Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Camera Deputaților a adoptat modificarea Legii privind organizarea judiciară propusă de Robert Cazanciuc
05.06.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 3 iunie 2020, Camera Deputaților a adoptat propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară (Pl-x 138/2020).

Inițiatorul proiectului este senatorul Robert Cazanciuc.

Robert Cazanciuc: „Camera Deputaților a adoptat proiectulpe care l-am inițiat la începutul lunii aprilie, care a pus capăt neorânduirii create de suspendarea unor procese în această perioadă prin decretul de instituire a stării de urgență. Cum se întâmplă în legislația românească, și în Decret au fost introduse portițe astfel încât, măsura diferită să fie regula, și nu excepția privind ce este important și urgent de judecat în pandemie. Modul în care a fost redactat textul decretului nu a făcut decât să adâncească principala problemă a sistemului judiciar din România – practica neunitară a instanțelor de judecată cu consecințe majore asupra încrederii cetățenilor în actul de justiție.

Legea adoptată va permite CSM-ului să își asume și sa stabilească ce este cu adevărat important, având în vedere necesitatea protejării sănătății și dreptului la apărare al tuturor, indiferent de ce parte a baricadei se află în cele 4 milioane de procese de pe rolul instanțelor din România.

Ținând cont că restricțiile de circulație pe perioada stării de urgență pot afecta în mod grav drepturile fiecărui cetățean de a se apăra în fața unui judecător, există riscul de a încălca practica CEDO privind dreptul la un proces echitabil. Tot ca o măsură de protecție, am reglementat ca pe durata stării de urgență, ședințele de judecată să se desfășoare cu prioritate prin sistem de videoconferință, spre deosebire de textul inițial din decret, care instituia doar posibilitatea ca instanțele să dispună aceste măsuri.

Toate aceste modificări creează instrumentele necesare sistemului judiciar pentru ca, în situații de excepționale, siguranța, eficiența și calitatea actului de justiție să nu aibă de suferit.”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti