Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Victor Negrescu: Este mai bine să stai drept pentru convingerile tale. Politica trebuie să se facă pentru apărarea unor valori


23 mai 2023 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Alina Matei

Alina Matei

Victor Negrescu

Victor Negrescu

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule europarlamentar Victor Negrescu, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. De ce ați ales să urmați cursurile Facultății de Științe Politice a Universității din București?

Victor Negrescu: Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a mă adresa cititorilor platformei dumneavoastră. Eu sunt unul dintre românii care s-au întors în țară. Am trăit în Belgia și în Franța mulți ani și am decis să mă întorc în România, deși mi-am petrecut o bună parte din copilărie şi adolescenţă peste hotare. Am făcut acest lucru pentru că am considerat că mai sunt multe de făcut la noi în țară, multe de îmbunătățit și am simțit că am o responsabilitate față de România să încerc să contribui la schimbarea în bine a țării noastre.

Mereu am căutat să mă implic civic. În Belgia și Franța am fost activ în organizațiile de elevi și am participat la diferite acțiuni sociale sau politice pentru drepturile tinerilor. Chiar dacă inițial am fost admis la o prestigioasă facultate din Franța, am considerat oportun să mă întorc în țară și să urmez cursurile unei facultăți specializate în domeniul ştiințelor politice pentru a dobândi un set de cunoștințe care să-mi permită să acționez în promovarea ideilor mele. Am studiat de la drept la economie, de la politici sociale la relații internaționale, utilizând mai multe limbi de circulație internațională.

Am terminat șef de promoție la nivelul universității deoarece am considerat că trebuie să folosesc această perioadă de studii cât mai mult pentru a mă perfecționa și dezvolta intelectual și academic. Nu în ultimul rând, am fost activ civic încă din primul an, creând o organizație de tineret care cuprindea peste 1000 de studenți și elevi din toată țara.

Ulterior, am urmat diferite specializări și programe în domeniul relațiilor internaționale, studiilor europene, ştiințelor politice, fondurilor europene, educației și managementului afacerilor la universități prestigioase din Franța, Belgia, Spania, Italia sau chiar Statele Unite.

Aș putea spune că mereu am vrut să las ceva în urmă, să fac bine în jurul meu și să mă implic în activități care pot schimba lucrurile. Treptat, am învățat, ca urmare a numeroaselor proiecte pe care le-am implementat, că dimensiunea europeană poate ajuta în creșterea impactului și calității inițiativelor pe care le-am dezvoltat.

Alina Matei: M-am uitat peste CV-ul dumneavoastră: antreprenor, jurnalist, cadru universitar, consultant, deputat în PE. Ați cunoscut și mediul privat și mediul public (atât național, cât și european). Care dintre aceste profesii v-a oferit cele mai mari satisfacții?

Victor Negrescu: Fiecare profesie a reprezentat o etapă distinctă și importantă în parcursul meu profesional.

Activitatea pe care o desfășor în mediul academic, axată pe zona de politici europene, se completează în mod firesc cu cea din Parlamentul European, acolo unde, în prezent, sunt vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație.

De asemenea, experiența anterioară din mediul de afaceri mi-a permis să identific în mod concret nevoile antreprenorilor la momentul la care am pregătit, în calitate de raportor, opinia Comisiei pentru Cultură și Educație privind noua strategie pentru IMM-urile europene.

Prin munca pe care o desfășor în Parlamentul European, contribui la luarea unor decizii care au un impact consistent asupra vieții noastre de zi cu zi și consider că aceste experiențe îmi permit să înțeleg mai bine efectul măsurilor pe care le adoptăm.

Aceste diferite momente profesionale mi-au permis să-mi dezvolt aptitudini foarte diverse, printre care o mai mare capacitate de negociere, de lucru în echipă, de cooperare și colaborare cu persoane foarte diverse. Un exemplu este faptul că astăzi sunt eurodeputatul cu cele mai multe proiecte pilot și acțiuni pregătitoare aprobate, în valoare de aproximativ 90 de milioane de euro. Și, bineînțeles, sunt mândru că România s-a numărat printre beneficiarii acestor inițiative. Mai exact, aceste proiecte pilot sunt inițiative noi, care nu sunt acoperite de acțiunile UE, pe care trebuie să le redactezi și să le negociezi cu reprezentanții Comisiei Europene și ai Parlamentului European.

De exemplu, prin intermediul celui mai recent proiect lansat, 100 de școli europene au beneficiat de granturi în valoare de câte 20.000 de euro pentru a crește accesul la educație digitală, fie că vorbim despre infrastructură sau materiale educaționale. Am avut opt școli din România care au primit aceste fonduri și iată că, prin acest mecanism, oferim soluții concrete pentru a sprijini elevii, profesorii și școlile din zonele rurale, izolate sau cu deficiențe în ceea ce privește accesul la tehnologie. Bineînțeles, ne dorim ca și această inițiativă să se transforme într-o linie de finanțare permanentă, așa cum a fost cazul multora dintre proiectele pe care le-am inițiat.

Alina Matei: Când a devenit politica o alegere serioasă?

Victor Negrescu: Am început să doresc să fiu implicat civic ghidat de intenţia de a corecta nedreptăţile din societate, ca urmare a experiențelor dureroase pe care le-am trăit cu sistemul public, în special din zona medicală, dar și ulterior, prin prisma experienței trăite de a fi român într-o altă ţară.

Aceste trăiri personale m-au împins să-mi doresc să ajut la construirea unei societăţi în care statul asigură un trai decent pentru fiecare locuitor. Pentru mine, dacă salvarea unei vieți omenești ne costă 1 milion de euro, trebuie ca Stat, împreună, să investim acele fonduri pentru că viața unui om este mai importantă decât orice sumă de bani.

Cum spuneam și mai devreme, am început prin a mă implica la nivelul organizațiilor neguvernamentale de tineret și am lucrat ca jurnalist la RFI România. Prin prisma celor două activități, am învățat cât de importantă este dimensiunea internațională și europeană în proiectele pe care le-am întreprins și mi-am dorit să contribui la construcția unei Românii mai umane și a unei Europe cu o dimensiune socială, fără bariere sau decalaje între statele membre și cetățenii săi.

Astfel, odată cu aderarea României la UE, la începutul anului 2007, am creat împreună cu un grup de militanți și simpatizanți ai Partidului Social Democrat, organizația PES activists România, o structură a membrilor și simpatizanților de stânga interesați de politica europeană, temele internaționale și subiectele doctrinare care, astăzi, reunește peste 10.000 de membri la nivelul întregii țări. Am vorbit despre Uniunea Europeană când poate alții nu înțelegeau prea bine cum funcționează.

Împreună cu colegii mei, am inițiat numeroase acțiuni și campanii pe teme importante, atât la nivel european, cât și pe plan național, de la aderarea României la spațiul Schengen, până la introducerea salariului minim european. Mereu am căutat să facem Europa mai accesibilă și vocea României mai bine auzită la nivelul Uniunii Europene.

Am urcat treptat în zona politică, mai întâi prin funcții politice locale, ulterior devenind cel mai tânăr vicepreședinte al Partidului Social Democrat (PSD) și europarlamentar, iar astăzi sunt vicepreședintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES), fiind pentru prima dată când cineva din România ocupă o astfel de responsabilitate.

Alina Matei: Vreau să ne spuneți cum ați ajuns să fiți pe listele de alegeri pentru poziția de deputat în Parlamentul European, mai ales în primul mandat. Îndoielile nu v-au dat târcoale?

Victor Negrescu: Am ajuns deputat în Parlamentul European pentru că am crezut în proiectul european al României, în nevoia de a învăța mai multe despre drepturile și obligațiile noastre în plan european și am dorit să influențez lucrurile la acel nivel.

Am beneficiat de susținerea a mii de colegi din PES activists România și Partidul Social Democrat care au crezut în nevoia unei dimensiuni sociale pentru Europa și care speră că prin implicare putem ameliora cum funcționează Uniunea Europeană și crește influența României în plan european.

Recunosc că nu a fost simplu. Din 2005 de când am intrat în politică, până în 2014, au fost multe momente de cumpână. Am fost propus spre excludere de mai multe ori pentru ideile mele pro-europene, specifice unei social democrații moderne. Am fost pe locul 17 în 2014, dar, cu puțin noroc, am intrat ultimul în Parlamentul European.

La fel s-a întâmplat și în perioada ulterioară. Am continuat să îmi susțin punctele de vedere și ale colegilor care au crezut în mine. Am ajuns Ministru al Afacerilor Europene, am pregătit temeinic președinția României la Consiliul UE, dar mi-am dat demisia pentru a lupta pentru convingerile mele pro-europene în interiorul partidului. Din nou am fost propus spre excludere și am rezistat cu sprijinul colegilor mei.

Nu regret nimic. Mereu am considerat că este mai bine să stai drept pentru convingerile tale și că politica se face în apărarea unor valori și idei politice. Uneori reușești să te impui, în alte momente este mai greu, dar trebuie să te lupți pentru ele.

Alina Matei: Cât timp ia unui deputat până se obișnuiește cu locul de muncă numit Parlamentul European, cu regulile, oamenii, orașul?

Victor Negrescu: Nu pot vorbi în numele altor deputați, ci doar prin prisma experienței mele. Ținând cont de natura activităților mele anterioare, dar și de faptul că am trăit în Bruxelles mai mulți ani, eram deja familiarizat cu dinamica instituțională și cu cea a orașului.

Sunt cadru universitar specializat în domeniul afacerilor europene, dar pot să vă spun că activitatea din Parlamentul European este foarte diferită de ce se învață în cărți.

Principala mea provocare a fost să traduc pe înțelesul tuturor ce facem în legislativul european, dar și să mă asigur că reușim mereu să fim în contact cu oamenii pentru a prelua doleanțele lor.

Nu doresc să mă izolez la Bruxelles, de aceea, în fiecare săptămână sunt în țară cu activități, căutând, astfel, să am un impact prin activitatea mea din instituțiile europene.

Alina Matei: Care este munca din spatele declarării dumneavoastră Europarlamentarul Anului pentru Agenda Digitală?

Victor Negrescu: Sunt mândru atât pentru faptul că am fost primul român care a primit acest premiu, cât mai ales pentru că această distincție mi-a fost acordată în 2015, după primul an de mandat.

Internetul și piața unică digitală reprezintă domenii importante pentru viitorul Europei, iar eu am militat, încă de la începutul activității mele în Parlamentul European, pentru crearea de mecanisme care să protejeze consumatorii în sfera digitală, crearea unei piețe interne unice în domeniul digital, precum și scăderea tarifelor de comunicații la nivel european.

Am făcut-o atât prin intermediul intervențiilor mele din plenul Parlamentului European, cât și prin rapoartele mele și amendamentele depuse sau prin conferințele și dezbaterile pe care le-am organizat.

Am gestionat în Parlamentul European rapoarte importante precum cel legat de programele europene de acces la Internet sau cel legat de accesul la platformele digitale oriunde în Europa în baza unui singur abonament.

Am căutat astfel să promovez obiective și politici care să aibă un impact real și tangibil în viețile cetățenilor, dar și să promovez profesioniștii din România. Avem mulți specialiști foarte bine pregătiți și sunt convins că țara noastră poate fi un lider european în acest domeniu. De altfel, organizez la Parlamentul European și un eveniment intitulat Romanian Digital Day la care participă cei mai relevanți experți din România și actori influenți la nivel european.

Alina Matei: Cum se lucrează la Parlamentul European? Cooperează europarlamentari români între ei sau cu cei de altă naționalitate? Europarlamentarii par niște păsări care zboară pe cer…

Victor Negrescu: Parlamentul European, singura dintre cele șapte instituții ale Uniunii Europene ai căror membri sunt aleși în mod direct de către cetățeni, decide asupra legislației europene sau bugetului european, dar și supraveghează activitățile altor instituții, precum Comisia Europeană.

Este important de precizat și că, spre deosebire de parlamentele naționale, Parlamentul European nu are drept de inițiativă legislativă. De altfel, în calitate de reprezentant al legislativului european în cadrul Conferinței privind Viitorul Europei am solicitat chiar dobândirea acestui statut de către Parlamentul European. Așteptările cetățenilor sunt foarte mari și cred că ar fi necesar să avem instrumentele pentru a-i reprezenta adecvat.

Munca noastră, însă, este importantă chiar și în aceste condiții, și cea mai mare parte constă în activitatea din cadrul comisiilor, unde căutăm să amendăm legislația europeană și propunerile venite din partea Comisiei Europene. Personal, sunt vicepreședintele Comisiei pentru Educație, Cultură, Tineret, Media și Sport și un membru activ în Comisia pentru Bugete și cea pentru Afaceri Constituționale, unde sunt responsabil de bugetul european și de respectarea tratatelor europene.

În multe din aceste activități este necesar să colaborăm și cu ceilalți eurodeputați români sau străini. Sunt subiecte unde am reușit să facem acest lucru foarte bine, de exemplu, în promovarea rezoluției pe care am inițiat-o privind aderarea României la spațiul Schengen, dar sunt și alte subiecte unde avem opinii diferite, spre exemplu salariul minim european la care s-au opus anumiți eurodeputați de dreapta.

Cred că se pot face mai multe lucruri în acest sens. Sunt țări care au cu regularitate întâlniri între eurodeputații lor. Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că noi trebuie să reprezentăm pluralitatea viziunilor politice existente în România și uneori ne dorim alte lucruri pentru cetățenii pe care îi reprezentăm.

Alina Matei: Ce politică se face la Parlamentul European?

Victor Negrescu: De-a lungul timpului, Parlamentul European, ai cărui membri sunt aleși, din 1979, în mod direct, a trecut prin schimbări profunde, de la o adunare cu membri numiți, la o instituție care stabilește agenda politică a Uniunii Europene.

Abordarea este mai degrabă consensuală. Principalele grupuri politice negociază între ele forma finală a rapoartelor și, până de curând, partidele pro-europene reușeau să colaboreze între ele. Din nefericire, avem o tendință spre populism din partea dreptei și există posibilitatea ca în jurul temei migrației să se formeze o alianță extremistă de dreapta în legislativul european, care sper să nu se realizeze.

De asemenea, activitatea noastră este destul de tehnică. Prin amendamente bine scrise poți avea cel mai mare impact. De exemplu, sunt autorul amendamentului care a permis modificarea planurilor de redresare și reziliență sau a recomandării de a aloca 10% din PNRR pentru educație, deși în România guvernul alocase în forma inițială doar 3%.

Totodată, poți iniția campanii pe diferite teme și ridica probleme importante. De exemplu, încă din 2015 am inițiat o petiție semnată de peste 50.000 de români pentru aderarea României la spațiul Schengen care a generat o rezoluție de sprijin pentru țara noastră, am repetat acest exercițiu anul trecut când am adunat zeci de semnături din partea eurodeputaților, tot pentru a declanșa o rezoluție similară. De asemenea, recent, am organizat o dezbatere în Parlamentul European despre drepturile tinerilor ca urmare a Anului European dedicat Tineretului, la care a fost invitat chiar comisarul de resort pentru a răspunde întrebărilor noastre.

Cred că politica europeană oferă multe posibilități de influențare a deciziilor, dar trebuie să cunoști și să folosești toate instrumentele disponibile.

Alina Matei: Care sunt proiectele în care vă implicați acum?

Victor Negrescu: În momentul de față mi-am organizat activitatea pe trei paliere importante.

Primul se referă la activitatea din Parlamentul European și munca tehnică specifică legislativului european. Sunt responsabilul grupului meu politic pe bugetul european, urmăresc atent revizuirea bugetului european pe termen lung, sunt implicat în dosare importante pe zona de educație și tineret și am devenit raportorul Comisiei de Afaceri Constituționale pe un raport care poate arăta că veto-ul din decembrie care a blocat aderarea României la spațiul Schengen reprezintă un conflict juridic care încalcă prevederile tratatelor europene.

Al doilea palier este axat pe zona de informare și participare. Caut să fiu cât mai prezent în spațiul public și în discuțiile cu oamenii pentru a le explica ce înseamnă Uniunea Europeană, cum pot participa și influența lucrurile. Am organizat în sensul acesta mai multe campanii de informare în rândul tinerilor, în mediul rural, în țară și în diaspora. Recent, am lansat campania #SateRomâneștiCuBaniEuropeni prin care dorim să atragem atenția decidenților europeni asupra nevoilor comunităților rurale și celor care locuiesc sau muncesc în mediul rural.

A treia perspectiva cuprinde proiectele și acțiuni concrete. În trecut, am creat și distribuit gratuit sute de tablete educaționale în timpul pandemiei, de mulți ani sunt autorul mai multor campanii sociale, și acum sprijin proiectul pilot pe care l-am inițiat prin care o sută de școli din Uniunea Europeană sunt ajutate să se digitalizeze. Totodată, am contribuit la crearea unei platforme resursă pentru educația privind antreprenoriatul. Voi căuta să vin în continuare cu noi inițiative și cel mai probabil următoarea se va referi la zona de sănătate.

Alina Matei: Care este politicianul preferat? Dar scriitorul?

Victor Negrescu: Sunt mulți oameni implicați în politică pe care îi apreciez, atât din țară, cât și din străinătate, dar nu aș putea să vă dau un singur exemplu. În ultima perioadă am citit foarte mult despre părinții fondatori ai social-democrației României și lideri marcanți ai mișcării noastre politice create acum 130 de ani la noi în țară, precum Constantin Titel Petrescu, Sofia Nădejde, Iosif Jumanca, oameni care au luptat pentru drepturile și libertățile civile, împotriva naziștilor și comuniștilor, unii chiar murind pentru ideile lor.

Cartea mea preferată este scrisă de un intelectual francez, Jean-Jacques Rousseau, Contractul Social. Este o lucrare esențială pentru construcția democrației moderne care ne permite să înțelegem importanța reprezentării adecvate, responsabilitatea socială și construcția unei societăți democratice. Sunt un democrat convins și pot spune că această lucrare m-a influențat mult în decizia de a mă implica civic.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J și pentru cei care fac J.

Victor Negrescu: Îi încurajez să fie cât mai implicați civic, să se informeze despre actualitatea europeană și să se implice în dezbaterile care privesc Uniunea Europeană și parcursul european al României.

Două treimi din legile aprobate de Parlamentul României cad sub incidența legislației europene, în consecință, mai ales pentru cititorii dumneavoastră, este foarte important să fie informați despre aceste lucruri.

Este important ca fiecare cetățean să înțeleagă că vocea sa contează și poate influența procesul decizional european.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Victor Negrescu: Și eu vă mulțumesc pentru întrebări și vă felicit pentru ceea ce faceți.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii