Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

Venituri publice de 68,4 miliarde RON pierdute în fiecare an în UE din cauza contrafacerii
10.06.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul proprietatii intelectuale, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

– Noua estimare relevă cuantumul veniturilor din bugetul național pierdute din cauza contrafacerii
– În România, cuantumul veniturilor pierdute din vânzări în sectorul cosmeticelor și al îngrijirii personale se ridică la 602 milioane RON
– Grupurile de criminalitate organizată sunt tot mai mult legate de comerțul de produse contrafăcute

Prejudiciile economice și sociale cauzate de contrafacere privează guvernele de venituri și pot sprijini infracțiuni grave, cum ar fi traficul de droguri și spălarea de bani, potrivit unui nou raport publicat astăzi de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO).

Raportul estimează că guvernele din întreaga UE au pierderi totale de până la 68,4 miliarde RON pe an din cauza prezenței produselor contrafăcute pe piață, prin reducerea cuantumului taxelor (directe și indirecte) și a contribuțiilor sociale, care nu sunt plătite de producătorii ilegali.

În plus, conform estimării EUIPO, pe teritoriul UE se pierd anual din cauza contrafacerii venituri de până la 86,6 miliarde RON din vânzările din sectorul produselor cosmetice și al îngrijirii personale, sectorul vinului și băuturilor spirtoase, sectorul farmaceutic, precum și sectorul jocurilor și jucăriilor. Produsele contrafăcute nu sunt supuse acelorași verificări stricte ca produsele originale pentru a garanta că pot fi consumate sau utilizate în siguranță de către oameni.

Cuantumul veniturilor pierdute în special în sectorul produselor cosmetice și de îngrijire personală a crescut cu peste 11,6 miliarde RON de la publicarea ultimei analize de către EUIPO în 2019, înregistrând cea mai mare creștere din toate sectoarele analizate. Aproximativ 14,1% din vânzările din sectorul produselor cosmetice și de îngrijire personală(43,9 miliarde RON) reprezintă venituri pierdute în fiecare an în UE din cauza prezenței produselor contrafăcute. În România,această cifră se ridică la 19,8%, ceea ce echivalează cu venituri din vânzări de 602 milioane RON pierdute în fiecare an, o creștere de 295 milioane RON de la ultima estimare realizată.

Analiza efectuată de EUIPO arată că produsele contrafăcute periculoase înregistrate au fost evaluate ca reprezentând un risc grav pentru consumatori. Cea mai mare parte a produselor în cauză erau destinate copiilor, fiind jucării, articole pentru îngrijirea copilului sau articole de îmbrăcăminte pentru copii.

Din cercetările efectuate de EUIPO și de Europol reiese, de asemenea, legătura dintre contrafacere și alte infracțiuni grave. Din 2016, autoritățile responsabile cu aplicarea legii din întreaga UE au efectuat 29 de operațiuni majore de combatere a contrafacerii și a pirateriei, vizând grupuri organizate implicate și în alte infracțiuni grave, inclusiv trafic de droguri și spălare de bani.

Directorul executiv al EUIPO, Christian Archambeau, a afirmat următoarele:

„Contrafacerea nu este o infracțiune fără victime. Produsele contrafăcute reduc vânzările firmelor legitime și privează guvernele de veniturile atât de necesare. Ele prezintă riscuri clare pentru sănătatea și siguranța celor care le utilizează. Însă, după cum reiese din cercetările desfășurate împreună cu Europol, veniturile obținute din contrafacere pot sprijini, de asemenea, criminalitatea organizată gravă. Pentru a aborda în întregime această problemă, sunt necesare acțiuni concertate la toate nivelurile.”

Estimările actuale sunt cuprinse în Raportul privind situația încălcării drepturilor de proprietate intelectuală din 2020, care reunește activitatea de raportare a EUIPO privind proprietatea intelectuală la nivelul UE și la nivel mondial și include constatările anchetelor efectuate împreună cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și cu Oficiului European de Brevete (OEB).

Raportul conține, de asemenea, cercetări privind volumul produselor contrafăcute și piratate în comerțul internațional și o analiză privind contribuția economică a sectoarelor care utilizează intensiv drepturi de proprietate intelectuală la creșterea economică și crearea de locuri de muncă. Raportul include noi perspective asupra modului în care întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) utilizează proprietatea intelectuală.

DESPRE EUIPO

EUIPO este o agenție descentralizată a Uniunii Europene cu sediul la Alicante, în Spania. Agenția gestionează înregistrarea mărcilor Uniunii Europene (mărcile UE) și a desenelor și modelelor industriale comunitare (DMIC), care garantează protecție pentru drepturile de proprietate intelectuală în toate statele membre ale UE. EUIPO desfășoară și activități de cooperare cu oficiile naționale și regionale pentru proprietate intelectuală din UE.

Observatorul Europetan al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală a fost înființat în 2009 pentru a sprijini protejarea și asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală și pentru a contribui la combaterea amenințării crescânde pe care o reprezintă încălcările proprietății intelectuale în Europa. Observatorul a fost transferat la EUIPO la 5 iunie 2012 prin Regulamentul (UE) nr. 386/2012 al Parlamentului European și al Consiliului.

:: Infografic cu privire la produsele contrafăcute
:: Raport de sinteză pentru anul 2020
:: Europol: Infracțiuni legate de proprietatea intelectuală 

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti