Sebastian Sava: Educația este foarte importantă și sper să rămână mereu la fel de importantă
24 mai 2023 | Alina MATEI
Alina Matei: Multumesc, Sebastian, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Ești licean în clasa a XII-a și știu că înclini să urmezi o facultate de drept. Cum e viața ta de licean?
Sebastian Sava: Aș spune că este o perioadă galopantă din viața mea în care pare că și-au făcut loc toate schimbările și descoperirile. Pentru că sunt curios de tot ce-i nou, au fost patru ani plini de provocări, care m-au găsit ori în postura de jucător, ori de observator. Acum, că se termină liceul, pot spune că regret cei mai intenși ani, dar sunt și entuziasmat de următorii patru.
Alina Matei: Spune-ne, te rog, despre cum învață azi tinerii, cum înveți tu, dacă este important să ai o învățătură. Aud tot mai des la colegii mai tineri care sunt studenți la Drept că ei nu vor să învețe pe dinafară.
Sebastian Sava: Educația este foarte importantă și sper să rămână mereu la fel de importantă. În egală măsură, pot înțelege de ce studenții dezvoltă o adversitate față de învățatul pe dinafară. După școala generală în sistemul de învățământ românesc și liceul în sistemul Cambridge, pot să spun că sistemul românesc este cel mai puțin eficient și ofertant. Cel englezesc îți dezvoltă gândirea critică, iar cel românesc doar memoria, motiv pentru care înțeleg de ce un student care a trecut prin 12 ani de tocit intens nu ar dori să aibă aceeași experiență și la facultate. Din perspectiva mea, nu ar trebui să fie nicio problemă cu învățatul pe dinafară cât timp informația este relevantă și aplicabilă în viața de zi cu zi.
Alina Matei: Și cu disciplina în școli, acasă, uneori este o problemă. Fug de ea tinerii. Nu e cool. Aleg să fie liberi, crezând că libertatea vine de la liber. Disciplina te formează, libertatea de deformează. Care este relația ta cu disciplina?
Sebastian Sava: Indiferent din ce unghi privești, disciplina începe ca o lipsă de libertate. De aici și încercarea (uneori chiar reușită) tinerilor de a fugi de ea. Relația mea cu disciplina a trecut prin multe etape, în funcție de echilibrul între libertate și responsabilitate pe care mi l-am permis. Ce pot să spun este că excesele (fie ele de libertate sau de control) nu m-au lăsat niciodată mai împlinit decât eram înainte.
Alina Matei: Ce cunoști despre domeniul juridic și de ce vrei să te orientezi spre el?
Sebastian Sava: Sunt atras de acest domeniu pentru că îmi va permite să folosesc abilitățile mele analitice și de a găsi soluții la probleme complexe. De asemenea, am crescut cu un părinte avocat, așa că pot spune că sunt familiar cu lumea juridică.
Alina Matei: Viața tinerilor înseamnă telefon, internet, rețele de socializare. Cu totul diferit de orice altă epocă. 🙂 Dacă nu ar exista, ce ai pune în locul lor?
Sebastian Sava: Aș pune în locul lor interacțiunea face-to-face ca mod principal de comunicare. Schimbarea interacțiunii ar crește valoarea oricărei relații, pentru că disponibilitatea fiecăruia ar scădea drastic și ne-ar forța să alegem mai bine de cine ne înconjurăm și cu cine ne petrecem timpul.
Alina Matei: Nu de puține ori, lucrurile nu ies așa cum ne dorim. Este valabil pentru orice moment al vieții, deși tinerii cred că doar lor li se întâmplă. O vorbă, o privire, un emoticon ne pot influența teribil. Ce așteptări au tinerii în relațiile cu ceilalți?
Sebastian Sava: Cel mai mult accent se pune pe încredere. Pot spune, din povestea prieteniilor mele, că vorbele aruncate in lipsa celui care nu se poate apăra, urmate de refuzul de a lămuri frontal neînțelegerea sunt factorul destabilizator al oricărei relații. Prieteniile ar trebui să fie bazate pe înțelegere, iar în situațiile în care sunt puse la încercare ar trebui să dăm microfonul tuturor celor implicați înainte să decidem soarta unei relații.
Alina Matei: Care este cartea sau autorul preferat?
Sebastian Sava: Ca autor, Liviu Rebreanu.
Alina Matei: Cum vezi tu ”bătrânețea”?
Sebastian Sava: Am momente când o văd ca pe o povară și momente când o văd ca pe un dar. Bătrânețea poate fi împovărătoare, dacă stai să te gândești că nu este urmată decât de sfârșitul tău, dar în același timp, este suma tuturor momentelor care te-au adus până aici. Aș putea spune că la bătrânețe te poți bucura chiar mai mult de viață, pentru că în puținul pe care îl mai ai au loc toate nimicurile care fac viața frumoasă și pentru care tinerețea nu are ochi. Ca să fac o paralelă cu clasa a XII-a (care ar fi „bătrânețea” anilor mei de liceu), de-abia în anul acesta am observat lucruri pe care nu le-aș fi apreciat niciodată în clasa a IX-a, lucru care mă face să cred că voi ajunge în același punct și la bătrânețe.
Alina Matei: ”De firmă” aud destul de des. Înțelegi tu la ce se referă. 🙂 Haine, telefon, mașină, etc. De ce e musai să fie așa?
Sebastian Sava: Pentru că trăim într-o societate ierarhică din toate punctele de vedere, iar acest concept „de firmă” este considerat factorul separator între statusuri. Am observat că cei mai mulți se agață de branduri pentru a se legitima social. Este adevărat că acest mod de gândire poate fi văzut – și chiar este superficial, dar, lăsând ipocrizia la o parte, aparențele fac diferențele. Un obiect inaccesibil multora mereu va crea o lipsă, pentru că cei mai mulți dintre noi ne raportăm la noi înșine în termeni comparativi, iar abundența celorlalți va fi considerată de cele mai multe ori lipsa noastră. În schimb, ce mi se pare că este ignorat este faptul că peste tot există un echilibru, pentru că fiecare are acel ceva care altcuiva ii lipsește.
Alina Matei: Tinerii au o nevoie uriașă să fie iubiți și respectați. Taylor Swift are un cântec interesant Anti-Hero. Dar tinerii ce dăruiesc?
Sebastian Sava: Tinerii reflectă modul în care lumea s-a raportat la ei și la nevoile lor. Dintr-un mediu în care au fost iubiți și ascultați nu are cum să vină decât același răspuns. La fel este și cu mediile nesănătoase și toxice. Indiferent de mediu, tinerii vor avea mereu nevoie de iubire și înțelegere. Ce exteriorizează prin comportamentul lor este reflexia pură a modului în care au fost tratați, motiv pentru care nu au cum să dăruiască mai mult decât primesc.
Alina Matei: Care este proverbul tău preferat?
Sebastian Sava: „Nu există prietenii, ci momente de prietenie!”
Alina Matei: Ce înseamnă România pentru tine și dacă te-ai gândit vreodată să pleci din țară?
Sebastian Sava: România este datoria mea față de cei care s-au sacrificat pentru limba în care vă scriu acest răspuns. Este o datorie pe care nu o pot explica în cuvinte; este, mai degrabă, de natură instinctuală. În legătură cu plecatul, m-am gândit să studiez în străinătate, dar cu intenția de a mă întoarce.
Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii J și pentru cei care fac J.
Sebastian Sava: Vă mulțumesc pentru întrebări. Au avut efectul unei radiografii. M-au ajutat să descopăr lucruri despre mine pe care nu le-am aprofundat niciodată. Sper ca în răspunsurile mele să se recunoască cei care au aceleași întrebări și să vă dea un ”insight” despre cum poate fi viața la 18 ani.
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine!
Sebastian Sava: Eu vă mulțumesc!
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro