Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Poziția CSM ref. articolele de presă apărute în mediul on-line ca urmare a preluării interviului acordat de fostul ministru al justiției
05.06.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 4 iunie 2020, Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității următorul comunicat:

„Faţă de articolele apărute în mass-media în cursul zilei de 3 iunie 2020, în cuprinsul cărora a fost folosit, la adresa unui membru judecător al Consiliului Superior al Magistraturii, un limbaj situat dincolo de orice limită admisibilă a libertăţii de exprimare şi în afara oricărei critici obiective, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în majoritate, condamnă cu fermitate derapajele de limbaj în transmiterea mesajului public.

Prin construcţiile lingvistice cu accente injurioase folosite în cuprinsul articolelor de presă menţionate şi prin semnificaţia dată de contextul în care au fost făcute afirmaţiile respective, a fost afectată imaginea, demnitatea şi reputaţia profesională a unui judecător membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, preşedinte la acea dată a acestui for, şi, astfel, a fost discreditată  imaginea Consiliului Superior al Magistraturii.

Secția pentru judecători reaminteşte că mass-media trebuie să dea dovadă de bună credinţă în îndeplinirea dezideratului informării publice, tocmai în scopul asigurării unei prezentări corecte şi obiective a realităţii şi face din nou apel la decenţă în exprimarea discursului public.”

De asemenea, CSM a dat publicității precizările formulate de jud. Lia Savonea, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, care a exercitat funcţia de preşedinte în anul 2019, pe marginea interviului acordat de Ana Birchall, fost ministru al justiţiei:

„În cursul anului 2019, în calitate de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii şi în exercitarea prerogativelor legale de reprezentare instituţională, am participat, la sediul Guvernului României, la întâlniri instituţionale în scopul promovării unor interese punctuale ale sistemului judiciar – susţinerea adoptării unei soluţii legislative de prorogare a intrării în vigoare a dispoziţiilor legale privind admiterea în magistratură, problematica sediului unui tribunal, respectiv o întâlnire la care au participat şi alţi reprezentanţi ai unor instituţii din cadrul autorităţii judecătoreşti şi ale asociaţiilor profesionale.

Cu privire la cea din urmă întâlnire a se vedea aici.

Demersurile au fost efectuate exclusiv instituţional şi făcute cunoscute celorlalţi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Prin urmare, orice speculaţie vizând motivul şi contextul prezenţei mele la sediul Guvernului nu are nicio bază factuală.

Cât priveşte insinuările vizând modalitatea în care au fost fixate şedinţele Plenului, mă rezum doar la a preciza că, deşi iniţial ziua de şedinţă a fost stabilită de comun acord cu fostul ministru al justiţiei – doamna Ana Birchall într-o întâlnire informală, în prezenţa şi a celorlalţi membri ai Consiliului, ulterior, chiar domnia sa ne-a încunoştinţat că nu poate participa în ziua convenită, astfel cum rezultă şi din precizările ce pot fi vizualizate aici.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti