Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România
2 comentarii

Drumul proiectului digitalizării profesiei de avocat


23 mai 2023 | Daniel FENECHIU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Daniel Fenechiu

Daniel Fenechiu

Pentru proiectul digitalizării profesiei de avocat s-au strâns un număr de 35 de semnături, proiect pe care l-am depus la secretariatul Senatului, Senatul fiind prima cameră sesizată.

Apoi am informat pe președintele UNBR, domnul avocat Traian Briciu, și pe domnul Decan al Baroului București, Ion Dragne, plus pe membrii Comisiei Permanente a UNBR, având în vedere că urma să plece proiectul la Consiliul Legislativ în vederea obținerii avizului la Consiliul Economic și Social și, eventual, la MJ.

În Comisia Permanentă, în unanimitate, s-a decis constituirea unui grup de lucru format din patru membrii ai Consiliului UNBR, în speță avocații Sergiu Stănilă, Antonio Iordan, care este și președintele Grupului pentru digitalizare, Alexandru Suciu, Decanul Baroului Sibiu, și, respectiv, Sergiu Capisizu, oameni care lucraseră pe zona aceasta.

De principiu, sunt trei categorii majore de beneficiari ai proiectului. Pe de o parte, sunt casele de avocatură care au departamente de IT și care pot să dea un punct de vedere, pentru că sunt familiarizate cu acest lucru și ar putea să propună idei. A doua categorie sunt avocați individuali care deja lucrează pe zona aceasta și cea de-a treia categorie se referă la avocații din oficiu, întrucât există în proiect niște prevederi referitoare la emiterea delegațiilor în formă electronică, transmitere lor către instanțe. Se mergea până la varianta de conturi în formă electronică și în momentul acela am zis să începem prima dezbatere și am transmis proiectul unui grup de case de avocatură din București, pe care le mai consultasem și cu alte ocazii, da, propunându-le să-mi dea puncte de vedere și să facem o dezbatere.

Surpriza mea totală a fost legată de faptul că, după ce am dat drumul la respectivul proiect și l-am trimis caselor de avocatură, au început să apară pe diverse grupuri diverse informații legate de faptul că unii avocați vor să vândă profesia SRI-ului și vor să ne facă să facem totul pe server-ul lor, ca să ne ia banii, să nu știu mai ce…

În momentul acela s-a declanșat ce ați văzut cu toții și din ce în ce mai mulți avocați, inclusiv casele de avocatură – o parte din casele de avocatură – au semnat o scrisoare prin care au cerut retragerea de urgență a proiectului, pentru că proiectul nu poate fi modificat.

Sunt obligat să fac câteva precizări. Prima precizare este legată de faptul că proiectul putea fi modificat fără nicio problemă. Aceasta a fost și ideea. Nici Traian Briciu, nici Daniel Fenechiu nu erau specialiști pe digitalizare. Noi am preluat un proiect făcut de oamenii din profesia noastră, care se pricep cel mai bine, care l-au făcut cu cei de la Ministerul Digitalizării.

Toate observațiile urmau să fie centralizate, urmau să fie bătute în cuie la Consiliul de la Craiova și urma la Craiova să îi dăm forma finală pe care Senatul urma să o adopte. Aceasta a fost discuția care am avut-o cu colegii senatori care au semnat proiectul și cu colegii deputați care urmau să-l preia mai departe.

În al doilea rând, de la început au existat anumite obiecții. Eu, de exemplu, am avut niște mici obiecții legate de proiect, dar obiecțiile mele nu era obligatoriu pertinente, pentru că eu, nefiind un specialist în digitalizare, puteam foarte ușor să fiu convins de inițiatori că ”stai puțin, ești pe arătură sau din contră”.

Avocat Daniel Fenechiu
Prodecan Baroul București, Vicepreședinte UNBR, Senator

* Idei expuse în cadrul conferinței E-UNBR. Viitorul digital al avocaturii, 9 martie 2023. Înregistrarea video integrală este disponibilă aici.

** Transcript automatizat: Vatis Tech

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii