« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Noțiunea de „colaborator al Securităţii”. Dovada
20.07.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, potrivit art. 2 lit. b), din OUG nr. 24/2008, din semnificaţia dată de legiuitor termenului de „colaborator al Securităţii”, rezultă condiţiile legale obligatorii care trebuie îndeplinite pentru a atrage această calitate: persoana trebuia să fi furnizat informaţii într-una dintre formele arătate în cuprinsul dispoziţiilor art. 2 lit. b), prin informaţiile respective sa fie denunţate activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, care sa conducă la îngrădirea drepturilor si libertăţilor fundamentale ale omului. În speță, instanța supremă a reținut că, prin acţiunea introductivă, reclamanta CNSAS a solicitat constatarea calitaţii de colaborator al Securităţii în persoana recurentului, prevalându-se exclusiv de Nota din 24.04.1980 în care un ofiţer de securitate consemna faptul că în urma unei sesizări făcută de personajul „C.” ar fi fost posibilă destrămarea anturajului format în jurul unui anumit elev, anturaj care colporta ştirile transmise de postul „B.”. În acelaşi fel, pe baza acestei Note de analiză, Raportul din 27.04.1980 consemnează faptul că informaţia mai sus-menţionată ar fi fost „obţinută” de la colaboratorul „C.”, fără să existe nicio altă dovadă a colaborării, în afara acestor pretinse relatări verbale consemnate de către lucrătorii fostei securităţi, aceleaşi valenţe şi caracteristici având şi Nota din 14.10.1980. Aceste relatări verbale nu pot fi sub nicio formă considerate de către Înalta Curte ca având o valoare probantă prestabilită şi absolută, în condiţiile în care, aspect deloc lipsit de semnificaţie, nu există nicio altă probă a colaborării cu care să se coroboreze, iar informaţiile referitoare la audierea postului de radio „B.” au fost obţinute de ofiţerul de securitate chiar din declaraţiile luate unor elevi, aşa cum rezultă din înscrisurile depuse la dosarul de fond . (Decizia nr. 695 din 7 februarie 2020, pronunțată de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

 
Secţiuni: C. administrativ, JURIDICE.ro, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD