« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

CJUE. C-242/19, CHEP Equipment Pooling NV. Transfer de bunuri mobile în interiorul Uniunii Europene în vederea unei prestări de servicii. Dreptul la rambursarea TVA-ului
11.06.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Directiva 2006/112 – Transfer de bunuri mobile în interiorul Uniunii Europene în vederea unei prestări de servicii – Dreptul la rambursarea TVA-ului persoanelor impozabile care nu sunt stabilite în statul membru de rambursare

Întrebările preliminare au fost introduse de Tribunalul București in cadrul unui litigiu dintre societatea CHEP si ANAF, în legătură cu refuzul acestei autorități de a-i acorda societății menționate rambursarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) achitate în România.

CHEP este o societate belgiana care achiziționează apoi închiriază paleți. CHEP a achiziționat paleți de la un furnizor roman, dar si din alte state membre, apoi i-a închiriat către CHEP Romania, care mai apoi i-a subînchiriat către alți agenți economici romani.

ANAF a refuzat sa ramburseze acestei societăți TVA-ul achitat in Romania, motivația fiind ca CHEP ar fi trebuit sa se înregistreze in scopuri de TVA pentru paleții achiziționați din alte state membre, acestea reprezentant achiziții intracomunitare. De asemenea, ANAF susține ca nedemonstrând că paleții importați din statele membre au fost mai apoi returnați in statele respective, CHEP nu poate susține ca este vorba despre un non transfer.

Întrebările preliminare privesc interpretarea noțiunii de livrări intracomunitare si a celei de non transfer.

In primul rând, se ridica problema daca in lumina Directivei TVA, transferul către o persoana impozabila de bunuri provenind dintr-un stat membru către statul membru de rambursare reprezintă o livrare intracomunitara.

In al doilea rând, se pune problema daca Directiva 2008/9 se opune ca un stat membru sa refuze dreptul la rambursarea TVA unei persoane impozabile de pe teritoriul unui alt stat membru pe motiv ca respectiva persoana ar fi trebuit sa fie înregistrata in scopuri de TVA in statul membru de rambursare.

Curtea a statuat:

1) Articolul 17 alineatul (2) litera (g) din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, astfel cum a fost modificată prin Directiva 2008/8/CE a Consiliului din 12 februarie 2008, trebuie interpretat în sensul că transferul de către o persoană impozabilă de bunuri care provin dintr un stat membru către statul membru de rambursare, în scopul prestării, de către această persoană impozabilă, de servicii de închiriere a bunurilor respective în acest din urmă stat membru, nu trebuie să fie asimilat unei livrări intracomunitare atunci când utilizarea bunurilor menționate în scopul unei astfel de prestări este temporară, iar acestea au fost expediate sau transportate din statul membru în care este stabilită persoana impozabilă menționată.

2) Dispozițiile Directivei 2008/9/CE a Consiliului din 12 februarie 2008 de stabilire a normelor detaliate privind rambursarea taxei pe valoarea adăugată, prevăzută în Directiva 2006/112/CE, către persoane impozabile stabilite în alt stat membru decât statul membru de rambursare trebuie interpretate în sensul că se opun ca un stat membru să refuze dreptul la rambursarea taxei pe valoarea adăugată unei persoane impozabile stabilite pe teritoriul unui alt stat membru pentru simplul motiv că această persoană impozabilă este sau ar fi trebuit să fie înregistrată în scopuri de TVA în statul membru de rambursare.

:: Hotărârea

Cuvinte cheie: , , , , ,
Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate, JURISPRUDENȚĂ, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD