Directiva (UE) 2023/977 privind schimbul de informații dintre autoritățile de aplicare a legii ale statelor membre
23 mai 2023 | Elena ALBU
În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 134/1 din 22 mai 2023 a fost publicată Directiva (UE) 2023/977 a Parlamentului European și a Consiliului din 10 mai 2023 privind schimbul de informații dintre autoritățile de aplicare a legii ale statelor membre și de abrogare a Deciziei-cadru 2006/960/JAI a Consiliului.
Prezenta directivă stabilește norme armonizate privind schimbul adecvat și rapid de informații dintre autoritățile competente de aplicare a legii în scopul prevenirii, depistării sau investigării infracțiunilor.
În special, prezenta directivă stabilește norme privind:
(a) cererile de informații transmise punctelor de contact unice înființate sau desemnate de statele membre, în special cu privire la conținutul acestor cereri, furnizarea de informații în temeiul unor astfel de cereri, limbile de lucru ale punctelor de contact unice, termenele obligatorii pentru furnizarea informațiilor solicitate și motivele refuzului de a da curs unor astfel de cereri;
(b) furnizarea de către un stat membru, din proprie inițiativă, a unor informații relevante punctelor de contact unice sau autorităților competente de aplicare a legii ale altor state membre, în special situațiile și modul în care trebuie furnizate aceste informații;
(c) canalul implicit de comunicare care trebuie utilizat pentru toate schimburile de informații în temeiul prezentei directive și informațiile care trebuie furnizate punctelor de contact unice în legătură cu efectuarea de schimburi de informații direct între autoritățile competente de aplicare a legii;
(d) înființarea sau desemnarea și organizarea, sarcinile, componența și capacitățile punctelor de contact unice ale fiecărui stat membru, inclusiv privind implementarea și utilizarea unui sistem electronic unic de gestionare a cazurilor pentru îndeplinirea sarcinilor lor în temeiul prezentei directive.
Prezenta directivă nu se aplică schimburilor de informații între autoritățile competente de aplicare a legii care au scopul de a preveni, de a depista sau de a investiga infracțiunile reglementate în mod specific de alte acte legislative ale Uniunii. Fără a aduce atingere obligațiilor care le revin în temeiul prezentei directive sau al altor acte legislative ale Uniunii, statele membre pot adopta sau menține dispoziții care să faciliteze suplimentar schimbul de informații cu autoritățile competente de aplicare a legii din alte state membre în scopul prevenirii, depistării sau investigării infracțiunilor, inclusiv prin intermediul unor acorduri bilaterale sau multilaterale.
Prezenta directivă nu le impune statelor membre nicio obligație:
(a) de a obține informații prin intermediul unor măsuri coercitive;
(b) de a stoca informații exclusiv în scopul furnizării acestora autorităților competente de aplicare a legii din alte state membre;
(c) de a furniza informații autorităților competente de aplicare a legii ale altor state membre pentru a fi utilizate ca mijloace de probă în procedurile judiciare.
Prezenta directivă nu instituie niciun drept de a utiliza informațiile furnizate în conformitate cu dispozițiile sale ca mijloace de probă în cadrul procedurilor judiciare. Statul membru care furnizează informațiile își poate da acordul ca acestea să fie utilizate ca mijloace de probă în cadrul procedurilor judiciare.
Prezenta directivă intră în vigoare în 12 iunie 2023. Prezenta directivă se adresează statelor membre în conformitate cu tratatele.
Consilier juridic Elena Albu
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro