Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Întâlnire interinstituțională Consiliul de Mediere – CSM
10.06.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 9 iunie 2020, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii a avut loc întâlnirea interinstituțională între Consiliul de Mediere și Consiliul Superior al Magistraturii, stabilită ca urmare a exprimării acordului Comisiei „Legislație și cooperare interinstituțională”, potrivit unui comunicat.

Din partea Consiliului de Mediere au participat Mihai Iulian Munteanu, în calitate de Președinte și Liana Alina Manciu, în calitate de reprezentant al Corpului Profesional al Mediatorilor de pe lângă Curtea de Apel București.

Din partea Consiliului Superior al Magistraturii au participat jud. Nicoleta-Margareta Ţînț, în calitate de Președinte, jud. Gabriela Baltag, jud. Simona Camelia Marcu, jud. Evelina-Mirela Oprina și jud. Bogdan Mateescu, în calitate de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și domnii Teodor Victor Alistar și Romeu Chelariu, în calitate de reprezentanți al societății civile.

În cadrul întâlnirii au fost abordate următoarele subiecte:

1. Iniţierea de către Consiliul Superior al Magistraturii, în parteneriat cu Consiliul de Mediere, a unei campanii de informare/conștientizare privind implementarea mecanismelor de soluționare alternativă a disputelor prin mediere, în scopul învederării judecătorilor asupra obligațiilor ce le revin conform prevederilor art. 61 alin. 3, 4 din Legea 192/2006 privind medierea şi conform art. 21 din Codul de procedură civilă.

2. Propunere de introducere în sistemul de evaluare a judecătorilor şi procurorilor a unui nou indicator de evaluare a performanțelor profesionale, respectiv „numărul de cazuri trimise spre soluționare prin mediere conform dispozițiilor art. 61 alin. 3, 4 din Legea 192/2006 privind medierea şi conform art. 21 din Codul de procedură civilă.

3. Inserarea în cuprinsul citației adresată părților, precum și a altor înscrisuri/ comunicări adresate acestora de către instanțele de judecată, a aspectelor privind obligația acestora de a se informa cu privire la procedura de mediere şi de a încerca soluționarea conflictului prin mediere, conform dispozițiilor art. 2 şi art. 61 din Legea 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator.

4. Având în vedere dispozițiile art. 63 din Legea 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, privitor la „restituirea taxei judiciare de timbru…”, raportat la diferitele interpretări ale instanțelor de judecată, necesitatea unei informări/ punct de vedere din partea Consiliului Superior al Magistraturii către toate instanțele de judecată, în scopul stabilirii unei practici unitare în acest sens.

5. Având în vedere efectele generate de epidemia virusului COVID-19, referitor la accesul justițiabililor în cadrul instanțelor de judecată, s-a discutat despre oportunitatea ca, în cauzele care au ca obiect încuviințarea acordurilor de mediere şi emiterea unei hotărâri de expedient, conform art. 438-441 din Legea nr. 134/2010 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, acestea să fie judecate în Cameră de Consiliu. În mod excepțional sau acolo unde legea impune, părțile să poată fi citate pentru a fi prezente conform dispozițiilor art. 59 din Legea 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator.

6. A fost solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să își exprime punctul de vedere în urma unei analize asupra modelelor de documente pe care mediatorii le utilizează în cadrul exercitării activității profesionale, documente înaintate în cadrul întâlnirii. Recomandările Consiliului Superior al Magistraturii vor fi folosite de Consiliul de Mediere în cadrul procesului de uniformizare a acestor documente, creând astfel premisele unei conlucrări eficiente la nivel interinstituțional.

7. Cooptarea Consiliului de Mediere de către Consiliul Superior al Magistraturii, în calitate de partener, în proiecte finanțate de Uniunea Europeană ori alte programe internaționale/ naționale care au ca rezultate informarea şi implementarea mecanismelor de soluționare alternativă a disputelor în general şi prin mediere, în special. Propunere: elaborarea de către Consiliul Superior al Magistraturii, în parteneriat cu Consiliul de Mediere, a unui ghid de îndrumare, informare şi promovare, denumit „InfoMediere”.
Consiliul de Mediere adresează mulțumiri reprezentanților Consiliului Superior al Magistraturii pentru întâlnirea realizată și discuția aplicată, punctuală, referitoare la procedura de mediere în raport cu sistemul judiciar, în beneficiul justițiabililor și al mediatorilor.

Răspunsul Consiliului Superior al Magistraturii referitor la aspectele discutate va fi comunicat Consiliului de Mediere după dezbaterea acestora în cadrul Comisiei „Legislație și cooperare interinstituțională”, urmând, de asemenea, să fie modificat protocolul referitor la colaborarea dintre Consiliul de Mediere şi Consiliul Superior al Magistraturii.

Secţiuni: Content, Mediere, Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO