Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Legal Soft Skills în România
14.06.2020 | Andrea Annamaria CHIȘ

JURIDICE - In Law We Trust
Andrea Anamaria Chis

Andrea Anamaria Chiș

De ce e nevoie de un astfel de proiect?

Cel care citește un astfel de titlu probabil că se gândește ce înseamnă soft skills. Dacă și-a răspuns la întrebarea de mai sus, de ce ar avea nevoie un jurist de așa ceva? Nu suntem noi maeștri ai comunicării, ai controlului emoțiilor, ai persuasiunii?

Faptul că:
– profesăm aplicând ce am învățat într-o facultate dificil de absolvit,
– influențăm viețile multor oameni,
– câștigăm mulți bani din profesia noastră,
nu face oare de prisos să ne gândim la soft skills?
Nu înseamnă implicit că suntem niște oameni realizați și fericiți, că am internalizat deja tot ce înseamnă acest concept?

Ei, bine, cred că răspunsul e NU.
Pe sceptici, îi invit să revedem împreună:
– imaginea nopților nedormite pe care majoritatea dintre noi le-am avut,
– anxietatea pe care am simțit-o cu toții înaintea unor ședințe de judecată, indiferent de poziția procesuală pe care o aveam în concret (judecător, procuror, avocat, grefier etc.),
– momentele în care ne-am simțit și poate încă ne simțim neputincioși în fața unui coleg, client, justițiabil, om care nu aude ce spunem, nu înțelege nimic din ce vorbim și nu vrea deloc să încerce să colaboreze cu noi. Un om în fața căruia ne simțim invizibili. Cel puțin așa pare.

Emoția, sursa multor conflicte între profesioniștii dreptului

În realitate, poate nici noi nu înțelegem și nici măcar nu încercăm să înțelegem poziția celuilalt atunci când suntem într-o ședință sau dispută juridică.

Oare de câte ori ne-am întrebat dacă cel care ridică tonul o face doar pentru că i se pare că nu e ascultat? De câte ori ne-am îndreptat spre interiorul nostru ca să ne întrebăm dacă am putea noi să facem ceva ca să schimbăm lucrurile, ceva care să ne facă pe noi și pe celălalt să se simtă mai bine, să avem mai multă încredere în noi și în ceilalți. Ne-am imaginat vreodată că omul care ne ridică cele mai mari dificultăți ne învață, de fapt, cele mai prețioase lucruri, scoțându-ne din zona de confort?

Cu toții avem, probabil, perioade de oboseală acută. La unii dintre noi oboseala a devenit cronicizată și poate nu ne-am gândit niciodată că lucrurile pot fi făcute și altfel decât ne-am obișnuit noi.

Poate că există soluții simple ca să facem mai eficientă munca noastră și a celorlalți, să câștigăm timp pentru noi și familiile noastre.

Oare de câte ori ne-am întrebat cum ar fi să fim noi juriștii fericiți? Poate sunt unii dintre noi care nici măcar nu s-au gândit la fericire ca un scop al vieții.

Cum vi se pare ideea de a zâmbi în sala de judecată?

Poate exista un dialog amical între profesioniștii care ocupă poziții diverse în cadrul unui proces?

Cum ar fi să vorbim relaxați despre chestiuni de drept, fără ca negrul robei să ridice bariere insurmontabile între noi?

Ce vom face în proiectul Legal Soft Skills?

Avem deja pe social media un grup al profesioniștilor dreptului care are ca element specific faptul că adună împreună profesiile juridice.

Comunicarea a început și am constatat cu surprindere că e posibil să ne cunoaștem și în afara sălii de judecată și a exercițiului profesiilor noastre în general, că avem nevoie să înțelegem perspectiva celuilalt ca să avem un dialog constructiv.

Uneori discuțiile devin mai contondente și ne fac să înțelegem importanța comunicării nonviolente, chiar dacă nu avem încă pe deplin exercițiul acesteia.

Am înțeles că un cuvânt scris sau vorbit poate aduce claritate, ne poate apropia, dar ne poate răni în același timp, fie pentru că nu am ales cuvântul potrivit, fie pentru că nu am fost destul de expliciți, fie pentru că nu am folosit punctuația adecvată și exemplele ar putea continua. Da, încă mai avem nevoie să învățăm cum să împachetăm adevărul pe care îl spunem sau cel puțin îl căutăm, ca să poată fi văzut, auzit și acceptat de celălalt, din aceeași profesie sau din alta, tot juridică și nu numai.

Iată doar câteva teme asupra cărora am putea să ne aplecăm noi juriștii împreună, punându-ne întrebări la care să căutăm împreună răspunsuri, împărtășind ceea ce am experimentat și cunoaștem deja, inclusiv cu ajutorul unor specialiști în domeniu.

Pentru toate acestea, este nevoie de o structură. Așa am ajuns să gândim acest proiect.

Cine sunt oamenii din spatele proiectului?

Asupra dezvoltării personale este nevoie de o privire holistică, motiv pentru care ne-am unit mai mulți experți care ne cunoaștem deja în baza unor colaborări în diverse proiecte.

Echipa include specialiști din mai multe domenii,
– juriști (Andrea A. Chiș, Corina Voicu),
– profesori de etică (Ion Copoeru, Constatin Vică),
– experți în comunicare și leadership (Kadar Magor, Andrei Țigănaș, Bogdan Vetu),
– specialiști în dinamica grupurilor, psihologie, NLP (Letiția Lucescu, Horațiu Uifălean),
– și well being, vestimentație și stil, mediu de lucru și odihnă, zero waste (Ciprian Șipoș),
astfel încât să acoperim cât mai mult din aria propusă.

Grupul poate fi completat oricând cu reprezentanți ai mai multor profesii juridice, aleși pe baza discuțiilor ce vor urma, dintre cei care doresc să se implice.

Vom avea ca invitați și alți specialiști, în funcție de temă.

Avem și un secretar al proiectului, pe Paul Popa (doctor în filosofie și drept comparat), menirea sa fiind aceea de a sintetiza concluziile discuțiilor.

În ceea ce privește temele abordate, ele vor fi punctuale, mulându-se pe specificul profesiilor, cum ar fi:
– cum să scriem eficient,
– cum să ne organizăm timpul,
– cum să înțelegem perspectiva celeilalte profesii etc.

Metoda noastră presupune transmiterea unor cunoștințe ușor de asimilat și de pus în practică, cu rezultate în timp scurt.

Desigur, vom discuta și teme generale, cum ar fi:
– dacă juristul este un om fericit sau poate deveni unul (chiar o propunem ca una dintre temele de început),
– sensul vieții,
– motivul pentru care alegem o anumită profesie și cum facem să ne menținem interesul treaz,
– cât de mult influențează personalitatea noastră felul în care luăm deciziile,
– cum să avem un mod de viață sănătos,
– cum să ne creăm un mediu sănătos în care să lucrăm și să ne relaxăm etc.

Primele teme le vom propune noi, cei din grupul inițial, iar următoarele le vom alege împreună cu cei care ni se alătură pe această cale, pe baza unor discuții, punând și întrebări pe grupurile profesionale ca să identificăm nevoile reale și imediate ale noastre, ale juriștilor.

Perioada prin care trecem ne-a obișnuit cu online-ul, spațiu virtual care ne permite să comunicăm foarte mulți în același timp, să ajungem unii la alții printr-un simplu clic, depășind barierele spațiului fizic. De aceea, pentru materializarea proiectului, ne-am gândit într-o primă fază la o rubrică, Legal Soft Skills, pe site-ul JURIDICE.ro, platformă care reunește deja lumea juridică.

Cum vor funcționa întâlnirile din cadrul Legal Soft Skills

Ca format, ne-am propus o discuție de o oră între experți, de două ori pe lună, pe o temă propusă și anunțată în avans.

Discuția va fi urmată de o pastilă cu concluzii, în care vor fi indicate și bibliografia, linkuri la interviuri, prezentări, articole și cărți pentru aprofundarea temei, pentru aceia care doresc să o facă.

Discuția și pastila vor fi postate pe site, în această modalitate urmărind să oferim două posibilități de accesare a informațiilor, în funcție de preferințele participanților.

Proiectul va debuta cu o primă întâlnire online în care ne vom cunoaște și vom discuta despre importanța schimbului de idei în materia dezvoltării personale, cu indicarea unor probleme ce vor constitui teme viitoare de discuție.

Vă invităm, așadar, într-un proiect pe care îl construim împreună noi juriștii și la o întâlnire online, pe JURIDICE.ro, joi, 25 iunie 2020, de la ora 19:30.

Vă mulțumim anticipat pentru diseminarea proiectului și invitarea altor colegi.

Ne vedem online!

Jud. dr. Andrea Annamaria Chiș

Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.