Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Modificarea Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2019/947 în ceea ce privește amânarea datelor de aplicare a anumitor măsuri în contextul pandemiei de COVID-19
15.06.2020 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 176/13 din 5 iunie 2020, a fost publicat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/746 al Comisiei din 4 iunie 2020 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2019/947 în ceea ce privește amânarea datelor de aplicare a anumitor măsuri în contextul pandemiei de COVID-19.

Măsurile introduse pentru a limita răspândirea epidemiei de COVID-19 afectează grav capacitatea statelor membre și a sectorului aviației de a se pregăti pentru aplicarea mai multor regulamente de punere în aplicare recent adoptate în domeniul siguranței aviației.

Măsurile de limitare a mișcării persoanelor și modificarea condițiilor de muncă și a disponibilității angajaților, combinate cu volumul suplimentar de muncă necesar pentru a gestiona consecințele negative semnificative ale pandemiei de COVID-19 asupra tuturor părților interesate, afectează pregătirile necesare pentru aplicarea regulamentelor de punere în aplicare menționate.

Ca urmare a pandemiei de COVID-19, este inevitabilă apariția unor întârzieri în executarea diferitelor sarcini necesare pentru punerea în aplicare corespunzătoare și la timp a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2019/947 al Comisiei, în speță în ceea ce privește instituirea unor sisteme de înmatriculare sau de înregistrare digitale și interoperabile, precum și adaptarea autorizațiilor, a declarațiilor și a certificatelor eliberate în temeiul legislației naționale.

Există întârzieri în procesul de standardizare și în alte activități conexe desfășurate de sector și de organismele de standardizare, cum ar fi pregătirea metodologiilor de încercare sau încercarea caracteristicilor tehnice, precum identificarea la distanță. Aceste întârzieri vor avea, la rândul lor, un impact negativ asupra capacității producătorilor de a introduce pe piață sisteme de aeronave fără pilot la bord (Unmanned Aircraft Systems – „UAS”) care să îndeplinească noile cerințe standardizate în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2019/945 al Comisiei.

Toate tipurile de UAS trebuie așadar să poată opera în continuare în condițiile existente timp de încă șase luni. Prin urmare, datele de aplicare prevăzute în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/947 trebuie amânate în consecință, pentru ca operatorii UAS să poată utiliza, timp de încă șase luni, UAS-urile care nu respectă Regulamentul delegat (UE) 2019/945.

Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației a confirmat Comisiei că aplicarea dispozițiilor menționate la considerentul 3 poate fi amânată fără efecte negative asupra siguranței aviației, deoarece respectiva amânare se acordă pe o perioadă foarte scurtă, și există probabilitatea ca traficul aerian să se reia treptat în contextul revenirii după pandemia de COVID-19, ceea ce înseamnă o expunere mai mică la riscuri, iar, în statele membre în care sunt permise operațiunile UAS, va continua să se aplice legislația națională.

În scopul de a oferi ajutor imediat autorităților naționale și tuturor părților interesate în timpul pandemiei de COVID-19, dar și de a le permite acestora să își adapteze planificarea pentru a se pregăti pentru aplicarea amânată a dispozițiilor în cauză, prezentul regulament trebuie să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul comitetului instituit în temeiul articolului 127 din Regulamentul (UE) 2018/1139.

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/947 se modifică după cum urmează:
1.La articolul 20, „1 iulie 2022” se înlocuiește cu „1 ianuarie 2023”.
2.Articolul 21 se modifică după cum urmează:
(a)la alineatul (1), „1 iulie 2021” se înlocuiește cu „1 ianuarie 2022”;
(b)la alineatul (2), „1 iulie 2021” se înlocuiește cu „1 ianuarie 2022”;
(c)la alineatul (3), „1 iulie 2022” se înlocuiește cu „1 ianuarie 2023”.
3.La articolul 22, „doi ani” se înlocuiește cu „30 de luni”.
4.Articolul 23 se modifică după cum urmează:
(a)la alineatul (1), al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:
„Acesta se aplică de la 31 decembrie 2020.”;
(b)alineatul (5) se înlocuiește cu următorul text:
„(5) Articolul 15 alineatul (3) se aplică de la 1 ianuarie 2022.”

Intrare în vigoare: 6 iunie 2020.

Consilier juridic Elena Albu

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.