Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Faptul generator al impozitului auto
11.06.2020 | Olivia MĂNESCU

JURIDICE - In Law We Trust
Olivia Mănescu

Olivia Mănescu

Noțiunea de “fapt generator al impozitului” reprezintă condițiile, situația sau evenimentul care antrenează exigibilitatea impozitului.

În art. 471 din Codul fiscal sunt evidențiate cele două condiții necesare pentru a genera impozitul pe autovehicule și anume:
a) Deținerea în proprietate a unui autovehiculul și
b) autovehiculul sa fie înmatriculat/înregistrat în România.

Prima condiție (să fii proprietar) este necesară, dar nu este și obligatorie, în sensul că există cazuri prevazute în Codul fiscal în care ești obligat la plata impozitului pe autovehicul fară a fi proprietar (ex: locatarul în cazul când mijlocul de transport, face obiect al unui contract de leasing; fiduciarul în cazul în care mijlocul de transport face parte dintr-un patrimoniu fiduciar, etc).

Cea de-a doua condiție (înmatricularea/înregistrarea autovehiculului) este necesară și obligatorie, în sensul că dacă autovehiculul nu este înmatriculat, deși ești proprietar al lui, nu datorezi impozit pe mijloacele auto (evident nu ai nici dreptul de a circula pe drumurile publice).

În concluzie la cele arătate mai sus doar dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute suntem în prezența faptului generator de impozit pe mijloacele auto.

“Formalitatea radierii” este “condiție esentială, a dispariției faptului generator” și ea trebuie îndeplinită. Prin îndeplinirea ei dispare în totalitate “faptul generator” al impozitului pe autovehicule.

Radierea din circulație a autoturismului (ca operațiune inversă înmatriculării), o poate face proprietarul autovehicului sau din oficiu de către Unitatea Administrativ Teritorială în cazul autovehiculelor abandonate sau fară stăpân.

Având în vedere prevederile art. 24 alin. 2, 3, 4 și 5 din Ordinul nr. 1501/2006, Dispozițiile art. 101 pct.5, art. 126 din Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal, în ipoteza în care vehiculul a fost dezmembrat, casat sau predat unei unități specializate, în vederea dezmembrării proprietarul vehiculului înmatriculat are obligația legala de a solicita radierea acestuia din circulație într-un termen de 30 de zile de la data când vehiculul a fost dezmembrat, casat sau predat unei unități specializate în vederea casării.

Radierea unui vehicul are loc din oficiu exclusiv în ipoteza în care prin dispoziție a autorității administrației publice locale vehiculul este declarat fără stăpân ori abandonat.

Autoritatea care a efectuat înmatricularea/înregistrarea autovehiculul va comunica măsura radierii în termen de 30 de zile, organului fiscal competent al autorității administrației publice locale.

Olivia Mănescu, consilier juridic

Secţiuni: Content, Fiscalitate, Opinii, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO