiile partenere relevante.

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării. Prezenta decizie expiră după 36 de luni de la data încheierii acordului de finanțare menționat la articolul 3 alineatul (3) sau după șase luni de la data adoptării prezentei decizii în situația în care nu a fost încheiat niciun acord de finanțare în acest interval.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti