Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Teza rusească a referendumului revine


23 mai 2023 | Antonie POPESCU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Antonie Popescu

Antonie Popescu

După Mitingul (VIDEO) din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, partidul filorus și trompetele Moscovei spun (VIDEO) că vor REFERENDUM ÎN BASARABIA, de parcă plebiscitul de ieri și votul Parlamentului nu sunt suficiente în exprimarea voinței de reintegrare europeană!

Știm că Armata Roșie, peste tot pe unde a reprimat popoarele statelor suverane din Est, fiind mare „iubitoare” de democrație, tot referendum a făcut la ocupație, în fiecare stat!… 🙂

Un plebiscit precum cel de ieri, în care să vină cetățenii să se exprime, nu le place defel rușilor – și nu știu de ce mai era nevoie și de acest plebiscit, câtă vreme Parlamentul de la Chișinău este încă în stare să voteze retragerea din Comunitatea Statelor Independente (CSI), aderarea la Uniunea Europeană și NATO, excluderea gazpromiștilor din Gubern și interconectarea energetică imediată cu România, retragerea armatei de ocupație și lichidarea bazelor militare rusești de la Tighina, Tiraspol și Cobasna ș.a.

Agitarea tezei referendare a fost practicată naiv și de Maia Sandu în anii trecuți, probabil la sugestia consilierilor săi gazpromiști sau neosovietici camuflați în „iecsperți”…

E prost când aceștia sau părerile lor se infiltrează sub steagul unor funcționari sau delegații stângiste din state occidentale…

În timpul ăsta, dintr-o imprudență suspectă, un vot în Parlament, rezoluție măcar, dacă nu lege, a fost amânat sine die

La fel, când era vorba de Rege și Monarhie la București, agenții inamicului agitau „voința referendară”!

Alții, vopsiți monarhiști, erau supărați pe președintele instalat la Cotroceni că nu face „Referendum ca să aducă Regele” – mai sunt unii care se agită că vor și acum…

Agitatorii (re)vin cu teza rusească a referendumului, de parcă răsturnarea ordinii constituționale a Regatului României în 1946-1947 se făcuse prin referendum, republica eșuată fusese „proclamată” prin referendum, nu printr-un fals istoric și juridic, manu militari, de Armata Roșie a URSS, sub coordonarea NKVD și cu concursul unor unelte născute loco.

Reamintim cum au stat lucrurile și în trecut la Chișinău, când era vorba de Unire și de aderarea la Uniunea Europeană:

Așa cum am mai arătat, însăși Maia Sandu spunea naiv sau consiliată rusește de nicipopești & gazpromiști, în anii trecuți, că trebuie consultată populația prin referendum, de parcă atunci când Basarabia a fost ocupată și dislocată din Europa, la raptul teritorial asupra Regatului României, Armata Roșie a făcut referendum și basarabenii au votat pentru URSS ignorând votul legitim in Sfatul Țării din 1918 și Tratatele ulterioare care au recunoscut internațional Actul Unirii, adică integrării, în Regatul României.

Am avertizat că teza referendară este de sorginte rusească și i-am criticat de fiecare data pe agitatorii lozincii „referendum” pe aceste teme fundamentale!

Da, un referendum se poate face după restabilirea ordinii constituționale a țării, dacă republicanii vor dori, ca să vedem dacă în Regatul României, restabilit în matricea constituțională a statului de drept, cetățenii Regatului ar vrea să schimbe forma de guvernământ a țării din Monarhie constituțională în Republică…

La fel, în cazul Basarabiei, se poate face referendum după ce trupele rusești de la Nistru vor fi fost trecute dincolo de Nipru și de Bug… să vedem dacă basarabenii mai vor republica (falimentară).

Mai mult, până la restabilirea ordinii publice normale în zona separatistă, un referendum nici nu s-ar putea face pentru că:
1. ar fi împiedicat votul;
2. rezultatele sale ar fi contestate etern pentru motive formale;
3. rezultatele sale ar putea fi ușor falsificate în zisele „raioane de răsărit” ale RepMoldova!

Avocat Antonie Popescu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii