TUE. T-2/21 | Emmentaler Switzerland/EUIPO. Termenul „Emmentaler” nu poate fi protejat ca marcă a Uniunii Europene pentru brânzeturi
24 mai 2023 | JURIDICE.ro
Emmentaler Switzerland a obținut de la Biroul Internațional al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI) înregistrarea internațională a semnului verbal EMMENTALER pentru produse care corespund descrierii „brânzeturi cu denumire de origine protejată «Emmentaler»”[1].
Această înregistrare internațională a fost notificată Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), însă examinatoarea a respins cererea de înregistrare[2]. Emmentaler Switzerland a introdus, așadar, o cale de atac, care a fost ulterior respinsă de Camera a doua de recurs a EUIPO, pentru motivul că marca solicitată era descriptivă[3].
Prin hotărârea pronunțată, Tribunalul respinge acțiunea formulată de reclamantă împotriva deciziei camerei de recurs. În această cauză, el examinează dacă respectiva cameră de recurs a încălcat articolul 7 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul 2017/1001 atunci când a considerat că marca solicitată este descriptivă. În plus, acesta clarifică legătura dintre articolul 74 alineatul (2) din regulamentul menționat, consacrat semnelor sau indicațiilor descriptive care pot fi desemnate ca mărci colective, și articolul 7 alineatul (1) litera (c) din regulamentul amintit privind mărcile descriptive.
Aprecierea Tribunalului
Pe de o parte, în ceea ce privește caracterul descriptiv al mărcii solicitate, Tribunalul consideră că, având în vedere indiciile luate în considerare de camera de recurs, publicul relevant german percepea imediat semnul EMMENTALER ca desemnând un tip de brânză. Dat fiind că, pentru ca un semn să fie refuzat înregistrării, este suficient ca acesta să aibă un caracter descriptiv într-o parte a Uniunii, care poate fi constituită, eventual, dintr-un singur stat membru, Tribunalul statuează că camera de recurs a concluzionat în mod întemeiat că marca solicitată este descriptivă, fără a fi necesar să se examineze elementele care nu privesc percepția publicului relevant german.
Pe de altă parte, în ceea ce privește protecția mărcii solicitate ca marcă colectivă, Tribunalul amintește că articolul 74 alineatul (2) din Regulamentul 2017/1001 prevede că, prin derogare de la articolul 7 alineatul (1) litera (c) din acest regulament, pot constitui mărci colective semne sau indicații care pot servi, în comerț, la desemnarea provenienței geografice a produselor sau serviciilor în cauză. Totuși, această derogare trebuie să facă obiectul unei interpretări stricte. Astfel, domeniul său de aplicare nu poate acoperi semnele care sunt considerate o indicație a speciei, a calității, a cantității, a destinației, a valorii, a datei fabricației sau a unei alte caracteristici a produselor în cauză, ci numai semnele care vor fi considerate o indicație a provenienței geografice a produselor respective. Dat fiind că marca solicitată este descriptivă pentru un tip de brânză pentru publicul relevant german și nu este percepută ca o indicație a provenienței geografice a brânzei respective, Tribunalul concluzionează că aceasta nu beneficiază de protecție ca marcă colectivă.
[1] Produse care fac parte din clasa 29 în sensul Aranjamentului de la Nisa privind clasificarea internațională a produselor și serviciilor în vederea înregistrării mărcilor din 15 iunie 1957, cu revizuirile și modificările ulterioare.
[2] În temeiul articolului 7 alineatul (1) literele (b) și (c) din Regulamentul (UE) 2017/1001 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 iunie 2017 privind marca Uniunii Europene (JO 2017, L 154, p. 1) coroborat cu articolul 7 alineatul (2) din acest regulament.
[3] În sensul articolului 7 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul 2017/1001.
:: Hotărârea
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro