Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Inspecția Muncii. Amenzi de aproximativ 2,2 milioane lei în urma acțiunilor de control în domeniile: fabricarea și comercializarea produselor textile, confecții, pielărie și încălțăminte
12.06.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul muncii
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 11 iunie 2020, Inspecția Muncii a informat că a desfășurat în perioada 2-6 iunie 2020 Campania Națională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și verificarea modului în care se respectă dispozițiile legale în domeniul securității și sănătății în muncă la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniile fabricarea și comercializarea produselor textile, confecții, pielărie și încălțăminte (cod CAEN 13, 14 și 15), potrivit unui comunicat.

Campania națională de verificare a fost inițiată deoarece controalele efectuate în ultimii ani în domeniul securității și sănătății în muncă au evidențiat faptul că lucrătorii din aceste domenii sunt expuşi la o gamă largă de riscuri de accidentare și îmbolnăvire la locul de muncă.

În domeniul relațiilor de muncă, s-a urmărit modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la următoarele aspecte: angajarea personalului (identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării, de către angajatori, a prevederilor legale, inclusiv transmiterea contractelor individuale de muncă în REVISAL, în termenul legal), timpul de muncă și timpul de odihnă, repausuriperiodice (repausul săptămânal, repausul zilnic, sărbători legale), garantarea în plată a salariului minim brut pe țară, modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare (după caz).

În total, au fost efectuate 1.514 acțiuni de control în domeniul relațiilor de muncă și au fost aplicate 60 de sancțiuni contravenționale, din care 40 de amenzi și 20 de avertismente. Valoare totală a amenzilor este de 1.784.600 lei, din care 1.580.000 lei pentru muncă nedeclarată. Totodată, inspectorii de muncă au dispus 1.087 de măsuri obligatorii, cutermene concrete de realizare.

Au fost sancționați 51 de angajatori la care au fost depistate 115 persoane care prestau activitate nedeclarată, astfel: 57 de persoane fără contract individual de muncă, 11 persoane ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, 32 de persoane depistate la muncă în perioada în care aveau contract individual de muncă suspendat, 16 persoanedepistate la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost verificați 1.294 de agenţi economici din toată țara, cu un număr total de 53.359 de angajați, și au fost identificate 2.189 de neconformităţi faţă de legislaţia în vigoare.

Pentru nerespectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă, inspectorii de muncă au aplicat 2.057 de sancţiuni contravenţionale (în medie 1,59 sancţiuni pe societate controlată), din care 1.990 avertismente (96,74% din totalul sancțiunilor) şi 67 de amenzi, în valoare de 386.000 lei. De asemenea, pentru remedierea deficienţelor constatate, s-au dispus 2.223 de măsuri cu termene fixe de raportare a modului de rezolvare.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti