« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Facilități relevante pentru mediul de afaceri, acordate de statul român în contextul crizei COVID-19
11.06.2020 | Anca PUȘCAȘU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Anca Pușcașu

Anca Pușcașu

În contextul crizei de sănătate globale, statul român a luat o serie de măsuri privind consecințele economice, financiare și sociale ale răspândirii COVID-19, inclusiv prin acordarea unui număr de facilități, în mare parte temporare, pentru a proteja mediul de afaceri. 

De interes deosebit este Decretul nr. 195/2020 al Președintelui României („Decretul”), prin care s-a declarat starea de urgență și s-a anunțat că, pe perioada stării de urgență, Guvernul va avea autoritatea să aprobe măsuri de sprijin pentru toți agenții economici afectați de criza COVID-19. După expirarea stării de urgență (15 mai 2020), Guvernul a declarat starea de alertă până la 15 iunie 2020, cu posibilitatea de prelungire.

În continuare, Guvernul a adoptat o serie de reglementări în domeniile comercial, bancar, al securității sociale și fiscal. Semnalăm, de exemplu, plata din bugetul de stat a unei indemnizații de „șomaj tehnic” pentru angajații ale căror contracte de muncă au fost temporar suspendate pe fondul crizei COVID-19; suspendarea, la cerere, a plății ratelor pentru credite bancare, inclusiv contracte de leasing; necalcularea dobânzilor și penalităților aferente unor obligații fiscale. Guvernul a luat și o seamă de măsuri aplicabile IMM-urilor grav afectate de criză.

Acest material este menit să vă ofere o imagine sintetică privind cele mai importante reglementări ale facilităților relevante pentru mediul de afaceri, emise în România în perioada stării de urgență și a stării de alertă.

Multe dintre aceste reglementări au fost deja modificate și vor mai fi probabil modificate sau completate. Acest material reprezintă o actualizare a versiunilor anterioare, publicate la data de 9 aprilie și 24 aprilie 2020. Vom continua să îl actualizăm periodic cu orice modificări de substanță.

Comercial & Societar

Bancar

Protecție socială

Fiscal

Anca Pușcașu, Partner ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII

:: English version

Cuvinte cheie: , ,
Secţiuni: Banking, Covid 19 Legal React, Drept comercial, Dreptul sanatatii, Dreptul securitatii sociale, Fiscalitate, Opinii, SELECTED TOP LEGAL, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD