Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Conflict de interese. Folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane
10.06.2020 | Adrian ŞANDRU

Secţiuni: Content, Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Jurisprudența ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Adrian Șandru

Adrian Șandru

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că fapta administratorului judiciar desemnat de judecătorul-sindic, de a presta servicii de evidenţă contabilă către societatea administrată în baza încheierii judecătorului-sindic, printr-o societate în cadrul căreia are calitatea de asociat, constituie infracţiunea de conflict de interese, devenită infracţiunea de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane prevăzută în art. 301 alin. (1) C. pen.

Mai mult, instanța supremă a statuat că existența unui cumul de funcţii – de administrator judiciar al unei societăţi şi de asociat în cadrul societăţii care prestează servicii de evidenţă contabilă către societatea administrată în baza încheierii judecătorului-sindic – nu se circumscrie sintagmei de „raporturi comerciale” şi, în consecinţă, nu determină aplicabilitatea Deciziei nr. 6/2017 a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală.

În speţă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reţinut că în raport cu situaţia de fapt stabilită, în care s-a reţinut că inculpatul A. nu putea cumula funcţia de administrator judiciar şi de asociat în cadrul societăţii care presta servicii de evidenţă contabilă pentru acelaşi debitor, decizia invocată nu îşi găseşte aplicabilitatea, întrucât aceasta se referă la fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial pentru o persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale. (Decizia nr. 69/RC din 20 februarie 2020 pronunţată de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, având ca obiect recursul în casaţie)

Av. Adrian Șandru
act | Botezatu Estrade Partners

 

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti