Antonio Iordan: Platforma cautavocat.ro reprezintă un important pas în adaptarea avocaturii la lumea digitală
22 mai 2023 | Alina MATEI
Alina Matei: Multumesc, stimate domnule avocat Antonio Iordan, membru al Comisiei Permanente a UNBR, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Anul trecut (2022), UNBR anunța lansarea platformei cautavocat.ro, la doi ani de la aprobarea realizării unei platforme de intermediere între client avocat (2020). Ce își propune platforma cautavocat.ro?
Antonio Iordan: Mulțumesc pentru invitație, Alina. Platforma cautavocat.ro reprezintă o punte de legătură între avocații din România și clienți. Scopul său principal este să faciliteze conexiunea între aceste două părți, într-un mediu sigur și rapid folosind totodata un instrument modern adaptat vremurilor si exigentelor digitale din ziua de azi. Pe baza unor criterii complexe de cautare, utilizatorii pot să găsească avocați din anumite regiuni sau pe cei specializații în diverse domenii de practică. Respectând cele mai înalte standarde etice și deontologice din domeniu, platforma oferă avocaților posibilitatea de a-și promova serviciile in mod gratuit, ceea ce facilitează găsirea lor de către clienții interesați.
Alina Matei: Care au fost resursele alocate? Inclusiv cele financiare.
Antonio Iordan: Am pornit de la o idee și am ajuns la un proiect. N-ar fi fost posibil acest lucru fără eforturile membrilor Comisiei Permanente a UNBR si a GL6 (grupul de lucru privind impactul digitalizarii asupra avocaturii), cărora le sunt recunoscător pentru implicare. Dezvoltarea și programarea platformei, partea de promovare și comunicare, toate acestea au implicat resurse de timp, de know-how pe care le-am regasit la o echipa extrem de implicata si serioasa, iar in privinta efortului financiar apreciez ca acesta a fost unul mai mult decat rezonabil.
Alina Matei: Care este cel mai mare atu al platformei cautavocat.ro?
Antonio Iordan: Platforma funcționează ca o bază de date extinsă și actualizată a avocaților din România. Conține informații detaliate despre experiența, specializarea și competențele acestora. Utilizând filtrele de căutare avansată, utilizatorii pot selecta și identifica avocații care corespund exact nevoilor lor. Mai mult, funcția de mesagerie le permite să poarte discuții incipiente, înainte de a decide dacă este necesară o interacțiune directă. Iar cel mai important lucru este că această platformă este coordonată și dezvoltată de UNBR, un element care-i conferă legitimitate și care le oferă și utilizatorilor încrederea că se află în locul potrivit.
Alina Matei: Cum a fost/este primită platforma cautavocat.ro de către colegii avocați? Câți avocați sunt înscriși în platforma cautavocat.ro?
Antonio Iordan: În generat a fost bine primită de către colegii avocați. Mulți dintre aceștia i-au recunoscut de îndată beneficiile și au profitat de oportunitatea promovării serviciilor lor și de conectarea cu potențiali clienți. În spatele proiectului suntem o mână de oameni și n-avem pretenția c-am fi infailibili. Platforma poate fi îmbunătățită, deci feedback-ul onest și constructiv al avocaților este binevenit oricând. Suntem online cu o platformă disponibilă tuturor avocaților din România, un loc în care aceștia își pot promova serviciile și-și pot dezvolta sau diversifica portofoliului. Iar faptul că acest site înlesnește comunicarea dintre avocat și client, în era tehnologiei, mă face să cred că mergem în direcția potrivită.
Alina Matei: Platforma este foarte prietenoasă și ușor de folosit. Este o platformă curată. Ce ați maximizat, știind cât de greu este să ții oamenii pe un anumit site/platforma, iar asta fără a ne referi deloc la posibilele erori, atacuri informatice?
Antonio Iordan: Mă bucură aprecierile pe care le-ai făcut la adresa platformei. Așa este, ne-am dorit încă de la început să fie ușor de utilizat, să fie intuitivă. Punem mare accent pe securitatea și protecția datei utilizatorilor, pentru că vrem să garantăm confidențialitatea informațiilor personale. Totodată, ne gândim la noi funcționalități relevante – culese din feedback-ul colegilor avocați, actualizări care au în vedere modalitatea de căutare a avocaților, criteriile specifice, sistemul de mesagerie și chiar secțiunea de prezentare a avocaților. Vrem ca această platformă să sprijine activitatea avocaților din România, astfel că anticipăm schimbări care să-i mențină pe utilizatori pe termen lung.
Alina Matei: Mediul privat a produs și probabil va mai produce platforme de intermediere avocat – client. La acest moment, gratuitatea este un avantaj serios pentru UNBR. Va fi valabil acest avantaj și în viitor?
Antonio Iordan: UNBR are ca obiectiv principal promovarea și susținerea intereselor avocaților și ale profesiei juridice în România. cautavocat.ro este un instrument pe care uniunea îl pune la dispoziția avocaților, generând un nivel ridicat de accesibilitate și beneficii de expunere pentru membrii săi.
Desigur, in masura in care platforma va suporta si alte functionalitati există și posibilitatea ca UNBR să revizuiască politica de gratuitate în ceea ce privește utilizarea platformei, dar nu cred că acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat.
Alina Matei: Într-o lume a informației, UNBR a făcut pasul spre această lume. Cautavocat.ro sau proiectul digitalizării este testul suprem pentru deslușirea acestei lumi?
Antonio Iordan: Platforma cautavocat.ro reprezintă cu siguranță un important pas în adaptarea avocaturii la lumea digitală. Accesul rapid la informații și tehnologizarea joacă un rol esențial în viețile noastre, a tuturor, deci este tot mai necesară și relevantă și-n profesiile noastre, și-n avocatură. Dar digitalizarea în sine nu este o țintă supremă, pentru că vorbim despre un proces continuu. Avem nevoie de o abordare integrată și coerentă pentru a asigura adaptarea soluțiilor digitale potrivite pentru avocatură, acele soluții care se potrivesc utilizatorilor și care aduc beneficii sistemului juridic. Am încredere că alături de colegii din UNBR vom reuși să implementăm și alte inițiative de digitalizare necesare pentru modernizarea justiției, asigurând o administrare eficientă a profesiei, păstrând și îmbunătățind condițiile de securitate și confidențialitate a datelor și facilitând accesul românilor la servicii legale.
Alina Matei: În ce stadiu se află acum acest proiect al digitalizării? Cum colaborează UNBR cu barourile pe acest subiect?
Antonio Iordan: Suntem în etapa în care colaborarea cu barourile din țară este esențială pentru implementarea de soluții digitale eficiente. Vrem să intensificăm dialogul prin consultări, întâlniri și chiar schimburi de experiență la nivel internațional. UNBR funcționează ca un catalizator și facilitator în procesul de digitalizare, însă cel mai important este să înțelegem nevoile specifice ale avocaților în ceea ce privește digitalizarea. De acest lucru depinde implementarea reușită a proiectului de digitalizare și promovarea unei justiții moderne și eficiente.
Alina Matei: Ce alte proiecte în sfera online are pe agendă UNBR?
Antonio Iordan: Continuăm să gândim proiecte care pot facilita accesul la informații, servicii și resurse juridice pentru avocați. În primul rând avem dezvoltarea și optimizarea platformei cautavocat.ro. Mai apoi, cred că este important să ținem cont de tendința simplificării procedurilor de depunere a actelor și documentelor și să ne adaptăm la formatul electronic. La fel de importantă văd și digitalizarea comunicării dintre avocați, instanțe și poate chiar alte părți implicate în proces. Totodată, constat că în continuare ne confruntăm cu un vid de informație și cred că este necesară accesibilizarea legislației și a altor resurse utile. Și, de ce nu, pentru că suntem într-un domeniu care necesită permanentă specializare, să ducem și educația juridică în online, sprijinind tinerii avocați în dezvoltarea competențelor.
Alina Matei: Există semnături electronice, avocatul și clientul se pot întâlni online, proiectul digitalizării activității este destul de aproape. Iată câteva din realitățile prezente. Inteligența Artificială dă dovezi că ar putea fi mai bună ca în comparație cu avocații, judecătorii?
Antonio Iordan: Cred că ar trebui să vorbim despre cele două categorii ca fiind mai mult complementare și mai puțin în competiție. AI poate aduce beneficii semnificative în administrarea sarcinilor specifice din domeniul juridic, dar rămâne-n sarcina avocaților și a judecătorilor să asigure un sistem de justiție echitabil și eficient. AI nu poate să asigure expertiza umană per ansamblu, însă poate să automatizeze și să eficientizeze procesele, astfel încât avocații și judecătorii să-și execute discernământul, judecata și luarea deciziilor, după caz.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J și pentru cei care fac J.
Antonio Iordan: Într-o lume aflată-n continuă schimbare, mă bucur să văd atât de mulți colegi deschiși la inovație. Profesia de avocat rămâne însă, în primul rând, despre oameni. Empatia, gândirea critică și discernământul rămân fundamentale în profesia noastră. Iar ca să putem să ne exercităm aceste funcții, putem să adoptăm tehnologia potrivită fiecăruia dintre noi, aceea care ne sprijină în activitate și care ne permite să ne perfecționăm. Indiferent de preferințele privind gradul de digitalizare al justiției, să nu uităm că responsabilitatea, integritatea și respectul sunt cele mai importante unelte cu care ne facem noi treaba. Să ne susținem reciproc, să alegem calea dialogului și să colaborăm cu încredere, în beneficiul justiției.
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Antonio Iordan: Cu mare plăcere, Alina! A fost o discuție interesantă și, sper eu, constructivă pentru toți cei din domeniu. Îți mulțumesc pentru interesul arătat digitalizării profesiei de avocat.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro